Az őszbe hajló frizura, sőt, még az ezüstös, kontrasztos lenövés is sokaknak jól áll, ám ha valaki nem ezt a szerencsés csoportot erősíti, vagy egyszerűen csak nem tud azonosulni a deres hajjal, minden bizonnyal kitart a hajfestés mellett, ameddig csak győzi ép idegekkel. A teljes festés elodázására kitalált hajszínező spray és púder némiképp megkönnyíti a fehéren csillogó hajtövek elfedését, jómagam mindkettőt bevetettem már, így van összehasonlítási alapom, hogy melyiknek mik az előnyei, hátrányai.

hirdetés

A hajfestés olykor egy ördögi körnek tűnik, különösen, ha nem csupán passzióból történik, hanem az ősz szálakat hivatott elfedni. Minél erősebb a választott szín és az ősz lenövés közötti kontraszt, annál gyakrabban kell festékhez nyúlni. Ez a művelet a pénztárcát és a haj egészséges szerkezetét sem kíméli. Nem beszélve arról, hogy akár fodrászra bízzuk, akár mi magunk vállaljuk be a tőfestést, külön programot jelent számunkra, amit időigényessége miatt nehéz beütemezni a teendők közé. Szóval mi tagadás, macerás dolog, és kevés olyan nőt ismerek, aki számára ez nem nyűg.

 

A harmincas éveim elején szinte átmenet nélkül, nagyon hirtelen kezdtem el őszülni. Egy-két kósza, ezüstös szál felfedezése után rögtön átugrottam pár lépcsőfokot, és máris azon kaptam magam, hogy teljesen kifehéredtek a tincseim. Nagyjából tíz éve folyamatosan festetem a hajam, és bár egy rövid ideig megpróbálkoztam az elhagyásával, mély bánatomra a hideg árnyalatú, ezüstfehér lenövés egyáltalán nem passzol az arctónusomhoz.

Miközben ámulva figyelem azokat a nőket, akik ragyognak ősz frizurájukkal, tudomásul kell vennem, hogy én nem vagyok ilyen szerencsés. Az én ábrázatomat inkább komorrá, szigorúvá változtatja, ezzel a rám vetített képpel pedig nem igazán tudok azonosulni. Így marad a hajfestés cseppet sem kellemes procedúrája, amit ilyen-olyan praktikákkal igyekszek megkönnyíteni. A lenövést elfedő hajszínező spray és púder számomra csodás találmány, még akkor is, ha az érdemeiken kívül számos hátránnyal rendelkeznek.

Spray versus púder: melyik hajszínező praktikusabb?

Én már akkor barna szemhéjpúderrel kenegettem az ősz lenövésemet – megjegyzem, a színtónus és a megfelelő állagú, nem csillámos eszköz eltalálásával ez a praktika igencsak jól működik –, amikor az ősz lenövést elfedő hajszínező termékek még gyerekcipőben jártak, és épp csak kezdtek felbukkanni a polcokon. Végül egy napon rávettem magam, hogy korszerűsítsem a műveletet, és beszereztem egy sötétbarna verziót a Syoss Root Retouch hajszínező spray kínálatából. Az általam választott kakaóbarna hajszínhez meglepően jól passzol ez az árnyalat, így évekig ennél az opciónál maradtam.

 

Korábban már írtam róla, milyen hátrányokat tapasztaltam a használata során, ám azóta megjelentek a termék új generációs változatai is, melyeket sokkal könnyebb alkalmazni. Nagy változás, hogy a gondosan felrázott termék már nem fröcsköli szét a pigmenteket, könnyű vele követni a hajválaszték vonalát, és semmi perc alatt felvihető a színezék, még egy kapkodós reggelen is. A színpigmentek nem másznak el olyan könnyen, hogy egy óvatlan pillanatban a homlokunkon találjunk rájuk, viszont továbbra is hajlamosak összefogni a ruhánkat és a kezünket.

Ami nem változott, hogy a spray szinte lehibernálja a fejbőrt, ez az érzés ugyan perceken belül elmúlik, viszont a felvitt színpigmentek száradás után is maszatolnak. A művelet után nem éri meg garbót vagy fehér, világos felsőt felvenni, mert a lenövést elfedő hajszínező mindent összeken, persze erre is kifejlesztettem pár idétlen, de kétségkívül praktikus megoldást. Egyik lehetőség, hogy a színező felfújása előtt felöltözik az ember, majd a ruháját, arcát papírtörlővel védi az esetleges balesettől. A másik, hogy a lefújt fejére rádob egy kendőt, amit nem sajnál, és azon keresztül rángatja magára a holmikat.

Bár én hajlakkal fixálom az ideiglenes tőfestést, így a nap folyamán nem mászkál el, esős napokon mindig azon aggódom, nehogy sapka vagy esernyő nélkül érjen utol valahol egy kiadós zuhé, különben pikk-pakk úgy festenék, mint egy szénhordó „legény” a régi időkben.

 

További hátránya, hogy nagyjából csak egycentis lenövésen észrevehetetlen, nagyobb sávban alkalmazva már jobban feltűnik, hogy matt felületet képez a hajon, így az árnyalata hiába olvad bele a hajszínbe, a texturált filmréteg, amit létrehoz, feltűnővé teszi. Két napnál tovább nem is nagyon ajánlott fent hagyni a frizurán, mert irritálni kezdi a fejbőrt, én legalábbis harmadnap már viszketést tapasztalok, így inkább kiöblítem. Ám mi értelme elodázni a hajfestést, ha cserébe megkapja az ember a gyakori hajmosás ördögi körét?

Mivel az ősz lenövést elfedő hajszínező készítmények kínálata folyamatosan bővül, a spray után a púder kipróbálásának is elérkezettnek láttam az idejét. Manapság a Palette lenövést elfedő hajszínező termékét használom, ami egy szivaccsal ellátott kicsi púder, szó szerint egy zsebben elfér. Nem tűzveszélyes, nem kell felrázni, és a flakonos spray kiszereléssel ellentétben egy sminktáskában vagy a retikülben is bárhová magával viheti az ember lánya.

Hátránya, hogy porózus, bár könnyű felvinni a szivaccsal, közben összemaszatolja a kezet, és ha nem figyelsz, a mandzsettádat is. Ugyanúgy, mint a Syoss spray, ez is egy vízzel kiöblíthető, ideiglenes megoldás, tehát a használata során érdemes elkerülni az esőt. Mindkét terméket száraz hajon kell alkalmazni, viszont a Palette hajszínező púder tapasztalatom szerint frissen mosott, selymesen fénylő hajon nehézkesebben tapad meg, ilyenkor jobban rá kell ütögetni a púdert az ősz szálakra. Szép, észrevétlen fedést ad, ha már sikerült felvinni, nem teszi mattá a tincseket, és nem irritálja a fejbőrt.

 

A színfedés azonban nem annyira tartós, mint a Syoss esetében, a spray pigmentjei két nap után is intenzív fedést biztosítanak, bár tény, hogy ilyenkor már ajánlott kiöblíteni a hajból, mert irritáló lehet a fejbőr számára. A Palette hajszínező púder két nap után kissé megfakul, újra fel kell vinni egy réteget. Előnye, hogy hajlakkal fixálva nem mászkál el, nem lett barna a kezem, ha megdörzsöltem a fejem. Hogy a ruhát befogja-e, azt nem mertem tesztelni, de a sapkán például nem hagyott nyomot.

Ami leginkább a Palette hajszínező púder felé billenti a mérleg nyelvét, hogy nem teszi érdessé, durva tapintásúvá a tincseket, és tapasztalatom szerint nem roncsolja a hajat. Az enyém legalábbis egészséges maradt két-három hétnyi használat után is, közben persze két-háromszor mostam hajat, így kiöblítésre került a színezék, de szárítás után újra felkentem. A sötétbarna tónus szépen idomul a kakaóbarna frizurámhoz, nem üt el tőle, egyenletes színeredményt ad, így még tovább ki tudom tolni a tartós hajfestést, mint a Syoss spray kiszerelésű színezőjével.

A Palette hajszínező púder ára nagyjából 1700 és 2000 forint között mozog, a Syoss lenövést elfedő spray pedig 2200 és 2600 forint között kapható, ami szintén baráti árnak számít az ideiglenes lenövést elfedő hajszínezők kínálatát elnézve.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

Termékfotók: Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés