Ma már csak hüledezünk azon, hogy milyen bizarr és veszélyes szépségtrendek sejlenek fel a múltból, a korabeli feljegyzéseken és festményeken keresztül, pedig manapság is bőven akadnak rizikós praktikák. A nők annak idején bármit megtettek a pillanatnyi ragyogásért.

hirdetés

A szépség mindig központi szerepet töltött be a nők életében. Talán többen hajlamosak azt gondolni, hogy a mostanában alkalmazott furcsa, illetve sokszor veszélyes TikTok-trendeknél nincs durvább, hiszen az internet segítségével nem csak a jó dolgok, hanem a bizarr tippek és trükkök éppúgy gyorsan elterjednek.

Ám a múltban alkalmazott praktikák némelyike még a mostanában futó meggondolatlan trendeknél is abszurdabbnak tűnik, a nők gyakorlatilag bármire képesek voltak azért, hogy megfeleljenek az aktuális szépségideálnak. A túlzott retusálások, az arcot átalakító filterek és az instant fogyókúrák eltörpülnek azok mellett, amiket annak idején megtettek néhány pillanatnyi ragyogásért.

Bizarr szépségtrendek a múltból

Mérgező smink

Manapság sokan szoláriumba járnak vagy órákon át aszalódnak a napon, hogy elérjék a hőn áhított nyári barnaságot. Annak idején egészen más szépségtrend hódított, az áttetszőn hófehér porcelánbőr nem csak a finom nőiességet és a törékenységet szimbolizálta, hanem az arisztokrata származásra, előkelőségre is utalt. A közösségi média elterjedésével idővel a bőrfehérítésre irányuló praktikák is visszatértek, ám a nyomába sem érhettek annak, amit annak idején műveltek a bőrükkel a nők. A hófehér porcelánbőr a tisztaság és a szépség jelképe volt, s annak idején a legtöbben sminkkel oldották meg, hogy makulátlan, fehéren világító arcbőrrel, dekoltázzsal rendelkezzenek.

Ez önmagában nem is lenne problémás, gondolhatnánk, hiszen egy pár tónussal világosabb púder, s máris kész a tökéletesen fehér bőr. A helyzet azonban sokkal keserűbb ennél, hiszen a múltban alkalmazott sminkek ólommal és higannyal voltak dúsítva, ezáltal minden egyes sminkelés méregként hatott.

Lereszelt fogak

A reneszánsz idején a nőknek igencsak összetett szépségideálnak kellett megfelelniük. A festményeken látott testarányok hódítottak: a hosszú láb, a keskeny derék, a széles csípő és a fehér, szőrtelen bőr volt a legkívánatosabb akkoriban. A fogak mérete sem volt lényegtelen a vonzó, nőies megjelenés érdekében. A kis fogak előnyt jelentettek, így sokan képesek voltak lereszelni a fogsorukat azért, hogy tökéletesen megfeleljenek az elvárásoknak és egy rövid ideig tényleg szépnek érezzék magukat. Valószínűleg nem sokáig élvezhették a „tökéletes” mosoly eredményét, hiszen a felsértett fogzománc miatt nem csak érzékenyebbé váltak a fogaik, hanem könnyebben elromlottak, kilyukadtak.

Deformált lábak

A szépség szempontjából manapság nem kap hangsúlyt a lábméret, ám nem mindig volt ez így. Kínában sokáig csak azok a nők találhattak maguknak tehetős férjet, akiknek aprócska, aranylótusz formájú lábuk volt. A szépségtrend olyannyira népszerűvé vált, hogy a gazdag családokban már-már szégyennek számított, ha a lányok lába nem volt elkötve. A kislányok lábát már hatévesen elszorították, hogy 7-8 centiméternél ne is nőjön nagyobbra. A lábfej ennek következtében úgy eldeformálódott, hogy a nők szinte járni sem tudtak segítség nélkül, maximum rövid sétákra indulhattak el.

A brutális kínzás mellett a szépségtrend egészségügyi kockázattal is járt, hiszen a benőtt körmök gyakran okoztak fertőzéseket, amelyek sokszor a teljes véráramba átterjedtek, ezzel korai halált okozva.

Hajtépkedés és eltávolított szemöldök

A középkorban a nagy, magas homlokot egyrészt az intelligenciával állították párhuzamba, másrészt a tiszta ártatlanság jelképének tartották. Természetesen abszolút genetika kérdése, hogy kinek milyen magas a homloka és hol kezdődik a hajvonala, így sokan arra kényszerültek, hogy kitépkedjék a saját hajszálaikat annak érdekében, hogy megfeleljenek a kor elvárásainak és igazán szépnek érezzék magukat.

Nem csupán a homlokukat csupaszították le, a legtöbben a szemöldöküket és a szempillájukat is eltávolították. Ez manapság elképzelhetetlen lenne, hiszen a trendek sokkal inkább a dús szemöldök és a vastag, hatalmas méretű seprűpillák irányába mozdultak el.

Óriási frizurák

Mégis hogy lehetne egy frizura életveszélyes? Manapság tényleg nehéz elképzelni, hogy egy hajviselet akár halált okozzon a viselőjének, ám a 18. században sajnos volt rá példa. Akkoriban mindenki hatalmas frizurára vágyott, ugyanis az aktuális szépségideál a magas, vastag parókákat és emeletes hajkoronákat tartotta igazán vonzónak. Eleinte gyapjúval adtak alapot a bizarr rokokó stílusú frizuraépítménynek, később már textíliákkal és parafával is trükköztek, hogy még látványosabb legyen az eredmény.

A súlya mellett nagy problémát okozott, hogy a hajköltemény könnyedén lángra kapott, ezáltal életveszélyes helyzetet teremtve égési sérüléseket okozott viselőjének. Sokan Marie Antoinette frizurájából merítettek inspirációt, aki igazi divatdiktátornak számított abban a korban. Az óriási hajkorona a gazdagság és a nőiesség jelképévé vált, s noha aligha volt kényelmes, sokan bevállalták a szépség kedvéért.

Galandféreg-diéta

Nem csupán bizarr és életveszélyes szépségtrendek hírét lehet hallani a múltból, nem éppen gusztusos praktikákból sem volt hiány. Bár manapság is számtalan furcsa és elgondolkodtató turbódiéta és fogyókúrás trükk terjeng az interneten, a galandféreg-diéta talán minden elképzelést felül tud múlni. A 19. századi viktoriánus korszak nem ismert határokat a szépségtrendeket illetően, nem meglepő, hogy a fogyásra is volt egy „fantasztikus” megoldásuk.

Ha az arzénos fürdőzés, a higanyos és ólommal dúsított sminkek nem lennének elegendőek a szépséghez, a galandférgeket is segítségül lehetett hívni. A tökéletes alak ideálja mindig alakult az évszázadok során, ám a fogyókúrás praktikákra mindig volt vevőközönség. A galandféreg-diétán nincs is mit magyarázni, jóformán magától értetődő.

A férgek a bélcsatornában élősködnek, ezáltal a tápanyag nem tud felszívódni. Így gyakorlatilag nem kellett odafigyelni az étkezésre, ám nem kevés veszéllyel járt ez a módszer. Hiszen nem csak a hizlaló, hanem a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagok sem tudtak felszívódni, ami bizony súlyos hiánybetegségeket vont magával. A fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nélkül a test legyengülése elkerülhetetlen volt. Bár a terv szerint a fogyást követően azonnal el kellett távolítani a férget, nem mindenkinél járt sikerrel a módszer. A mellékhatásokkal és az egészségügyi kockázattal a nők aligha foglalkoztak, ám ez inkább annak volt betudható, hogy nem igazán voltak tisztában azzal, milyen veszélyes eljárásra vállalkoznak.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés