A lábápolásról gyakran elfeledkezünk a hűvös hónapokban, amikor nem kell nyitott szandált vagy papucsot viselni. Éppen ezért nyárra aktuális problémaként merül fel a bőrkeményedés és a lábujjak megvastagodott körömágyának eltüntetése.

Első a lábápolás

Elsőként a láb egészére koncentrálva, a megvastagodott szaruréteget távolítsuk el szárazon egy arra alkalmas reszelő vagy habkő segítségével. Ha súlyos a helyzet, érdemes felkeresni szakképzett pedikűröst, aki gyorsan és szakszerűen tudja eltávolítani a nemkívánatos bőrrészeket.

Reszelés után jöhet a radírozás, amit egy erre a célra kifejlesztett radírozó készítménnyel lehet megtenni. Ha ilyen nincs otthon, használhatsz sót vagy cukrot is, amit pici olíva- vagy mandulaolajjal keverj ki. Kapható úgynevezett bőrhámlasztó zokni is, aminek összetevői behatolnak a talp bőrébe, felpuhítják az elszarusodott réteget, és lehámlasztják a bőrkeményedéseket.

A radír után jöhet egy frissítő lábfürdő, amihez langyos vizet használj, ugyanis ez nyáron sokkal jobban felélénkíti a bőrt. Tehetsz bele tengeri sót, ami bőrpuhító és méregtelenítő, vagy egyéb készen kapható lábsót. Bőrpuhítás céljából érdemes néhány csepp mandulaolajat is csepegtetned a vízbe, de a borsmenta- és teafaolaj is kiváló frissítő és gombaölő hatású.

Manikűr

A lábfürdő segít felpuhítani a körömágybőrt, így könnyebben tudod azt hátratolni. Ennek ápolása nagyon fontos, ez felelős szinte az egész köröm egészségéért. Kend be ápoló olajjal, ami segíti a regenerálódását. Ha épp nincs kéznél egy sem, a jojoba-, mandula- és olívaolaj is jó alternatíva lehet. Ezután vágd és reszeld le a körmeidet, de figyelj, hogy lehetőleg ne ívesre vágd, így elkerülheted a körömbenövést.

A következő lépések variálhatók igény szerint. Lakkozással vagy hidratálással folytathatod, én előbbit szoktam előbb elvégezni. Elsőként átlátszó lakkal kend be a körmöket, ez megakadályozza azok besárgulását. Ezután jöhet a szín, az idén divatosakról ebben a cikkünkben olvashatsz. Két rétegben vidd fel, majd jöhet rá egy fedőlakk.

Utolsó lépésként alaposan hidratálj, ezt lábápolóval vagy testápolóval is megteheted. Ebben a cikkünkben egy házi hidratáló receptet is olvashatsz. A tartósan puha lábak eléréséért érdemes minden este bekenni a lábakat. Ma már kapható úgynevezett gélzokni is, amit egész éjszakára fennhagyhatsz, így a benne lévő értékes anyagoknak van idejük beépülni a bőrbe.

Ha mindez kész, nincs más dolgod, mint szandált húzni, és megmutatni mindenkinek a gyönyörűen ápolt lábaidat!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés