Bár az őszülés kezdetét jórészt a genetika határozza meg, az étkezés átalakításával is lehet tenni a folyamat korai kezdete ellen. Ahogy a dohányzás, stressz és egyéb hétköznapi tényezők, úgy egyes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiánya ugyancsak gyorsabb fokozatra kapcsolhatja az ezüstös tincsek megjelenését.

hirdetés

Igaz, hogy az őszülés abszolút természetes, és nem minden esetben szükséges takargatni a csillogó szálakat, a legtöbb nő mégis küzd ellene. Nem csupán az állandó hajfestés jelenthet megoldást, a folyamat lassítása éppúgy hozzájárulhat a frizura árnyalatának megőrzéséhez. Megakadályozni nem lehet ugyan, hiszen az idővel és a genetikával nehéz lenne felvenni a kesztyűt, pár apróság azonban segíthet abban, hogy minél később köszönjenek be az ezüstös tövek.

Javarészt a genetikai tényezők befolyásolják, hogy kinél mikor kezdődik az őszülés, ám az életmód éppúgy jelentős befolyással bír. A dohányzás, valamint a stressz elképesztően felgyorsíthatja a folyamatot, de egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya ugyancsak az ősz tincsek korai megjelenéséhez vezethet. Ezeket nem csak étrend-kiegészítő tabletták formájában lehet pótolni, az étkezés átalakításával és egy kis odafigyeléssel tovább megőrizhető a frizura eredeti színe.

Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hatékonyak korai őszülés ellen

Cink

A cinket nem csupán bőrproblémák esetén érdemes fokozott mértékben bevinni, a hajszín megőrzésében ugyancsak fontos szerepet tölt be. A különböző tengeri herkentyűkben kifejezetten magas mértékben megtalálható ez a szervezet számára rendkívül fontos nyomelem, ám annak sem kell csüggednie, aki nem rajong az egzotikus ételekért. A máj, a vörös húsok, a brokkoli, olajos magvak, valamint sajtok is tartalmazzák, így könnyedén beépíthető az étrendbe.

Réz

A réz hiányáról ritkán esik szó, ám az őszülés lassításának tekintetében igencsak fontos szerepet vállal. Jelentősen befolyásolja a melanintermelést, ez a folyamat pedig az eredeti pigmentáltság megtartásához elengedhetetlen. Gabonafélék, magvak, valamint ínycsiklandozó aszalt gyümölcsök segítségével a réz remekül pótolható, így megelőzhető az őszülés felgyorsulása. A dió például remek nassolnivaló, néha megéri csipegetni belőle pár szemet.

 

B-vitaminok

A B-vitaminok valódi szépségvitaminnak számítanak, így nem meglepő, hogy a hajszín megőrzésében is fontos szerepet vállalnak. Nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb típusát pótolni kell a megfelelő étrend segítségével, ha ez nem sikerül, akkor B-komplexet tartalmazó étrend-kiegészítő tablettával érdemes próbálkozni. Szerencsére számos finom ételben megtalálhatók a különböző B-vitaminok, így a probléma egyszerűen orvosolható a menük átformálásával is. A tojás, a lazac, a spenót, valamint a csirkemáj is jelentős mértékben tartalmazza a szükséges vitaminokat, ezeket érdemes fogyasztani őszülés ellen.

Folsav

Noha a B9-vitamin egyik formája, a folsavat fontos külön is megemlíteni. A legtöbben a terhesség időszakában figyelnek a fokozott bevitelére, ám nem csupán a magzat egészséges fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen a folsav. Az őszülés folyamatának késleltetéséhez éppúgy jelentősen hozzájárul, hiszen nagyban segíti a sejtek anyagcsere-folyamatait. A kellő mértékű beviteléhez brokkolit, babot, spárgát, borsót vagy lencsét ajánlott rendszeresen fogyasztani.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés