A körömágy környéke érzékeny terület, ami könnyen begyulladhat, ezért nagyon fontos, hogy kellő odafigyeléssel gondozd.

Ha a következő hibákat nem követed el, már sokkal többet teszel a körmeid egészségéért, mint azt gondolnád.

Beszakadt bőr

Tudjuk, mennyire zavaró, amikor a körömágy bőre beszakad, és mindenbe beleakad, de nem szabad hirtelen felindulásból ollóval nekiesni a kikandikáló szálnak. A bőr egy rossz mozdulat következtében ugyanis még tovább szakadhat, ami a kellemetlen fájdalom mellett gyulladással is járhat.

Ugyanez vonatkozik a köröm körüli bőrkeményedésre is, soha ne ollóval szabadulj meg tőle, inkább használj valamilyen olajat – akár az olívaolaj is jó -, ami felpuhítja a kemény részt, és ismét puha tapintásúvá teszi az ujjadat.

Felsértett körömágy

A körömágy bőre hajlamos ránőni a körömre, de, ha lehet, ne az ékvégű fapálcával nyomogasd ezt vissza. A kezed könnyen megcsúszhat, és a pálcával súlyos sérülést is ejthetsz, ami ezen az érzékeny területen fájdalmas gyulladássá is kinőheti magát. Ha zavar a körömre ránőtt bőr, egyszerűen áztasd be a kezedet tíz percre langyos vízbe, utána pedig a törülköző csücskével töröld le a nemkívánatos részt.

Az eszközök

Ne használd ugyanazokat az eszközöket a kezeden és a lábadon! A lábköröm fertőzései könnyen terjednek, így fontos, hogy más-más ollót, csipeszt, reszelőt használj a tested két részén. Az egyetlen kivétel ez alól az, ha mindig lefertőtleníted az eszközöket használat után.

  • Megosztás:
Címkék:
hirdetés