A kilencvenes évek a feltűnő árnyalatok időszaka volt, amelyekben igencsak bővelkedett az akkori sminktrend, de meghatározó jellemzői között a vékony, rajzolt szemöldök is felbukkant. A múltbéli divat egy-egy eleme újból visszatér, ám összességében mára egy sokkal letisztultabb, visszafogottabb irányvonalat képviselnek mind a hétköznapi, mind pedig az alkalmi sminkek. Izgalmas mindkét korszak jellegzetességeit egyetlen arcon látni, egy ilyen videóból jól lemérhető, mennyit változott a divat az elmúlt években.

hirdetés

Ahogy a ruhák terén, úgy a sminkek esetén is folyamatosan átalakul a divat, az egykor aktuális trendek évek múltán már-már cikinek tűnnek. Bár gyakran a múltból táplálkoznak az aktuális irányzatok, nem egy az egyben jelenítik meg az autentikus stílusvonalat, inkább gyűjtőtégelyként vegyítik és átgyúrják, modernizálják a korábbi trendeket.

Ez a vlogger az arca két felén mutatja be a sminkdivat változását, összehasonlítva a kilencvenes években használt színeket, ecsetvonásokat a mai sminkes alaplépésekkel. A különbség megdöbbentő és igencsak szembetűnő.

A kilencvenes évek a túlzó sminktrend korszaka volt, ma már a természetesség a sikk

A kilencvenes években a túlzó, színes, merész sminkek hódítottak, mára inkább a visszafogott színhasználat dívik, a finom kivitelezés pedig még az élénkebb tónusok alkalmazása esetén is megfigyelhető. Korábban a kék, lila és zöld színek domináltak a szemhéjon, minél feltűnőbb volt az eredmény, annál sikkesebb volt a megjelenés. Jöhettek strasszok, csillogó kövek, bármilyen csicsás részlet simán belefért az akkori sminktrendbe.

A ceruzavékony szemöldök is közkedvelt eleme volt a teljes cicomának, bármennyire is természetellenes volt, a sztárok és a modellek egyaránt rajongtak ezért a fazonért. Persze idővel sokan rájöttek, hogy rengeteget számít a szemöldök formája. Kiemeli a szemeket, nagyban megváltoztatja az arckaraktert az ízlésesen szedett, természetes hatású és dominánsabb szemöldökvonal.

A fekete szemceruzával mindenki bátran bánt akkoriban. Alul-felül vastagon felkerült a sötét árnyalat. Ez sokszor azt eredményezte, hogy beszűkültek a szemek, a szem alatti karikák pedig még inkább láthatóvá váltak. A fehér szemceruza ezzel ellentétben inkább nyitja a tekintetet, csökkenti a fáradtság jeleit.

Manapság egy természetesebb irányvonal vált trendivé, ami a nude árnyalatokban, valamingt a szemöldökvonal fazonjában úgyszintén visszaköszön. Naturálisabb, vastagabb szemöldök és bronzos, bézs árnyalatok hódítottak teret maguknak az elmúlt időszakban.

Az arcra sem kerül fel manapság annyi púder, mint a kilencvenes években, a legtöbben inkább egy kis frissítő csillogással fűszerezik meg sminkjüket. Az összkép így visszafogottabb, nőiesebb és kifinomultabb hatást kelt, mint a kilencvenes évek stíluskáoszában.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés