Az bőröregedés természetes velejárója az idő múlásának, amit megállítani nem, ám lassítani mindenképp lehet. A megelőzés, a megfelelő intervenció igencsak összetett, így nem csupán az erre specializálódott kencékkel és bőrkezelésekkel, hanem bizonyos ételek fogyasztásával szintúgy hatékonyan fel lehet lépni az egyre mélyülő ráncok ellen.

hirdetés

A szépségápolás nem csak az idő előtt megjelenő ráncok elleni küzdelemről szól, a már meglévő barázdák finomítása éppúgy alapvető célja. Éppen ezért nem merülhet ki a ránctalanító krémek használatában, hiszen a bőröregedés lassú vagy gyors üteme elsősorban az életmód függvénye. A kellő mennyiségű vízfogyasztáson felül az étkezés szintén jelentős befolyással lehet a bőr feszességére, a korán jelentkező petyhüdtséget olykor nem csak a kevés mozgás, hanem bizonyos tápanyagok hiánya is okozhatja.

Ezek az ételek szuperhatékonyak ráncok ellen, így érdemes őket beépíteni a mindennapi étrendbe

Igenis rengeteget számít, hogy milyen ételek szerepelnek a napi menüben, hiszen a bevitt tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok a bőr egészségére, rugalmasságára egyaránt jelentős befolyással vannak. A kollagén kívülről nem pótolható teljes mértékben, ám bizonyos ételek ösztönzőleg hatnak a termelésére.

Tőkehal

A fehér halak, közöttük a tőkehal is elképesztően gazdag olyan aminosavakban, amelyek képesek helyreállítani az elmozdult kontúrt. Ilyen például a glicin, ami a kollagéntípusú fehérjékben a leggyakrabban előforduló aminosav. A kollagén ránccsökkentő hatását főként a glicinnek köszönheti, így pótlása elképesztően hasznos a bőr számára. A prolin nevezetű aminosav szintén megtalálható a tőkehalban, ami úgyszintén fontos építőeleme a kollagénrostoknak.

Ezenfelül gazdag B6-, valamint B12-vitaminban, amelyek nagyban hozzájárulnak az üde, egészséges bőrfelület megőrzéséhez. Omega-3 zsírsavakban sem szűkölködik, így nem csupán a kollagéntermelés serkentésén keresztül járul hozzá a ráncok elleni küzdelemhez, a bőr vízmegkötő képességének növelésével szintén elősegíti a feszesség fenntartását.

Citrusfélék

A különböző citrusfélék, legyen szó citromról, narancsról, lime-ról vagy grapefruitról, elképesztően gazdagok C-vitaminban. A kollagéntermelés szempontjából a C-vitamin hihetetlenül fontos, emiatt ajánlott a citrusok rendszeres fogyasztása azok számára, akik szeretnék megelőzni a barázdákat, vagy a már meglévő ráncaikat halványítanák.

Hosszú távon a C-vitamin felturbózza a bőr természetes kollagéntermelését. Tulajdonképpen a prokollagén képződését segíti, ami magának a kollagénnek az előanyaga. Immunerősítő hatása mellett emiatt is fontos, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön bevitelre, akár olyan ételek fogyasztásával, amelyek magas arányban tartalmazzák ezt a vitaminfajtát.

Zöld ételek, például spenót

A zöld leveles zöldségek nagy mértékben hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, valamint a bőr üdeségének és rugalmasságának fenntartásához. Többek között a spenót is gazdag klorofillban, ami támogatja a sejtregenerálódást, a bőr méregtelenítő folyamatait.
A benne található C-, valamint B-vitaminok csökkentik a ráncok kialakulásának esélyét, illetve hozzájárulnak a meglévő redők finomításához.

Omega-3 zsírsavakban csakugyan bővelkedik, tehát hozzájárul a megfelelő mennyiségű nedvesség megtartásához, ami szuper jellemzője a spenótnak, hiszen a magas fokú vízveszteség hamar előidézi a ráncok megjelenését.

Inkább nyersen ajánlott fogyasztani, smoothie vagy saláta részeként, hiszen a feldolgozás következtében könnyedén veszíthet csodatevő hatásából.

Bab

A bab szuper fehérjeforrás, ami ennek köszönhetően tartalmazza a kollagéntermeléshez szükséges aminosavakat. B-komplex-, valamint C- és E-vitamin-tartalma kimagasló, így több irányból igyekszik megelőzni a ráncok megjelenését és elmélyülését az arcon.

Pacal

Bármennyire is undorító, a pacal az egyik legjobb kollagénforrás. A marhagyomorból készült pörkölt igazi magyar specialitás, ami nagyban hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, így egy kóstolást mindenképp megér! Egy kis körömmel dúsítva valóságos kollagénbomba lesz az arcbőrnek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés