Cikkünk a Schwarzkopf Gliss támogatásával jött létre.

A nyári forróság, a levegő páratartalma, valamint a változó környezeti tényezők negatív hatást gyakorolnak a tincsek állapotára, ezért nem árt egy tudatosan felépített ápolási rutinnal megalapozni a védelmüket. A száraz haj problémájának elkerülésében és a festett frizura árnyalatának megőrzésében egyaránt sokat segíthetnek a Schwarzkopf Gliss rutinszerűen alkalmazható, sokoldalú termékei.

hirdetés

Bár a hajtincsek ellenálló képességét minden évszakban komoly kihívások teszik próbára, a nyári hónapokban különösen ki vannak téve a környezeti ártalmaknak. Amit te imádsz a nyárban, az sokszor veszélyforrást jelent a frizurád számára. A száraz haj megelőzésére és ápolására is széles termékpalettát vonultat fel a Gliss, hogy hajkárok nélkül élvezhesd a vakáció örömeit.

Az UV-sugárzás, a klóros és sós víz, a perzselő napfényben felforrósodott levegő és az esőzések utáni páratartalom egyaránt negatív hatást gyakorol a hajszálak nedvességmegtartó képességére. Megfelelő ápolás és védelem nélkül a haj hamar szárazzá, szöszössé és töredezetté válhat.

A nyári évszakban ráadásul praktikusabb a kontyba feltűzött vagy copfba összefogott hajviselet, a sokoldalúan variálható frizurák pedig előtérbe helyezik a hajformázást, beszárítást. A magas hőfokkal működő masinák durván roncsolják a hajszálak szerkezetét, a strandolás közben szorosan felkötött copf, a vizesen összefogott hajfazon pedig éppúgy károsíthatja az egészséges tincseket, könnyedén felszakadhatnak, károsodhatnak a szálak rugalmasságáért és nedvességmegtartásáért felelős kutikulák.

 

3 veszélyforrás, ami durván roncsolja a frizurát a nyári szezonban

UV-sugárzás, erős napsütés

Ahogy a bőrre, úgy a hajra is veszélyt jelenthet az intenzív UV-sugárzás. Az erős napsütés következtében a frizura vízmegtartó képessége fokozatosan meggyengül, a szálak rugalmatlanná, szárazzá és sérülékennyé válnak. Az UV-sugarak elsősorban a haj szerkezetét gyengítik meg, de a hajszín kifakulása ugyancsak jellemző tünete a fényártalomnak. A tincsek ilyenkor porózusabbak, így fésülés, hajformázás során egyaránt könnyebben eltöredezhetnek, és tapintásra durvábbnak, sprődebbnek tűnhetnek. A hő- és fényvédelem, valamint a hidratálás tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a haj nyár végén is ugyanabban a fényben ragyogjon, mint a szezon kezdetén.

A különböző sapkák, kalapok és kendők mellett érdemes hővédővel ellátott termékeket alkalmazni a nyári hajvédelem és hajápolás során. A Schwarzkopf Gliss megújult termékei között több olyan öblítés nélküli balzsamot találsz, amely 230 Celsius-fokig hővédelmet biztosít a tincsek számára, ráadásul ápolja a sérült hajvégeket.

Festett frizura esetén különösen igaz, hogy fokozottan ügyelni kell a megfelelő ápolási rutin összeállítására, valamint a tincsek UV-, illetve fényvédelmére. A rendszeres hajfestés már önmagában megterheli a hajszerkezetet, ha ehhez még hozzáadjuk az erős UV-sugárzás hatásait, amelyek a fejbőrt és a szálakat sem kímélik, nem nehéz elképzelni, hogy védelem, táplálás és támogatás nélkül teljesen tönkremegy a frizura.

Eleinte csak hamarabb megkopik a szín, amit sokan újabb és újabb hajfestéssel próbálnak intenzívebbé varázsolni, ám a meggyengült, száraz és sprőd szálak rugalmatlanságukból és vízhiányos állapotukból adódóan nem tudják sokáig megőrizni a ragyogó festett árnyalatot. Később a száraz, fénytelen haj problémájával bővülhet a nyári hajkárok széles palettája, amennyiben nem kapnak kellő ápolást a tincsek.

Tartós hajfesték, ami ápolja a frizurát

A nyári szezonban érdemes olyan hajfestéket választani, amely ellenáll a rendszeres fürdőzésnek és a folyamatos UV-sugárzásnak. A Schwarzkopf Gliss Color tartós hajfestékek hidratáló tulajdonságuknak köszönhetően a hajápolásra is jelentős fókuszt helyeznek. Hialuronsav-komplex-tartalmuk segítségével feltöltik a tincseket, megelőzik a töredezést, miközben a színpigmenteket is a hajszálak mélyére juttatják.

A Schwarzkopf Gliss Color tartós hajfestékeket itt találod.

A megfelelő hajfesték kiválasztása mellett egy tudatos, átgondolt hajápolási rutinnal is sokat tehetsz azért, hogy megőrizd a festett frizurád ragyogó tónusát. A Schwarzkopf Gliss színvédő sampon és balzsam a száraz, sérült hajvégek táplálása mellett azért dolgozik, hogy a festett árnyalat a nyár végén is ereje teljében ragyogjon.

 

Meleg, párás levegő

A napsütés mellett a forró levegő és a pára ugyancsak jelentősen befolyásolja a haj állapotát és annak megjelenését, ráadásul nem jó irányban. A nyári melegben sokan tapasztalják, hogy a szálak bolyhosodni, szöszösödni kezdenek, a hajtömeg kezelhetetlenné válik. A probléma leginkább a szálak sérülésében és a dehidratációban rejlik.

A hajszálak külső védőrétegét úgynevezett kutikulák építik fel, amelyek a tincsek simasága és puhasága mellett a vízmegtartó képességükért is felelnek. Ha a védelmi rendszer sérül, a kutikulák meghasadnak, ennek következtében pedig bolyhossá, kezelhetetlenné válik a frizura. A meleg, párás levegő hatására a probléma még tovább fokozódik.

Sokan követik el azt a hibát, hogy a vizes frizurát erőteljesen és mindenféle hajápoló igénybevétele nélkül próbálják kifésülni. Ilyenkor a szálak megnyúlnak, ráadásul sokkal sérülékenyebbek, mint száraz állapotban. A megnyílt kutikulák szökni hagyják a szálakból a nedvességet, ezáltal a frizura száraz és sprőd hatást kelt, majd a kinti párás levegő hatására beindul a szálak szöszösödése. Ahogy a haj egyre porózusabbá válik, úgy a strandolás, az UV-sugárzás is egyre mélyebben károsítja a szerkezetét. A védelmi rendszer sérül, azaz a frizura ellenálló képessége szintén fokozatosan csökken.

Sós és klóros víz, strandolás, fürdőzés

A sós víz fantasztikus hatással van a bőrre, ebből pedig sokan arra következtetnek, hogy a frizurának is jót tesz. Noha eleinte rugalmas fürtökbe ugranak a szálak, később már kevésbé örülnek a tengeri fürdőzésnek, ahogy a klóros medencevíz sem ideális a haj számára.

A szálakon megtapadt só, különösen, ha a napon szárad meg a haj, kiszárítja a szálakat. Ilyenkor összetapadnak a tincsek, emiatt sokan felfogják a hajukat a tengerparti fürdőzéshez, ami így még inkább roncsolódik. Ebben az összeragadt, texturált állapotában soha ne fésüld át kefével a hajad, mert a szálakra ragadt só felsértheti a kutikulákat, ráadásul durva tapintásúvá teszi a szálakat. Előbb gondosan moss hajat, majd tápláld a szálakat. A hajápoló rutinnak tartalmaznia kell a legjobb hidratáló és tápláló összetevőket ahhoz, hogy a tincsek ne váljanak töredezetté, szárazzá és erőtlenné nyár végére.

A klóros vizet ugyancsak érdemes azonnal kiöblíteni a frizurából. Sőt, minden esetben célszerű tápláló pakolásokat, fésülést segítő balzsamokat felvinni a haj teljes hosszára. Szárítás előtt nélkülözhetetlenek a hővédővel ellátott spray-k, hiszen a nyári melegben egyébként is könnyedén károsodhat a hajtömeg.

 

Megelőzés és helyreállítás: Schwarzkopf Gliss termékekkel a száraz, töredezett haj ellen

A megfelelő hajápolási rutin sokat segíthet abban, hogy a frizura ne szenvedje kárát annak, ha beleveted magad a nyárba és halmozod az élményeket. A megelőzésre érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hiszen az egészséges frizura állapotát megőrizni sokkal könnyebb, mint a már roncsolódott, töredezett és elgyengült szálakba életet lehelni.

Akkor sincs minden veszve, ha a napsütés, a klóros vagy sós víz és a folyamatos hajvasalás vagy hajgöndörítés már megviselte a tincseket. Nem kell rögtön az ollóért rohanni segítségül, a megfelelő védelmet és ápolást nyújtó termékek helyre tudják állítani a nyári szezonban felmerülő hajproblémákat.

A Schwarzkopf Gliss mind festett, mind pedig töredezett, száraz haj esetén kínál olyan készítményeket, amelyek képesek visszaadni a sérült frizura megkopott ragyogását.

 

A marulaolaj, a hialuronsav, valamint a vörösáfonya-kivonat egyaránt elősegíti a szálak nedvességmegtartó képességének javulását, illetve a hajszerkezet megerősödését. A száraz, igénybe vett tincsek visszanyerik rugalmasságukat, ragyogásukat.

A HAPTIQ rendszer a Schwarzkopf által kifejlesztett technológia, amely egész évben, de nyáron különösen sokat tesz a tincsek megóvásáért és táplálásáért. Gyakorlatilag mikrokötéseket hoz létre a haj belsejében, de a szálak külső részét sem hagyja törődés nélkül. Védőréteget hoz létre, ezáltal megakadályozza a kutikulák felhasadását és a nedvesség elvesztését. Az UV-sugárzás, a magas hőhatás, a gyakori hajfestés vagy klóros, sós vizes fürdőzés következtében károsodott haj teljesen megújul a HAPTIQ formulának köszönhetően.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés