A nehéz alapozók helyett sokan a könnyű textúrákat keresik, melyek nem tömítik el a pórusokat, mégis egységes, hibátlan fedést biztosítanak. Legnagyobb előnyük, hogy megfelelően tud alattuk lélegezni a bőr, ami párás időben sem kezd el olajosan fényleni a smink alatt. Átnéztük a kínálatot és olyan formulák közül válogattunk, melyek nem szárítják ki az érzékeny hámréteget.

hirdetés

A zsíros, kombinált bőrtípussal rendelkezők számára olykor komoly próbatételt jelent az alapozóvásárlás. A túlságosan sűrű, nehéz kencék megülhetnek a pórusokban, eltömíthetik az apró krátereket, ami később pattanásokat okozhat. Emellett a reggel ködös, délután enyhe, párás idő úgyszintén megnehezíti a sminkelést. A bőr ilyenkor kevésbé toleráns, nehezebben viseli a több réteg festéket.

Szerencsére manapság már nem csak nehezen kenhető, sűrű kozmetikumok sorakoznak a drogériák polcain, ahogy a termékek fedőképessége sem attól függ, mennyire sűrű, masszív textúráról van szó. A kifejezetten könnyed, légies alapozók és korrektorok előnyei a bőrkép javára válnak. A kozmetikai márkák alapelvei is megváltoztak az évek során. A bőrhibák elfedése, levakolása már nem az elsődleges célok között szerepel, elsősorban a bőr védelme, ápolása a fő szempont, hiszen, ha megóvjuk egészséges működését, nincs mit leplezni rajta.

Tehát a professzionális fedésen és a természetes hatású megjelenésen túl a zsíros, kombinált bőr igényei is fontosak. Ésszerűnek tűnhet szárító hatású komponensekkel mattítani olajos csillogását, ez viszont ördögi kört indíthat el, csak még inkább belobbanthatja a faggyútermelést. Az olajos hámrétegnek ugyanúgy szüksége van hidratálásra, sőt, gyakran ez a kulcs a faggyútermelés szabályozásához. A legtöbb leheletfinom korrektor vagy alapozó igazodik a bőr természetes árnyalatához, miközben tápláló, ápoló, hidratáló összetevőket is tartalmaz.

Könnyű alapozók zsíros bőrre: tökéletesítik a sminket

A sminkelés szinte mindenkinél az alapozóval, illetve a korrektorral kezdődik. A nem megfelelő termékek könnyedén megülhetnek a mosolyráncokban, összecsomósodhatnak, amitől az egész makeup szabálytalanná, elmosódott hatásúvá válhat. A csúnya végeredmény viszonylag könnyen elkerülhető, ha a bőr számára megfelelő termékek kerülnek fel.

 

A hidratáló, olajokban gazdag kozmetikumok a téli időszakban kifejezetten hasznosak, hiszen megvédik a bőrt a kiszáradástól, ám a változékony átmeneti, meleg vagy párás időben csupán a zsíros bőrérzetet fokozzák. Ezzel szemben a könnyed, ásványi összetevőket tartalmazó kencék úgy fednek, hogy közben nem ragadnak meg és csomósodnak össze a mosolyráncokban.

Korrektor esetében szintén kiemelten fontos a megfelelő fedés, hiszen az a kence kerül fel a legkritikusabb területekre. A szem alatti karikák, pattanások utáni hegek vagy más apróbb bőrhibák miatt fontos a jó és hatékony fedés. Voltaképp ez a smink alapja, hiszen még az alapozó előtt kell felkerülnie, ám ez nem jelenti azt, hogy vastag rétegben kell a bőrön megülnie.

A választásnál segíthet az anti shine vagy az all day matte angol felirat, melyek gyakran szerepelnek olyan termékeken, amiket zsíros vagy kombinált bőrre fejlesztettek ki. Ám óvatosan a választással, egyes mattító készítmények ugyanis erősen dehidratálják, kiszárítják a bőrt.

Kerüld a kőolajszármazékokat és szilikont tartalmazó testes alapozókat, melyek ugyan puhítják a felszínt, de gyakori használat mellett teljesen elzárják a pórusokat, megülnek a felszínen, hogy bezárják a nedvességet, de sajnos a szennyeződések is megrekednek. Idővel szárazzá teszik a hámréteget, ami túlzsírosodást okozhat a felszínen, és máris több mitesszerrel, pattanással számolhatsz. Inkább olyan sminkterméket keress, melyek összetevői felszívják a felesleges olajat, ugyanakkor hidratálják a bőrt.

 

Kiemelt képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés