Minden nőnek más a bőre, így eltérőek lehetnek az igények. Az egyes különbségek sminkelésnél még inkább megmutatkoznak, hiszen másra van szüksége egy száraz, illetve egy kombinált bőrtípusnak. Sok nő itt rontja el, mivel nem veszi figyelembe az egyéni adottságokat. Ám fontos, hogy mindent az alapoknál kezdj, hiszen a tökéletes alapozó megtalálása és helyes felvitele már félsiker.

hirdetés

A smink egyik legfontosabb eleme az alapozó, hiszen ez kerül közvetlenül a hidratálókrém fölé, ez biztosítja a fedést, és ezen múlik, hogy a további termékek mennyire lesznek tartósak. Ám ennek ellenére sokan nem fektetnek kellő időt, energiát a tökéletes kence megtalálására, ezért előfordulhat, hogy éveken keresztül használnak olyan kozmetikumot, ami nem illeszkedik tökéletesen a bőrük típusához, állapotához.

Tökéletes alapozó egyszerűen: ezek közül érdemes választani

A tökéletes alapozó megtalálása nem lehetetlen feladat, csupán ismerni kell az egyes formulákat, illetve az arcbőrt. Erre érdemes időt szánni, a drogériákban legtöbbször ki lehet próbálni a termékeket, így könnyedén kitapasztalhatod, melyik textúra a megfelelőbb számodra. Elsőként jó, ha megismerkedsz az egyes fajtákkal, majd ezután kezded felfedezni az üzletek kínálatát.

Folyékony alapozó

Ez a kozmetikum a legelterjedtebb, a nők nagy része ezt a formulát használja. Viszonylag könnyű a felvitele, a bőrtónushoz passzoló kence pedig remek sminkalapnak számít, ám ennek ellenére nem minden esetben bizonyul a legjobb választásnak. A legtöbb termék jó fedést biztosít, tartós, a nap folyamán nem csúszik el. A textúrára érdemes figyelni, mivel a könnyű állag nem jelenti azt, hogy gyenge a fedés. Manapság vannak kifejezetten olyan termékek, melyek leheletvékonyak, mégis remekül elfedik az esetleges bőrhibákat. Másik pluszpont, ha a kence könnyedén rétegezhető.

A tökéletes alapozó megtalálása még nem elegendő, számít, hogy milyen eszközzel kerül fel az arcra. A sminkesek erre a jó minőségű ecseteket ajánlják, melyekkel könnyen, precízen lehet dolgozni. A puha sörték segítenek egyenletesen eloszlatni a kozmetikumot.

Krémalapozó

A krémes állagú kozmetikumok remek alternatívának számítanak azoknak a nőknek, akik teljes fedést szeretnének, ám a hidratálásról sem mondanának le. A krémes állagú termékek sokkal sűrűbbek, olajosabbak, ezért zsíros arcbőr esetén nem kifejezetten ajánlottak. Nagyobb a kockázata az olajos bőrérzetnek, illetve a kifényesedésnek.

A krémes állagú termékeket ujjakkal a legegyszerűbb felvinni, ez pedig jelentősen lecsökkenti a sminkelési időt. Bár a krémállagú alapozók remek fedést biztosítanak, nem árt velük vigyázni. Sok esetben azok a hölgyek választják, akik a pattanásokat szeretnék eltüntetni, ám a túl sűrű formula további pattanásokhoz vezethet. Eltömítheti a pórusokat, ezért inkább a könnyedebb készítményeket keresd.

Ásványi alapozó

Bár az ásványi alapozó viszonylag újdonságnak számít, sokan rajonganak a porállagú termékért. Ecsettel könnyedén felvihető, remekül lélegzik alatta a bőr, és leheletvékony fedést biztosít.

Az ásványi alapozó remekül alkalmazható érzékeny bőrre, természetes összetevőkből áll, és nem terheli meg túlzottan az arcbőrt. Könnyedén rétegezhető, anélkül, hogy maszkhatást eredményezne. Száraz bőr esetén nem ez a legjobb választás, mivel a száraz foltok látványosabbak lehetnek.

Színezett krém

A színezett krémek egyszerre hidratálnak és fednek. Nyárra pont ideálisak, nem terhelik meg túlzottan a hámréteget, a legtöbb kence pedig jól rétegezhető, mégsem tömíti el a pórusokat. Sok termék tartalmaz fényvédőt, ám legtöbbször ez nem elég erős, így szükséges más termékkel kombinálni.

Az efféle termékek használatakor nem kell attól tartani, hogy foltos vagy csomós lesz a végeredmény, így bátran felviheted úgy a bőrre, mint ahogy az arckrémet szoktad. A szemöldöknél egyszerűen csak töröld le a felesleget.

Tökéletesítheted a színezett kence fedését, ha kompakt púderrel kombinálod, ami a bőr kifényesedését is meggátolja. Amikor már beszívta a bőröd a krémet, leheletfinoman ütögesd rá a bőrre ecsettel vagy vékony szivaccsal a púdert. Egységesebb összképet ad, viszont nem árt ebből a termékből is olyat választani, ami megfelel a bőr típusának, igényeinek, illetve nem tömíti el a pórusokat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés