A talpakon jelentkező bőrkeményedések és a repedezett sarkak nem csak a szandálszezont megkeserítő esztétikai problémák, ezért évszaktól függetlenül érdemes foglalkozni velük, hiszen sok kellemetlenséget okozhatnak.

hirdetés

Rengeteg szó esik a kéz és az arc bőrének ápolásáról, hiszen valóban ezeket a bőrfelületeket tartjuk a legsérülékenyebbnek. Igaz, hogy fedetlenségükből adódóan naponta ki vannak téve az időjárás viszontagságainak – a hőmérséklet-változásoknak, a káros UV-sugárzásnak, illetve a rossz minőségű levegő negatív hatásainak -, így ezeken a területeken mutatkoznak meg elsőként az öregedés jelei, ám a lábfejeket borító bőr hasonlóan nagy igénybevételnek van kitéve.

Különösen nagy terhelés éri a talp és a sarok bőrszöveteit, hiszen állás és járás közben az egész testsúlyunk a lábfejekre nehezedik, így nem véletlen, hogy a helytelen testtartásból, a rossz járástechnikából, és a nem megfelelő cipő viseléséből adódóan is kialakulhatnak bőrkeményedések a talp különböző területein.

A megvastagodott bőrrétegek, és a repedezett sarkak problémája többnyire ártalmatlannak tűnik, ami csak esztétikailag zavaró, és minimális kellemetlenséggel jár. Ez azonban így nem teljesen igaz, bár tény, hogy veszélyes tünetegyüttesnek sem tekinthető.

Bőrkeményedések és repedezett sarkak: ezért kell foglalkozni velük

Azon túl, hogy ápolatlan, ronda látványt nyújt, a repedezett, megvastagodott talpbőr fájdalmakhoz vezethet, és fertőzések melegágya lehet.

A bőrkeményedés kialakulásáért a bőr védekező mechanizmusa is okolható, mely egy válaszreakció a külső ingerekre. Ha a cipő nyomja, járás közben súrolja az adott területet, a bőrlemezkék megvastagodnak, a bőrsejtek termelődése felgyorsul, ezáltal fokozódik a hámszövetek elszarusodása.

A megvastagodott rétegek egy idő után már nem tudnak olyan gyorsan lehámlani, amilyen ütemben termelődnek, az egymásra rakódott, megkeményedett bőrrétegek pedig rugalmatlanná, merevvé válnak, emiatt könnyen berepedeznek.

Ráadásul rontja a helyzetet, hogy a bőrkeményedések miatt romlik a bőrszövetek oxigén- és vérellátása, azáltal az újonnan keletkezett bőrsejtek hamarabb elhalnak, ami ördögi körré duzzasztja az elszarusodott talpterületek problémáját.

Fertőzések melegágya lehet

A kemény bőrön keletkező repedések ugyanakkor szabad utat nyitnak a kórokozóknak, mert a bőr védelmi rendszere meggyengül, vagyis rés keletkezik a pajzson. Könnyebben kialakulhatnak gombás és baktériumok okozta fertőzések, súlyosabb esetben bőrgyulladással járó orbánc támadhatja meg a szöveteket.

Az orbánc keletkezéséért felelős baktériumok bőrrepedéseken, sebeken, gombás felületeken keresztül jutnak be a bőrbe, ahol lázzal, ödémával és hidegrázással járó tüneteket okozhatnak. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, de az egyéb, fertőzésgyanús bőrelváltozásokat sem érdemes otthoni praktikákkal kezelni. A gyulladt, illetve extrém bőrvastagodás mindenképp szakembert kíván.

Kellemetlen fájdalmakhoz vezethet

Bár a megvastagodott, elhalt talpbőr szinte teljesen érzéketlen, ha eléri a talpat behálózó idegeket, sok kellemetlenséget okozhat. A berepedezett sarkak gyakran idéznek elő fájdalmat, melynek következtében a járás megváltozik, hiszen az ember igyekszik kevésbé terhelni a fájdalmas területet.

Ez a banális dolog megváltoztathatja a tartást, ami akár derék- és gerincfájdalmakhoz is vezethet. Gyakran azonban nem a bőrkeményedések, hanem az azokat előidéző kényelmetlen cipők okozzák a láb- és gerincproblémákat.

Romlik a vérellátás

Az elhalt bőrrétegek eltávolítása a vérkeringés szempontjából is fontos. Ugyanakkor, a talpat behálózó idegek sem stimulálódnak megfelelően, ha a talp bőre kérges és érzéketlen. Ha próbáltad már a talpmasszázst, biztosan érezted, milyen frissítően hat az egész szervezetre.

Ideális esetben, megfelelő járástechnikával, a talpban lévő idegvégződések egyoldalú terhelés nélkül stimulálódnak. Ám a berepedezett sarkak és bőrkeményedések blokkolhatják a megfelelő energia- és véráramlást, ezáltal fáradtabbnak, nehezebbnek érezheted a lábaidat. Ez pedig a közérzetre is kihat. A megvastagodott, repedezett sarkak problémája tehát nem csak esztétikailag zavaró.

Mit tehetsz a bőrkeményedések ellen?

A kisebb mértékű, fertőzésmentes bőrvastagodást otthon, házi praktikákkal is kezelheted. A lábápolást érdemes méregtelenítő, fertőtlenítő és bőrpuhító lábfürdővel kezdeni, mely fellazítja a smirgliszerű, megkeményedett hámréteget, ráadásul relaxálásnak sem utolsó.

Ha az elszarusodott bőrréteg felpuhult, könnyebben eltávolíthatod egy steril sarokreszelővel vagy habkővel. Ezeket nem árt óvatosan, valóban az elhalt bőrfelületen használni, mert könnyen sérüléseket okozhatnak. A kisebb, hámló felületeket bőrradírral tüntesd el, amit masszírozó mozdulatokkal oszlass el a talpadon és a sarkadon, hogy egyúttal a vérkeringést is felpezsdítse.

A kemény réteg eltávolítása után érdemes olyan krémet alkalmazni, amely puhítja és táplálja a bőrt. Az urea– és lipidtartalmú lábápolók segítik a bőr vízmegkötő képességét, ezáltal nem csak tüneti kezelést biztosítanak.

A shea vaj bőrpuhító, regeneráló hatású, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Lassan szívódik fel, ezért a kemény bőr eltávolítása után érdemes egész éjszakára vastagon bekenni vele a lábat, majd pamutzokniban pihentetni. A teafaolajos sarokpuhító krémek enyhén antibakteriális és gombaölő hatásúak, ugyanakkor a bőr gyógyulását is felgyorsítják.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés