A puffadt, táskás szemek ellen is könnyedén fel lehet lépni, csupán a megfelelő praktikákra van szükség. Látványosan felfrissül a megjelenés, ha ezeket alkalmazod.

hirdetés

A szemünk sok mindent elárul rólunk, a mondás nem véletlenül vallja, hogy a szem a lélek tükre. Azon túl, hogy belső titkainkról sugall valamit másoknak, a szervezetünk állapotát is felfedi a nagyvilág előtt, ugyanis a szemkörnyéken jóformán minden azonnal nyomot hagy. A fáradtság, a kimerültség, a stressz, a dehidratáltság és a vitaminhiány éppúgy itt jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben.

A szem alatti karikák, táskák és a rendszeres puffadtság mögött számtalan ok húzódhat meg, melyeket minden esetben érdemes kideríteni. Van, amikor a sötét folt abszolút ártalmatlan, hiszen akár genetikai hajlamból is adódhat, ám előfordulhat, hogy pajzsmirigyprobléma, vérszegénység, a vízháztartás felborulása, hormonváltozás, a nem megfelelő életmód vagy épp allergia okozza a problémát. Bár a karikák és a táskák leginkább esztétikailag zavarók, mindenképpen célszerű orvossal konzultálni, ha a jelenség hosszú ideig fennáll.

A táskák a kor előrehaladtával is megjelenhetnek, kialakulásukban általában közrejátszik a a szemmozgató izmok gyengülése. Az alsó szemhéj alatt felgyülemlik a zsírszövet, amit leginkább csak szakszerű eltávolítással, esztétikai kezelésekkel lehet teljes mértékben megszüntetni. Az ödémásodás teljesen más, a háttérben meghúzódó esetlegesen felmerülő betegségek kizárásával az otthoni praktikák is elegendőnek bizonyulhatnak. Amennyiben egészségügyi probléma tüneteként jelentkezik, kizárólag orvosi kezelés jöhet szóba.

A kialvatlanság, a nem kielégítő vízfogyasztás és a fokozott stressz szintén megviseli a szervezetet. A fáradtság, a testi-lelki nyúzottság abszolút nyomot hagy a szemkörnyéken. Ilyenkor a szem alatti rész sötétebbé válik, megjelennek a karikák, reggelente puffadtnak érződik a terület, a táskák pedig jóformán bőröndméretűvé növekednek. Persze a legegyszerűbb megoldás a korrektorral, sminkkel való takargatás, ám a szemek ragyogását a profi makeup még nem tudja visszaadni, ahogy a problémát sem szünteti meg.

 

Szuper praktikák táskás, karikás szemek ellen

Hidratálás kívül-belül

A hidratálás nélkülözhetetlen a friss, üde megjelenéshez, a szemkörnyéki területet pedig sokan elfelejtik, kihagyják a procedúrából. A bőr ezen a részen igencsak vékony és érzékeny, éppen ezért a dehidratáltság nyoma nagyon hamar láthatóvá válik. A rendszeresen használt hidratálókrémek mellett érdemes szemkörnyékápolót is alkalmazni, amelyben olyan hatóanyagok vannak, melyek hatékonyan töltik fel a szomjas szöveteket. A legjobb, ha hialuronban, illetve kollagéntermelést-serkentő hatóanyagokban gazdag kozmetikumokkal kényezteted a bőrt, ezáltal még a bőröregedés jeleinek megjelenését, felerősödését is késleltetheted. A speciális peptidek arra serkentik a bőr védőrendszerét, hogy kijavítsa működésének hiányosságait.

A külső hidratálás mellett a belső hidratálást szintén meg kell említeni, ugyanis az elégtelen vízfogyasztás legalább olyan látványos jeleket hagy a szemek alatt. Akár néhány nap után láthatóvá válik a szemek ragyogása, a sötét karikák visszahúzódnak és csökken a puffadás. Fontos, hogy a különböző üdítőitalok, cukros löttyök fogyasztása nem helyettesíti a vízbevitelt.

Vitaminok

A különböző szemkörnyékápolók esetében nem árt megfigyelni, hogy milyen vitaminokkal turbózzák fel az összetevők listáját. A C-vitamin például remek hatással van a bőr állapotára. Serkenti a kollagéntermelést és hozzájárul a ragyogó, friss és üde megjelenéshez, a C-vitaminos szemkörnyékápolók tehát remek választásnak bizonyulnak megelőzés céljából, de a már meglévő karikák és táskák ellen éppúgy bevethetők. Az E-vitamint igazi szépségvitaminként tartják számon. A K-vitamin szintén igazi jolly joker, ha a szemek alatt húzódó foltok világosítása, halványítása a cél. A hidratáláshoz hasonlóan a vitaminokat sem csak külsőleg érdemes alkalmazni, a belső raktárak feltöltésével is elősegítheted az arcbőr regenerációját.

 

Masszázs

A puffadt, táskás szemek hátterében a vízháztartás felborulása is meghúzódhat, ilyenkor a szem alatti terület vizenyőssé válik, ez okozza a telt redőket. A nyirokkeringés felgyorsítása sokat javíthat a helyzeten, ezért célszerű időnként alaposan átmasszírozni a szemkörnyéket. A megfelelő mozdulatoknak köszönhetően a megrekedt, feleslegesen visszatartott szövet közötti folyadék fokozatosan csökken, távoznak a salakanyagok és méreganyagok, a tekintet visszanyeri ragyogását, üde és friss megjelenését.

Borogatás

Noha számos házi praktika aligha működik olyan szuperül, mint ahogy az interneten hirdetik, a szemek borogatása a megfelelő alapanyagokkal, hatóanyagokkal valóban csökkenti a szem alatti karikák nagyságát, lehúzza a puffadást és eltünteti a táskákat. Persze önmagában a sufnituning megoldások nem elegendők, de hozzájárulnak a látható eredményhez. A zöld teás, fekete teás borogatás például remekül működik, de a kókuszolajjal sem lehet nagyot hibázni.

Hűtés

A jégkockás borogatás, a hűtött uborka valóban jó hatással van a szem alatti táskákra. A titok nagyon egyszerű, tulajdonképpen a hideg hatására összehúzódnak az erek, így az oxigén és a tápanyagok áramlása felgyorsul, ennek köszönhetően a karikák halványodnak, leapad a puffadás. Önmagában azonban ez a megoldás sem elegendő, noha sokan esküsznek rá. A jégkockát azonban nem ajánlott közvetlenül a bőrre helyezni, tiszta törlőkendőbe csomagold, mielőtt hűsítenéd vele a fáradt szemkörnyéki területet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés