A kollagénes italok között már nem csupán az étrend-kiegészítők és a frissítők, hanem a kávék is megtalálhatók. A megfelelő belső és külső hidratálás nélkül nyáron sokat veszíthet rugalmasságából a bőr, a természetes kollagéncsökkenés mellett az erős UV-sugárzás úgyszintén károsíthatja a kollagénrostokat. Bár alkalmanként elfogyasztott italokkal nem lehet növelni a bőr kollagénszintjét, a védekező- és vízmegtartó képessége azonban fokozható, ha néhány szépségitalt is beiktatsz a napi vízfogyasztásod mellett. Különleges összetevőikkel ezek a termékek a bőrnek is kedveznek, például olyan kávét is találsz a felsorolásban, amelytől nem válik szomjassá a hámréteg, akkor sem, ha hosszú távon gyakran kortyolgatsz belőle.

hirdetés

Ezt kell tudni a kollagénes italokról

A legtöbben kifejezett ódzkodnak a kollagénes étrend-kiegészítőktől, hiszen kapásból mindenki az óriási méretű, lenyelhetetlen kapszulákra asszociál. Ezen túl a vacillálást még az is megalapozza, hogy köztudott tény: a kollagént nem lehet kívülről pótolni. Akkor mégis miért kapott rá az efféle termékekre a szépségipar?

A válasz a hogyanban rejlik, hiszen egy krém valóban kevéssé képes pótolni az évek során egyre lassabb ütemben zajó sejtermelés következtében kialakult kollagénhiányt, ám a különböző táplálék-kiegészítők már jóval hatásosabbnak bizonyulnak. Az öregedést nem fogják megállítani, ezek sem csodaszerek, ám több fronton javíthatják a bőr állapotát. A kollagénszint csökkenését különféle külső, belső és életmódbeli tényezők éppúgy felgyorsíthatják.

 

Ha a kelleténél korábban lebomlik ez a fehérje, és a fibroblasztok csak komótosan veszik rá magukat a pótlására, vagy valamiért nem megy teljesen végbe a szintézis – tartós stressz, kialvatlanság, dohányzás vagy gyakori alkoholfogyasztás, esetleg a bőr UV-károsodása miatt -a bőr struktúrája meggyengül.

Elindul egy láncfolyamat, hiszen sok mindenre kihat a kollagénhiány, amit az egész szervezet észlel, de ha csak a bőrre koncentrálunk, akkor sem merülnek ki a tünetek pustán a fellazult kötőszövetekben. A hámréteg könnyen dehidratálttá, szárazzá válik, elveszíti rugalmasságát, feszességét. A védelmi rendszer így nem tud top formában lenni, elszaporodhatnak a szabad gyökök, könnyebben kialakulhatnak szarkalábak és ráncok.

Az étrend-kiegészítők fogyasztása azonban nem azt jelenti, hogy megiszod a kollagént, és másnapra már tökéletesen sima, hidratált és feszes lesz az arcbőröd. A folyamat ennél sokkal bonyolultabb. A kollagénpeptidek gyakorlatilag szétszakított kollagénmolekulák, amelyek hírvivő peptidekkel belekerülnek a kollagénes italokba, italporokba. A kollagénpeptidek képesek beépülni a szervezetbe, s hosszú távon kifejezetten pozitívan hatnak a kollagénszintézisre, ezzel együtt pedig a bőr állapotára is.

Érdemes figyelni, hogy az adott ital milyen mértékben és formában tartalmaz kollagént. Hatékonyabb lesz az étrend-kiegészítő, ha a kollagént peptidekkel kombinálják, de még akkor sem biztos, hogy a bőr látja előnyét, hiszen a szervezet többféle módon hasznosítja a kollagént. Az sem gond, ha más hatóanyagokkal társul. A C-vitamin például segíti a kollagénszintézist, a hialuronsav és az elasztin pedig szintén nagyban hozzájárul az egészséges, hidratált és üde bőrfelszínhez.

Míg a hialuronsavat felszívódása után hamarabb tudja hasznosítani a szervezet, a kollagénpeptidek csupán apránként ösztönzik a fehérjeszintézist. Vagyis néhány alkalmanként elfogyasztott kollagénes frissítőtől biztos, hogy nem indul be a gépezet.

 

Ezek a kollagénes italok felérnek egy frissítő üdítővel

Manapság már nem kell messzire menni ahhoz, hogy valamilyen szépségitalhoz jusson az ember lánya. A drogériákban, gyógyszertárakban könnyedén lehet remek termékeket találni, míg az internet ugyancsak dúskál a jobbnál jobb lehetőségekben. Ezek általában ízesített, üdítőitalra hajazó löttyök, amelyek eltérő mennyiségben tartalmaznak kollagént, valamint más hasznos összetevőket is.

Sokan azért választják ezt a lehetőséget, mert egyszerűbb, kézenfekvőbb, valamint kényelmesebb, mint az étrend-kiegészítő tabletták szedése. Ám egyesek kifejezetten nehezen szokják meg az utóízt, így érdemes próbálkozni és kísérletezni, hátha akad olyan ízvilág, amely valóban egy finom üdítőital hatását kelti.

 

A Vízangyal italok különböző ízben vásárolhatók meg, a 250 ml-es kiszerelés 349 forintért szerezhető be. Az 500 ml-es Liquicoll ital 599 forintba kerül, mangós ízesítésben kapható. Az Absolute Live kollagénes ital szintén több ízben kapható, az 1 literes kiszerelés 539 forintba kerül. Az Apenta epres, kollagénes itala 339 forintba kerül, 0,75 literes kiszerelésben vásárolható meg.

Két legyet egy csapásra!

Aki ódzkodik az ízesített löttyöktől, ám a kávé szerelmese, két legyet üthet egy csapása. Manapság már egyes kávéporok is tartalmaznak a szépség és a bőr számára hasznos összetevőket. Köztudott, hogy a kávéfogyasztás könnyen dehidratálja a bőrt, ezek a kollagénes és hialuronnal dúsított készítmények azonban támogatják a bőr nedvességmegőrzését. A MyCollagen italpora például olyan instant kávé, amely kollagént és hialuronsavat is tartalmaz, így duplán járul hozzá az egészséges, üde arcbőr eléréséhez.

Nem mellesleg zöldkávé-kivonatot rejt magában, amely rendkívül gazdag antioxidánsokban, melyek nagy szerepet játszanak a szabad gyökök semlegesítésében. Bús Tímea anti-aging szakértő gondolt egyet, és 100% Arabica kávéból olyan szépségkávét készített, ami kiküszöbölve a hagyományos kávé negatív hatásait egyszerre fiatalít, hidratál és felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel.

 

A MyCollagen Coffee 5990 forint, 30 darab található a csomagban. Az Intenset Ice Cappuccino kollagénes kávéitalpor, amely szintén tartalmaz hialuronsavat is, csakugyan 30 adagos, 9590 forintba kerül.

A hialuron éppen olyan fontos, mint a kollagén

A hialuronsav éppen annyira fontos, mint a kollagén pótlása. A megfelelő hidratáltsághoz, a friss és üde bőrfelszínhez feltétlenül szükséges. Nem csupán élettel telivé és rugalmasabbá varázsolja a bőrt, javítja a vízmegtartó képességét is, így akár megelőzésképp is alkalmazható.

 

A Pro+ málnás ízű italában mind a kollagén, mind pedig a hialuronsav megtalálható. A 0,75 literes kiszerelés 375 forintba kerül. A Swedish Nutra 500 ml-es vegán hialuronsavital 6990 forintért vásárolható meg.

Noha valóban hatékonyak lehetnek ezek az étrend-kiegészítők és kollagénes italok, önmagukban nem tesznek csodát. Megfelelő bőrápolási rutin, változatos, egészséges étrend és életmód hiányában hatástalanok. Éppen ezért érdemes jelentős figyelmet szentelni a bőr kívánalmainak, s mind a krémekben, kozmetikumokban és ételekben olyanokat választani, amelyek elősegítik a fiatalos, friss és üde felszín megőrzését.

Kiemelt kép: Getty Images.

Kép a cikkben: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés