Az ősz haj festése olyan feladat, amit több szempontból is érdemes szakemberre bízni. Először is, mert a többszínű frizurát gyakran nehézkes egységessé varázsolni, másodszor pedig, az ezüstös tincsek textúrája egészen más, mint a pigmentált szálaké, gyakran szárazabb, sprődebb, rugalmatlanabb az őszbe hajló hajkorona. Problémát okozhat az is, hogy a fehéres tövek nagyjából három-négyhetente előbukkannak a festett szín alól, de az is előfordulhat, hogy a választott hajfesték nem fedi el teljesen a hamvas szálakat. Ám otthon, fodrász nélkül sem lehetetlen elérni a tökéletes fedést nyújtó, gyönyörű, egyenletes hajszínt, az alábbi tippek nagyban megkönnyítik a procedúrát.

hirdetés

Bár manapság számos alkalommal bizonyítja a divat, hogy az ősz haj cseppet sem kelt öreges hatást, és a nőiesség kibontakozását sem akadályozza, sok nő inkább megmarad a hajfestés mellett. Olykor bizony nehéz megbarátkozni az ezüstös hajszálakkal, pláne úgy, hogy genetikától és életviteltől függően már egészen korán megjelenhetnek, és persze abszolút egyéni döntés, hogy ki milyen frizurával érzi jól magát.

Egyesek belevetik magukat az eredeti, esetleg festett szín lenövesztésébe. Az átalakulás cseppet sem ciki, sőt! Megfelelő ápolás mellett rendkívül nőies, melírozott hatású eredményt lehet elérni, ráadásul a különböző hajfazonokkal zseniálisan lehet trükközni őszülő tincsek esetén.

Ma már tény, hogy egy jól vágott fazonnal, illetve kifejezetten ősz hajra ajánlott ápolótermékek használatával a hamvas tincsek nem öregítenek, ám vannak, akik inkább rendszeresen igyekeznek elfedni a kikukucskáló hamvas tincseket, mert ősz hajjal egyszerűen nem önmagukat látják, ha tükörbe néznek. Korai őszülés esetén általában az állandó hajfestés a gyakoribb döntés.

Mivel a lenövés akár 1-2 héttel a fodrászlátogatás után megjelenhet, valóban macerás emiatt állandóan a szakember segítségét kérni. Otthon sem lehetetlen a probléma orvoslása, azonban pár dologra nem árt odafigyelni ahhoz, hogy a festék befogja az ősz tincseket, és tartósan el is takarja az elfedni kívánt részeket.

 

Az ősz haj festése ezekkel a tippekkel egyszerűbbé válik

Nem mindegy, hogy milyen a hajfesték

Igencsak egyszerűnek tűnik a hajfesték kérdése, azonban cseppet sem az. Bár a drogériák polcain végtelenül sorakoznak a különböző árnyalatok és márkák, nem csupán a kedvenc, illetve a reklámokból már jól ismert név alapján kell választani. Ahogy az arcbőr esetében megkülönböztethetők a zsíros, problémás, netán száraz bőrre ajánlott termékek, úgy a hajfestékek terén is van egy kis különbség egy-egy kence között.

Mindenképpen olyat kell keresni, amely kifejezetten ősz haj festésére lett kifejlesztve. Ezek a termékek sokkal intenzívebb eredményt ígérnek, ráadásul tartósabbnak bizonyulnak társaiknál. A hamvas részek, valamint az eredeti hajszínben pompázó tincsek árnyalata eltérhet a festés után, ha a festék nem megfelelő. Az egységes eredményhez mindenképpen utána kell járni, hogy mely termékeket érdemes felkenni a teljes frizurára.

Az sem mindegy, hogy színező vagy festék van a dobozra írva. A színezők kevésbé tartósak, csupán a szálak felületén fejtik ki hatásukat, míg a hajfestékek tartósabb eredményt ígérnek. Az persze egyénenként eltérő lehet, hogy kinek melyik márka, illetve melyik árnyalat válik be igazán.

A legtöbb márka kíméletes, ápoló hajfestékeket is felsorakoztat a palettán, amelyek ammóniamentesek, olaj vagy méz alapú formulák, kifejezetten száraz, sprőd tincsekre ajánlva. Az ősz haj kiemelt törődést igényel ugyan, hogy ne váljon töredezetté, de sajnos az olajos festékek nem biztos, hogy tartós fesést biztosítanak a fehér szálaknak.

Mindig az ősz szálakkal kell kezdeni

Mivel a festés elsődleges célja az ősz tincsek takarása, érdemes ezekkel a részekkel elkezdeni a festést. Egy profi fodrász pillanatok alatt felkeni a teljes adagot, míg az otthoni ügyeskedés hosszabbá teszi a procedúrát. Ez azt is jelenti, hogy bizonyos területeken, ahová először került fel a hatóanyag, tovább pihen majd a kence. Ennélfogva mindenképpen a lenövéssel és a csillogó szálak fedésével kell indítani.

A lényeg minden esetben az, hogy a hamvas részeken valóban elegendő ideig álljon a festék. Fontos azt is figyelembe venni, hogy amennyiben egy óráig tartott felkenni az anyagot a teljes frizurára, már nem feltétlenül érdemes az útmutatóban leírt ideig fennhagyni a kencét a teljes hajhosszon, mivel ebben az esetben könnyedén roncsolhatja a szálakat.

Nem szabad fukarkodni a mennyiséggel

A fodrászok általában szemre fel tudják mérni, hogy mennyi festéket kell kikeverniük, míg az otthoni hajfestés esetén dobozszámra kell számolni az adagot. A kérdés nem egyszerű, pláne félhosszú frizura esetén, azonban semmiképp nem szabad fukarkodni a mennyiséggel. Lehetséges, hogy egyetlen doboz kence elegendő a teljes hajhossz festésére, ám amennyiben az adag nem fedi el egységesen a szálakat, csúnya lehet a végeredmény. Inkább legyen több a mennyiség, mint kevesebb, azzal aligha lehet hibát véteni.

Az ősz lenövésre és a fehéren előcsillanó szálakra nem árt kigazdálkodni a megfelelő festékmennyiséget, hiszen muszáj egyenletes fedést kapniuk.

 

Az árnyalattal szintén lehet trükközni egy kicsit

Noha a legtöbben igyekeznek az eredeti hajszínükhöz igazítani a festett tónust, ha már az ősz szálak elfedése a cél, nem feltétlenül válik be ez a taktika. A fekete, mélyvörös és erőteljes barna festékek valóban jól fednek, ám nagyon kontrasztos lesz az eredmény, amikor az ősz lenövés elővillan. Emiatt hamarabb igényel újabb festést a frizura, így beindul a hajroncsoló ördögi kör.

Aki szőke árnyalatra vágyik, vagy már régóta szőkítve van a frizurája, az otthoni bűvészkedéssel könnyedén tönkreteheti a frizuráját. Éppen ezért, mielőtt házi fodrászkodásra kerülne a sor, érdemes egyeztetni a szakemberrel, hogy mi lenne a tökéletes árnyalat, ami kompromisszumot jelent a sikkes, nőies megjelenés és az ősz tincsek fedése között.

A vöröses tónusok felvitelét jobb szakemberre bízni, ha a tincsek egy része ősz, míg a többi sötétebb tónusú. A fehér és ezüstös területeken ugyanis a vörös festék intenzívebb lehet, szó szerint piros árnyalatot produkálhat. A fodrász más-más árnyalatokból keveri ki a végleges színt, amely egységes eredményt ad.

A balayage technikákkal világosított mogorószőke, világosbarna és középszőke festések trükkös fedést biztosítanak az ősz tincseknek, hiszen a magas fényerejű reflextónusok között nem túl szembetűnőek az előbukkanó ezüstös és fehéres szálak.

Hajmosás után semmiképp nem érdemes belevágni

Nem csak ősz haj festése esetén igaz, hogy a hajmosáshoz kell igazítani a procedúrát, ám ebben az esetben talán még fontosabbá válik ez az apró részlet. Közvetlenül mosás után semmiképp nem érdemes hajat festeni, hiszen a zsíroldó samponok nem csak a szálakról oldják le a szennyeződéseket, a fejbőrt szintén alaposan megtisztítják. Ennek következtében a festék irritálhatja a hámréteget, márpedig a lenövés elfedése esetén a bőr garantáltan találkozik az erős anyaggal.

A festéket a tökéletes fedés érdekében sokáig fenn kell hagyni, másként nem lesz egységes az eredmény. Viszkető, égő érzés esetén azonnal le kell mosni a kencét, így amennyiben közvetlenül hajmosás után került sor a festésre, esélyes, hogy jelentkezni fog ez a probléma, ami a teljes otthoni fodrászkodást elronthatja és megnehezítheti.

Vannak olyan termékek, amelyek gyors megoldást nyújtanak

Előfordul, hogy azonnali megoldásra van szükség, amikor már alapos festésre nincs idő. Ilyenkor sem szabad kétségbeesni. Manapság be lehet szerezni olyan termékeket, amelyek kifejezetten a lenövés, illetve a csillogó szálak elfedésére szolgálnak. Az efféle készítmények használatával kissé elodázható a következő festés.

1. Syoss Root Retoucher spray, 2730 forint. 2. Bumble and Bumble ősz hajszálakra való korrektor, 8890 forint. 3. Carl & Son gél, 9810 forint. 4. Schwarzkopf Palette Compact Root Retouch púder, 1790 forint. 5. L’Oréal Paris hajszínező spray, 2490 forint.

A legtöbb termék különböző árnyalatokban kapható, könnyedén meg lehet találni az eredeti vagy éppen festett hajszínhez leginkább passzoló tónust.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés