A száraz fejbőr sok kellemetlenséghez vezethet. A látható jele a bőr hámlása, ami elrontja a szépen megkomponált frizurát, ám nem ez az egyetlen probléma vele. A dehidratált hámréteg idővel húzódni, viszketni kezd, és akár sebessé is válhat, amivel hátráltatja a hajnövekedést és megnehezíti a mindennapokat.

hirdetés

A száraz fejbőr jellemzően az őszi-téli időszakban okoz problémát, ám a nem megfelelő hajmosási szokások, a túl gyakori tisztítás a nyári hónapokban is eredményezheti a fejbőr hámlását. Ez jellemzően akkor történik, amikor a fejbőr nedvességháztartása kibillen a természetes egyensúlyából. Ehhez sok minden hozzájárul, kiváltó ok lehet például az erősen tisztító, szárító hatású samponok használata, a kevés folyadékbevitel, valamint a gyakori hajmosás és a stressz. Nyáron főként a sok strandolás, a klóros víz, az UV-sugárzás és a túltisztítás miatt borul fel a balansz.

Fontos, hogy különbséget tegyünk a száraz fejbőr és a valódi korpa között. Utóbbit okozhatja gombás fertőzés vagy a faggyúmirigyek túltermelése. A korpa ebben az esetben kifejezetten zsíros lesz. Míg száraz fejbőr esetén a hámlás, a fejbőr húzódása és a pirosság számít a legjellemzőbb tünetcsoportnak. Dehidratált hámréteg esetén nem ajánlott a hagyományos, korpa elleni szerek használata, mivel ezeket kifejezetten a zsíros fajtára fejlesztették ki, így a faggyútermelést szabályozzák.

Így ápold a száraz fejbőrt

A száraz fejbőr amellett, hogy hámlik, még fájdalmas is. A vízveszteség miatt a hámréteg elveszítheti a rugalmasságát, irritálttá, pirossá válhat. Hosszabb távon húzódhat, végül pedig hátráltathatja a hajszálak növekedését. Ilyenkor az elhalt hámsejtek porhámlással távoznak. Szerencsére nem lehetetlen megszüntetni a dehidratált állapotot, de türelemre és odafigyelésre van hozzá szükség.

Samponok

Fejbőrszárazság esetén érdemes kifejezetten dehidratált bőrre szánt készítményt választani. A szulfátokkal dúsított készítmények erre nem alkalmasak, mivel szárító erővel bírnak, kímélőbb termékekre van szükség, melyek nem mossák le teljesen a faggyút. Jobb kerülni a durva összetevőket, melyek csak rosszabbá teszik a helyzetet. A természetes komponensekkel kevesebb az esély a tévedésre, többségük ugyanis kifejezetten nyugtató hatású, ám így is előfordulhat, hogy a natúr polcról levett sampon olyasmit tartalmaz, ami a te érzékeny fejbőröd számára irritáló lehet. Arra szintén érdemes odafigyelni, hogy a kiválasztott termék semleges pH-értékkel rendelkezzen.

Hajpakolások, kondicionálók

A különféle pakolások, kondicionálók remekül tudják táplálni, hidratálni a száraz fejbőrt. Megakadályozzák a vízvesztést, láthatatlan védőréteggel vonják be a hámréteget. Szóba jöhetnek a különféle olajok, melyek nemcsak a hajszálakat teszik fényesebbé, egészségesebbé, hanem zsírral vonják be a fejbőrt, ami növeli a nedvességmegtartó képességet.

Hasznos praktikák

A túlságosan meleg víz hámláshoz vezet, ugyanez igaz a hajszárításra is. Érdemes langyos vízzel hajat mosni, és a hajszárítóhoz sem kell feltétlenül ragaszkodni. Elég félig megszárítani a tincseket, mégpedig úgy, hogy kevered a meleg és hideg levegőt, ezáltal kevésbé terheled a tincseket. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami a bőrre ugyanúgy pozitív hatást gyakorol.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés