Az nem is kérdés, hogy a tudatos bőrápolási rutin részeként a fényvédő használata nélkülözhetetlen, azonban az már más tészta, hogy zsíros, pattanásos bőr esetén melyik arckrém válik be igazán. Akinek eleve olajos a bőrfelszíne, könnyedén testesnek és zavarónak érezheti az UV-sugarak ellen védő kencéket. Nem árt olyan terméket választani, amely kényelmes, könnyed viseletnek bizonyul, hiszen a fedetlen bőrfelületeket, különösen arcot, mindennap érdemes fényvédővel óvni.

hirdetés

Ha csak egy letisztult, pár lépésből álló bőrápolási rutint épít fel valaki, a fényvédőnek akkor is ott a helye a procedúrában. A fényvédő kencék használata egész évben ajánlott, ám a nyári hónapokban már-már kötelező. Miközben sokan különböző hidratálókkal és ránctalanító krémekkel igyekeznek megelőzni a barázdákat, vagy éppen orvosolni a már meglévő ráncokat, a leghatékonyabb, ha ez az egyszerű kozmetikum is mindennap felkerül a bőrfelszínre.

Ezek a termékek az UV-sugarak káros hatásától igyekeznek megóvni a bőrt, pontosabban a bőrszerkezet felületére veszélyes UVA-sugarakkal szemben lépnek fel. Az SPF-jelzés mutatja, hogy milyen mértékű védelemmel látja el az adott kence a hámréteget. Az arcra való krémek esetében mindennapos használatra van szükség, és minél magasabb ez a faktorszám, annál hatékonyabban óvja a bőrt a sejtkárosodástól.

 

A védekezés legjobb formája, ha UVA- és UVB-sugarakkal szemben is védelmet nyújt a napi használatra ajánlott készítmény. Nem csak a leégést és az azonnali bőrkárosodást előzheted meg így, hanem elejét veheted a bőröregedés felgyorsulásának, a szabad gyökök elszaporodásának, valamint a pigmentfoltok keletkezésének illetve elsötétedésének.

 

Olyan fényvédő krémeket válogattunk össze, amelyek aknéra hajlamos, zsíros, olajos bőrön is remekül működnek. Ezek a formulák sokkal könnyedebb textúrával rendelkeznek, gyorsan beszívódnak és nem hagynak zavaró ragacsos érzetet maguk után.

 

A fényvédő arckrém elengedhetetlen része a tudatos bőrápolásnak

A fényvédő használatának fontosságát már számtalanszor kifejtettük, azonban arról ritkán esik szó, hogy mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelő terméket. Ahogy a szimpla arckrémek esetén, úgy a fényvédős kencéknél is elmondható, hogy manapság már kifejezetten adott bőrtípusra, bőrproblémára kifejlesztett verziókkal lehet találkozni a piacon.

A fényvédelemről szinte mindenkinek a strandon használt naptej jut eszébe elsőként. Az arcra kenhető krémek némileg eltérnek a nagy kiszerelésben beszerezhető, testes és fehér foltokat hagyó termékektől. Bár ezek között is vannak olyanok, amelyek kifejezetten zavaróak lehetnek a hétköznapok során, a gyártók számos könnyed állagú, finom verzióval álltak elő.

 

A sűrű, nehezen szívódó textúra azok számára okoz nagyobb problémát, akiket eleve zsíros bőrtípussal áldott meg a sors. Száraz bőrön kevéssé zavaró az olajos filmréteg, hiszen az egyébként is kitikkadt arcbőrt feltölti és üdévé varázsolja a termék. Ha valakinek azonban eleve egy ragacsos réteg érezhető a bőrén, kifejezetten kényelmetlennek érzi majd a testesebb fényvédőket.

Mindenképpen érdemes utánajárni, hogy milyen bőrtípusra ajánlják az adott terméket, valamint a géles, mélyen hidratáló verziók sokkal könnyedebbnek és viselhetőbbnek bizonyulnak a hétköznapok során. Az sem hátrány, ha vannak olyan extra összetevők, amelyek még a fránya pattanásokkal is képesek leszámolni. Az arckrémek esetében nem árt, ha a választott készítmény jól tolerálja a sminket, nem lesz tapadós a felülete az izzadság által, ezáltal nem tömíti el a pórusokat.

Kiemelt kép: Getty Images.

Képek a cikkben: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés