Műtét, lézeres beavatkozás, fogcsikorgató fájdalom – mindez, miért is? Egy aprócska kis pont a lábujj valamelyik zugában: ez a benőtt köröm esete. Nagyon gyakori probléma, pedig az esetek többségében megelőzhető lenne. Gyakran nem csak a feszítő, lüktető érzés miatt kellemetlen, hanem esztétikailag is borzasztóan zavaró tud lenni, megesik, hogy egész nyáron zárt cipőben kell rejtegetni, ami azonban megnöveli a fertőzés, gyulladás veszélyét.

hirdetés

 

Nemtől és kortól függetlenül bárkinél jelentkezhet a körömbenövés problémája, ami olyan tüneteket vonzhat magával, mint a fájdalmas és piros duzzanatok, vadhús képződése, bevérzés, vagy gennyesedés a lábköröm körül. Na, de hogyan alakul ki, és miért ilyen fájdalmas?

Ilyenkor az történik, hogy a köröm széle, vagyis annak kis csücske bekanyarodik a körömsánc felé, és áttörve azt, benő a hús irányába. A baj mértéke attól is függ, hogy a köröm éle mennyire furakodik be a bőr alá.

 

Enyhe esetekben egy alapos lábáztatás, puhítás után a kis körömcsücsök könnyedén kihajlítható onnan, és ilyenkor egyszerűen le lehet vágni. Ám ez a művelet megnöveli a fertőzés veszélyét, hiszen otthon szinte lehetetlen teljesen steril környezetet biztosítani hozzá.

Ugyanakkor, még ha sikeresen is zárul a rögtönzött beavatkozás, a probléma ezzel még nincs megoldva, hiszen a köröm ugyanabba az irányba fog növekedni, így újra és újra megismétlődik majd a benövés esete. Eleinte átmeneti kellemetlenségnek tűnhet, de amennyiben a gyulladás megtörténik, onnantól hiába várható, hogy magától megoldódjon a helyzet. 

Sokaknak okoz bosszúságot a benőtt köröm, pedig megelőzhető

A köröm benövését könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ha már jelentkezik a panasz, legjobb minél előbb szakemberhez fordulni. Amennyiben elfertőződik, begyullad és begennyesedik, sokkal hosszadalmasabb kezelést igényel.

Megfelelő körömélek

A benőtt köröm fő kiváltó tényezője általában a rosszul levágott körömél. Az ovális formára vágott, lekerekített lábköröm divatját jobb elfelejteni, mert legtöbb esetben ez vezet a panaszokhoz. A lekerekített szél oldalirányba kezd el növekedni, így amikor eléri a bőrt, átfúrja azt. Csak a körmök tetejét érdemes levágni, vízszintes irányban.

 

Nem kell teljesen a körömágyig lenyesegetni, a divatos pedikűröknél is megmarad egy kis körömhossz – épp csak annyi, ami még nem zavaró zárt cipő viselésekor, vagyis nem dörzsölődik, nyomódik az éle. Úgy kell kialakítani a formát, hogy oldalirányba ne növekedjen a köröm a sánc felé húzódva. Az éles csücsköket azonban nem árt lereszelni. Így is ápolt hatást kelthet a pedikűr, nincs szükség a lekerekített formára ahhoz, hogy jól nézzen ki. 

Kényelem vagy divatszerelem?

A szépségért ez esetben nem tanácsos megszenvedni, amit azért érdemes kiemelni, mert többségében a divatos, szűk orrú cipők  és szandálok segítik elő a benőtt köröm kialakulását. Ezek a lábbelik egymáshoz préselik a lábujjakat, lábizzadás közben a bőr felpuhul, így a körömsánc felé nyomódó lemezkék sarka könnyebben beleágyazódik a bőrfelületbe. Az állandó súrlódás, dörzsölés következtében irritáció jöhet létre, melynek következtében a köröm körüli bőr megvastagodik, így a benőtt köröm csapdába esik.

A szervezet védekezési mechanizmusa beindul, éppúgy, ahogy egy tüskét próbál meg kilökni a bőrszövet, ezt a betolakodót is igyekszik kitessékelni. Ezért keletkezik piros, gyulladt duzzanat, sőt, olykor vadhús nő az érintett területen. A gennyesedést már a baktériumok elszaporodása okozza, ezért a fokozott lábhigiéné ilyenkor különösen fontos. A gyulladást, gennyesedést mindenképp kezelni kell, amit jobb szakemberre bízni. Természetesen nem kell végleg lemondani a dizájnos lábbelikről, de a mindennapos használatukat ajánlott hanyagolni.

Higiénia

A higiéniára való odafigyelés nem csak a rendszeres lábtisztítást jelenti. A bőrkeményedések időnkénti eltávolítása is fontos, nem csak a sarokról, hanem a lábkörmök környékéről is. A megvastagodott, elszarusodott bőr nyomást gyakorolhat a körömlemezekre, így megváltoztathatja azok növekedési irányát. Olykor-olykor érdemes megejteni egy lábradírozást, vagy puhító lábfürdőt

Külső tényezők

A körmöt ért sérülések, például egy nagyobb ütés, okozhat komplikációkat a köröm növekedésében és annak irányában is. Ha a köröm felválik, beszakad, vagy leesik, mindenképp orvoshoz kell fordulni vele.

A megelőzés nem csak azok számára kiemelten fontos, akik már megtapasztalták párszor a körömbenövést. Mivel bármikor kiújulhat, javasolt változtatni a korábbi körömvágási szokásokon, de az ördögi kör elkerülését azok is szem előtt tarthatják, akiknél még sohasem fordult elő ez a kis semmiségnek tűnő, de pokolian fájdalmas probléma.

Kép: GettyImages

  • Megosztás:
hirdetés