A tudatos bőrápolás a nyaralás alatt is rendkívül fontos, hiszen hosszas munka és rengeteg befektetett energia vész kárba, ha egy-két hétig elmaradnak a jól bevált lépések. Nem mindegy azonban, hogy hova utazik az ember lánya, a rutint minden esetben az adott körülményekhez kell igazítani. Tengerparti pihenés esetén nem árt tudni, hogy a sós víz hatása a bőrre és a hajra milyen következményekkel jár, mi az, amire esetleg figyelni kell.

hirdetés

A rutinos bőrápolók pontosan tudják, hogy bizonyos körülmények, külső hatások esetén némileg változtatni kell a megszokott rutinon. Ahogy az évszakváltások, úgy az is befolyásolja a bőr és a haj állapotát, hogy milyen tényezőkkel találkozik nap mint a nap a hámréteg, valamint a tincsek felülete. A nyári időszak rejteget magában egy kis csavart, ha valaki tengerparton nyaral. Nem a szokásos tavak vagy medencék vizével kell számolni, a sós tengervíz igencsak másként viselkedik, nem beszélve a tűző napsütésről, ami még tovább bonyolítja a helyzetet.

A fényvédő használata mindenki számára egyértelmű, a napsugarak káros hatásai ellen még azok a nők is védekeznek, akik nem fektetnek különösebb hangsúlyt a bőrápolásra, hiszen kisebb túlzással még a csapból is ez a téma folyik egész nyáron. Ennek ellenére sokan indulnak útnak úgy, hogy nem is tudják, mire számíthatnak az adott körülmények között. Márpedig a bőr és a haj számára rendkívül fontos a táplálás, különösen akkor, ha a megszokottól egészen eltérő körülményekhez kell alkalmazkodniuk. Na, de milyen hatással van egyáltalán a hámrétegre és a frizurára? Kell tartani a tengervíztől?

 

A sós víz bőrre gyakorolt hatása egyszerűen elképesztő

Aki nyaralt már tengerparton, pontosan tudja, hogy a bőr elképesztően hálás a sós vizes ápolásért. A hámréteg sokkal simábbá, puhábbá válik, akár pár fürdőzés is elegendő ahhoz, hogy érezhető legyen a változás. A titok abban rejlik, hogy a tengervíz rengeteg ásványi anyagot, például magnéziumot és kalciumot tartalmaz, amelyek kifejezetten pozitívan hatnak a bőrre.

Legyen szó problémás, egészséges, zsíros vagy éppen száraz, netán érzékeny arcbőrről, az eredmény minden esetben ugyanaz. A sós víz regeneráló hatása minden bőrtípus és bőrprobléma esetén egyaránt érzékelhető. Hatékonyan csökkenti a gyulladást, megszünteti a pattanásokat. Sőt, az akné után megmaradt hegeket is látványosan halványítja, szó szerint megtisztítja és egységessé teszi a hámréteget. Alaposan fertőtleníti a bőrt, miközben a tág pórusokkal is elbánik.

Különböző bőrbetegségek esetén, mint például az ekcéma, szintén rendkívül hatásos. A bőrt nem kell félteni a sós tengervíztől, megfelelő fényvédelem mellett a nyaralás végére üde, egészséges és pihe-puha lesz a bőrfelszín. A felület teljesen megújul, élettel telivé válik.

Noha egyértelműen hámlasztja az elhalt rétegeket, nem kell tartani tőle. A selymes, ragyogó eredmény éppen ennek a tulajdonságának köszönhető. Rendkívül kíméletesen bánik a bőrrel, az sem gond, ha valaki tényleg sok időt tölt pancsolással.

Nem csupán az arcbőr területén érezhető a tengervíz fantasztikus hatása. A sós víz és a homok kombinációja hatékony bőrradírként működik, így amennyiben papucs nélkül közlekedik valaki, pár nap után pihe-puha talpakra lehet szert tenni. Arra azért nem árt vigyázni, hogy a homok nagyon felforrósodhat a tűző napsütésben. A pancsolás után az első pár lépés még kellemes lehet, azonban brutálisan megégetheti a talpakat a tűzforró homok, így ezt a praktikát csak óvatosan szabad alkalmazni.

 

A frizurád már nem lesz ennyire boldog

Noha az első fürdőzés után a legtöbben még boldogan készítik a tengerparti fotókat, hiszen a frizura gyönyörű loknikba ugrik és látványosan ragyog, minél többször találkoznak a tincsek a sós tengervízzel, annál kevésbé csal mosolyt az arcra az eredmény.

Az eleinte rugalmas, hullámos tincsek csúnyán kiszáradnak, erőtlenné válnak, szinte alig lehet kifésülni a szálakat. Miközben sokan nagyon ügyelnek a bőr védelmére, arról már többen megfeledkeznek, hogy a frizura éppen olyan jelentősen ki van téve a káros hatásoknak. A sós víz és az UV-sugarak roncsoló ereje összeadódik, az eredmény pedig hamar láthatóvá válik a haj szerkezetén és felületén.

Már az első fürdőzés előtt érdemes tenni a tincsek egészségéért. A fényvédő alkalmazása ugyanúgy kötelező, mint a bőr esetében, valamint érdemes kalappal, selyemkendővel takarni a frizurát a napsugarak elől. Ezen túl olyan hajápoló készítmények alkalmazása szükséges, amelyek feltöltik, mélyen táplálják a kiszáradt, megviselt tincseket.

Az is sokat segíthet, ha minden egyes merülés után sima csapvízzel öblíted át a teljes loboncodat. Bár kissé macerásan hangzik, a haj védelmének érdekében mindenképpen megéri a fáradságot. Az alapos öblítés után érdemes hajvégápolóval bekenni a végeket, különösen akkor, ha már eleve száraz és töredezett a hajszerkezet.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a bőrre remek hatással van a sós víz, ami magában foglalja azt is, hogy a fejbőr szintén élvezheti ezeket a pozitívumokat. A frizura kevésbé zsírosodik, a túltengő faggyútermelés normalizálódik a tengervíz hatására, a korpa és a viszkető érzés hamar alábbhagy a tengerparti fürdőzésnek köszönhetően.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés