A vashiány kialakulásáért leggyakrabban az egyoldalú étrend okolható, ezért a legkönnyebben úgy tehetsz ellene, ha változatosabban étkezel.

hirdetés

Az egészséges étrend is lehet egyoldalú a vasbevitel szempontjából, hiszen a vitaminokban gazdag növények eltérő arányban tartalmazzák ezt az esszenciális mikroelemet, amit a szervezetünk nem képes előállítani. Sőt, a magas kalciumtartalmú ételek még gátolhatják is a vas felszívódását.

Önmagában az még nem jelent betegséget, ha a szervezet vasszintje lecsökken, de ez az állapot már a vashiányos vérszegénység előszobája lehet, amennyiben nem történik meg a raktár visszapótlása, vagy valami megakadályozza a vas megfelelő felszívódását. Mivel a vas elengedhetetlen a sejtek oxigénellátásához, még a súlyosnak nem mondható hiányát is egyértelmű tünetekkel jelzi a testünk.

Eleinte könnyen összetéveszthető a depresszióval, hiszen az ember kedvetlen, folyton fáradt, úgy érzi, legszívesebben csak aludna, és gyakran küzd szédüléssel, fejfájással. Amikor már kialakul a vashiányos vérszegénység, vagyis vészesen csökkenni kezd az oxigén szállításáért felelős vörösvértestek száma, krónikus gyengeség, bágyadtság, aluszékonyság és sápadtság tapasztalható.

Előfordul, hogy torokszorító érzés, hajhullás, nyelési nehézség és heves szívdobogás kíséri az alaptüneteket. Amennyiben elhúzódik ez az állapot, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Enyhébb vashiány egy erősebb menstruációs vérzés után is felléphet, de például sportolás, izomfejlesztés mellett, illetve a várandósság ideje alatt is megnő a szervezet vasigénye.

Energiát adó, vasban gazdag turmixok

A vaspótlás elsősorban étrendváltoztatással kezdődik. A vas sokféle zöldségben, és néhány gyümölcsben is megtalálható, emellett az olajos magvak, és a vörös húsok pótolhatják.

 

Jelen van a gombában, a tojásban, a szárnyasok májában, illetve a kakaó, a dió, a mazsola és a mák is jó vasforrásnak számít. Vegyes turmixokkal is feltöltheted a leapadt vaskészleted, hiszen folyékony formában többféle tápanyagot tudsz egyszerre bevinni a szervezetedbe. Az a legjobb, ha a vaspótló italok egy kiegyensúlyozott étrend részeként kerülnek terítékre.

Kiemelkedő vastartalommal bír a petrezselyemzöld, a tökmag, a pisztácia, a lenmag és a szezámmag, a spenót, a brokkoli, a fodros kel, a paradicsom, valamint a cékla. Gyümölcsök közül a gránátalma, a ribizli, a körte, a sárgabarack és az eper alkalmas vasban gazdag turmixok elkészítéséhez. A vas felszívódását C-vitaminban, béta-karotinban és folsavban bővelkedő ételekkel támogathatod.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés