Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy a tökéletes arcbőr eléréséhez dupla tisztításra van szükség. De mi is ez pontosan, és miért szükséges?

hirdetés

Korábban ritkán esett róla szó, az utóbbi időben azonban egyre többször hallani, hogy az egészséges, tiszta arcbőr eléréséhez dupla tisztításra van szükség. Ez részben igaz, de nem mindenki rutinja követeli meg a folyamatot. Leginkább akkor érdemes alkalmazni, amikor sok smink van rajtad, hiszen ezzel a módszerrel tudod a leghatékonyabban eltávolítani a különböző kozmetikumokat, szennyeződéseket az arcodról. Ezért a reggeli rutinodban kihagyható lépés a dupla tisztítás, esténként azonban érdemes bevetni.

Mit jelent a dupla tisztítás?

Egyszerűen kifejtve azt, hogy két külön termékkel mosod le az arcodat. Általában először egy olajos lemosót használj, utána pedig egy vizes bázisút. A kulcs a két különböző termékben van, hiszen ezek kombinálásával érheted el a lehető legalaposabb tisztítást. Az olajos lemosó lehet miceállás víz, balzsam, sőt akár babaolaj is. Fontos, hogy a bőrtípusodnak megfelelő, kíméletes terméket válassz.

Az első lépés

A dupla tisztítási rutin első lépése a szennyeződések, a smink, a fényvédő és faggyú eltávolítása. Ez elősegíti a bőr előkészítését a második tisztításhoz. Még ha nem is sminkeltél napközben, akkor is fontos lehet ezt a lépést megtenni, mivel nagy valószínűséggel fényvédő, faggyú és szennyeződés van a bőrön.

Az első tisztításhoz válassz egy olajalapú terméket, ami szinte mágnesként működik a bőrödön. Ez lehet balzsam, kíméletes babaolaj vagy micellás lemosó is. A terméket száraz bőrre vidd fel, és legalább fél percig masszírozd át vele a bőrödet. Ezután ne törölközz meg, hanem haladj tovább a következő lépésre.

A második lépés

Most, hogy az első lépéssel a munka nehezét elvégezted, a második, vízalapú – gél vagy tej – lemosó igazán képes lesz behatolni a pórusaidba. A második tisztítás segít eltávolítani a bőrről a megmaradt szennyeződéseket, a felesleges olajat és a kis mennyiségű, pórusokban, ráncokban ragadt sminket, valamint az olajos lemosó maradványait. Ne feledd, a micellás vizet minden esetben le kell mosni!

Ne félj a dupla arctisztítástól!

Különösen a zsíros bőrrel rendelkezők körében elterjedt félelem, hogy az olajos lemosó pattanásokat okozhat. Az igazság viszont az, hogy ezek a termékek minden bőrtípus számára megfelelőek. Ebben az esetben például azért, mert segít szabályozni a faggyútermelést.

Természetesen ettől függetlenül szinte bármilyen kozmetikummal előfordulhat, hogy érzékeny lesz rá a hámréteg, és emiatt megjelennek a pattanások. Ez azonban teljes mértékben egyedi, nem létezik egy olyan készítmény sem, amit garantáltan imádni fog a bőröd. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy a zsíros bőrödnek ártana az olajos lemosás. Az egyetlen, amit kerülnöd kell ebben az esetben, az olyan készítmény, ami szárít.

 

A másik gyakori félelem a túltisztítás problémája. Ennek következtében ugyanis kiszáradhat a bőröd. Ez azonban az általad használt kozmetikumoktól függ. Fontos, hogy minél kímélőbb, illatanyagoktól és szárító összetevőktől mentes készítményt használj, és akkor biztosan nem lesz probléma. Emellett persze a tisztítás utáni hidratálás is elengedhetetlen.

Milyen eredményt várhatsz tőle?

Sokak számára a korábbival összehasonlíthatatlanul tiszta hatást kelt az arcuk. Mivel így jóval kevesebb esélyt adsz a pórusaidban megbúvó szennyeződéseknek, kevesebb pattanással kell megbirkóznod, arcbőröd pedig szemmel láthatóan egészségesebbé és üdébbé válik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés