A napfény éltető hatására szüksége van a szervezetünknek, de csak módjával. A barnulás érdekében túltolt napozás még fényvédő használata mellett sem teljesen biztonságos, ártalmait pedig felesleges szoláriummal tetézni a nyári bőrárnyalat elérésének érdekében. A napcsókolt tónus könnyedén megoldható otthon, egy remek önbarnító segítségével. Mivel többféle terméktípus található az üzletekben, elsőre talán bonyolultnak tűnik a kiválasztása és az alkalmazása, de most kibogozzuk a szálakat, és mindent elmondunk róla!

hirdetés

A bőr genetikailag kódolt, eredeti színe mindenkinél eltér, így vannak, akik könnyebben, kisebb leégési kockázattal barnulnak, míg mások számára a nyári barnaság szinte elérhetetlen. Az őszi-téli időszakban a legtöbben nem is igen foglalkoznak vele, hogy hófehér vagy épp kreol bőrrel áldotta meg őket a sors, majd ahogy közeleg a bikiniszezon, sokan pánikolnak a sápatag megjelenésük miatt. Bár a „fogadd el magad” kampány mindenhol tombol, a barnulás utáni vágy aligha csökkent az elmúlt időszakban.

Mérsékelt napon töltött időre szükség van ahhoz, hogy a szervezetünk D-vitamint állítson elő. A vitamin termelését a napsugarak UVB-tartománya támogatja, de nem csak jótékony, hanem negatív és káros hatásai éppúgy vannak, mint mondjuk, a bőrpírt, gyulladást, kollagénvesztést, és a bőrben található pigmentek sötétedését okozó UVA-sugárzásnak. Ezért a napozást mindenképp érdemes ésszerű keretek közé szorítani, számos tanulmány született már arról, hogy milyen napszakokban mennyi időt ajánlott a napsütésben tartózkodni.

Szerencsére az önbarnítók hatalmasat léptek előre az elmúlt években, a legújabb, modernebb verziók már kevéssé károsak a bőr számára, akár tartós hatás is elérhető a segítségükkel. Összeszedtük a legfontosabb információkat a kencékről és a procedúráról.

 

Mi az az önbarnító? Van bőrbarát verziója?

Korábban a legegyszerűbb megoldás a napon való pihenés volt, ám a tudatos bőrápolás elterjedésével az UV-sugarak káros hatását még azok a nők is megismerték, akik korábban nemigen foglalkoztak a súlyos, idővel látványos következményekkel. Bár igencsak jóleső és pihentető érzés a forróságban szusszanni egyet, pláne úgy, hogy még a bőr is ragyogó aranybarnává alakul grátiszként, számolni kell a ráncok, pigmentfoltok megjelenésével, és a bőrrák kockázatát még nem is említettük.

Az egyenletes, természetes napbarnított hatás azonban nem elérhetetlen, csupán a megfelelő eszközökhöz kell nyúlni. Az önbarnító tökéletes, egységes eredményt ígér, ám a helyzet cseppet sem egyszerű. Manapság a folyamat nem csak annyiból áll, hogy mindenki bebattyog a legközelebbi drogériába és lekapja az első terméket a polcról. Eltérő tónust eredményező, más és más állagú, összetevőjű termékekkel lehet találkozni, így sokan már az első lépésnél, a megfelelő verzió kiválasztásánál elakadnak.

 

Az összetevők

Az önbarnító segítségével gyors barnulás érhető el, ám azt nem árt tudni, hogy ezek a kozmetikumok különböző összetevőkkel érik el az aranybarna hatást. Mindenképp utána kell járni, hogy mit tartalmaz a kinézett termék, és az mennyire lehet káros a bőr számára. A klasszikus barnítók DHA segítségével varázsolják aranylóvá a fakó színt, ami egy növényi eredetű összetevő, amelyet cukornádból vagy cukorrépából állítanak elő.

A DHA a bőr felső rétegében hat, és minél nagyobb százalékban tartalmazza az adott termék, annál sötétebb árnyalatot eredményez a használata. Ezek a termékek nagyon gyorsan hatnak, pikk-pakk aranybarnává varázsolják a sápadt, fakó bőrfelszínt. Azt azonban nem árt tudni, hogy barna és sárgás pigmentek termelődését éppúgy előidézhetik a bőr felső rétegeiben, így a végső eredmény kissé kiszámíthatatlan. Egyénenként eltérő, hogy ki hogyan reagál az adott kozmetikumra.

Ami még nagyobb problémát okoz, hogy a bőr igencsak érzékennyé válik az UV-sugárzásra, így a szabad gyökök termelődése és az általuk okozott károsodás megsokszorozódik az önbarnítózás után. Jó hír, hogy csupán a procedúrát követő 24 órában, így a negatív hatások megelőzhetők és kiküszöbölhetők.

Egy másik összetevő, amit a listán érdemes keresni, az Erythrulose, ami szintén a bőr felső rétegében hat, általában gyümölcsökből nyerik ki. Kissé lassabban érhető el vele a várt hatás, azonban tartósabban fennáll a barnaság, mint a DHA-s kencék esetén.

Vannak DHA-mentes lehetőségek is, amelyek új generációs peptidekkel működnek. Ezek a melanin termelését segítik, így valóban napbarnított hatást eredményeznek. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy nyilvánvalóan nem olyan gyors és mély lesz a barnaság, mint akkor, ha a napon aranybarnára sülsz. Ettől függetlenül egyértelműen ez a legtermészetesebb megoldás, ráadásul nem teszik fényérzékennyé a bőrt, így lelkiismeret-furdalás nélkül bevethetők.

 

Az állag és a típus

Az már félsiker, ha az összetevőket tisztán átlátja az ember lánya, ilyenkor jön a következő bökkenő. Ahogy a különböző testápolóknak, hidratálóknak, úgy az önbarnítóknak is annyi típusa van, mint égen a csillag. Lehet találni krémes, gél, habos vagy spray verziót, miközben barnító krémek éppúgy beszerezhetők a drogériákban. Ez tapasztalat és komfort kérdése, hogy kinek melyik válik be jobban.

A barnítós testápolók kezdők számára ideálisak, hiszen könnyen felvihetők, és nem eredményeznek hirtelen látványos hatást. Ebben az esetben az esetleges foltok, csíkok sem lesznek feltűnőek. A hab gyorsan beszívódik, könnyen eldolgozható formula, miközben a spray verzió már inkább tapasztaltabb nők számára ajánlott. Nem szükséges bemasszírozni, ám az egyenletes hatáshoz nem árt egy kis gyakorlat.

Az önbarnító kendők csupán alkalmi megoldásként szolgálnak, ha gyorsan, akár útközben van szükség az aranyló árnyalatra. Az olajok száraz bőr esetén különösen jó szolgálatot tesznek, plusz összetevőinek hálás lesz a hámréteg, ám csupán lágyan csillogó barnaságot eredményeznek. Ezzel ellentétben a gélekkel általában intenzív hatás érhető el, gyorsan beszívódnak. Ezekhez nem árt már egy kis barnaság és tapasztalat, mielőtt felkerülnek a bőrre.

 

Így használd!

A bőr előkészítése

Ha megtaláltad a tökéletes önbarnítót, nem szabad rögtön belecsapni a lecsóba. Mindenképp elő kell készíteni a bőrt a procedúrára ahhoz, hogy egyenletes és természetes hatást eredményezzen a folyamat. Érdemes egy alapos szőrtelenítéssel kezdeni, majd egy radírozással eltávolítani a felesleges, elhalt hámréteget. Amennyiben betartod ezt a nulladik lépést, nagyobb eséllyel kerülöd el a foltokat és a csíkozott hatást.

Pár hasznos információ a használat előtt

A barnítózást mindenképpen az esti órákra tervezd be, ám semmiképp a lefekvést megelőző egy órában vágj neki. Zuhanyozz le, végezd el a szokásos esti rutint, majd alaposan hidratáld azokat a területeket, amelyeket aranybarnán szeretnél látni.

Előre tervezd el a stratégiát, a vacillálás miatt könnyedén foltos lehet az eredmény, határozott és tudatos mozdulatokra lesz szükség a természetes hatás eléréséhez. A legjobb, ha a lábak felől a felsőtest irányába haladva, körkörös mozdulatokkal viszed fel a kencét, így kisebb eséllyel lesz látványos eltérés az árnyalatok között.

Készíts ki egy használt fürdőruhát vagy fehérneműt, amit már nem sajnálsz. Amihez hozzáér a barnító, az már a barna bőrért tett küzdelem áldozatává válik. Gumikesztyűre vagy kifejezetten barnításhoz használható kesztyűre éppúgy szükséged lesz, amiket a drogériákban vagy az interneten egyaránt beszerezhetsz.

Lefekvés előtt várd meg, hogy beszívódjon az önbarnító. Ha túl hamar bújsz pizsamába, garantáltan megfogja a ruhadarabokat, rosszabb esetben még az ágynemű is megsínyli a dolgot. A biztonság kedvéért nem árt olyan hálóruhát választani, amit nem sajnálsz.

A hátad barnításával nem lesz egyszerű dolgod, ha valóban egységes és természetes hatást szeretnél elérni, mindenképp segítő kezekre lesz szükséged. Szinte lehetetlen tökéletesen eldolgozni az önbarnítót ezen a területen, s bár próbálkozni lehet vele, nem biztos, hogy érdemes.

 

Az arcra más szabályok vonatkoznak?

Egy másik macerás terület az arc, hiszen kicsit sem könnyű eltalálni a megfelelő mennyiséget, ráadásul a hajtő, fülek, orr és szemek környéke legalább akkora kihívást jelent, mint a természetes hatás elérése. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni, majd fokozatosan barnítani azt. Fülpiszkáló segítségével a strapás területeken könnyebb eldolgozni az önbarnítót, szebb lehet a végeredmény.

Mielőtt belevágnál, minden esetben járj utána, hogy az adott termék arcra ajánlott-e, avagy inkább egy speciálisan erre való kencét kell beszerezned.

A fül mögötti, nyaki részekről sem szabad elfeledkezni. Gondolj rá úgy, mint egy alapozóra. Ne legyenek élesen elhatárolt vonalak, így elkerülhető lesz a maszkszerű hatás.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés