A lábszag elnyomására számos spray és illatos kozmetikum vásárolható, azonban mindezek csak ideiglenes megoldással szolgának a problémára. Egyes házi praktikák nem csak tünetileg orvosolják a kellemetlen szagokat, hanem a kiváltó okokat, az izzadást és a baktériumok elszaporodását is meggátolják.

hirdetés

 

A divatos cipőkbe bemelegedett lábakat már egyszerű, természetes alapanyagokkal is fel lehet frissíteni, amelyek baktériumölőként tisztítják a bőrfelszínt. Az ilyenkor előkerülő műbőr edző- és félcipők átka, hogy nem engedik megfelelően szellőzni a lábakat, ráadásul bent tartják az izzadságot, ami nem csak zavaró és kényelmetlen tud lenni, hanem melegágya lehet a rossz szagok kialakulásának.

Egyszerű házi praktikák lábszag ellen

Egy műszálas zokni, vagy nejlonharisnya, de egy túl zárt cipő vagy akár a kedvenc lábbeli gyakori használata is előidézheti a kellemetlen szagok terjengését. Mindez abból adódóan alakul ki, hogy lábizzadáskor a bőrön élő baktériumok könnyedén elszaporodnak a nedves közegnek köszönhetően.

Az alábbi alapanyagok szinte minden háztatásban megtalálhatóak, és egyszerű segítséget nyújthatnak lábszag és izzadás ellen.

Szódabikarbónás lábfürdő

A szódabikarbóna számos otthoni praktika alapanyagaként szolgál, hiszen nagyon sokoldalú háztartási kellék. Többek között a kellemetlen szagokat is semlegesíti, valamint normalizálja az izzadság pH-értékét, ami optimális esetben enyhén savas vagy semleges. Ám nem csak a melegebb napokon ajánlott bevetni lábfürdő készítéséhez.

Mindehhez egy lavór vízre van szükség, amelybe legalább négy liter víz belefér, majd abban kell elkeverni három-négy evőkanál szódabikarbónát. A lábakat körülbelül húsz percig ajánlott benne pihentetni. Ez a folyamat akár minden este elvégezhető, mivel könnyűszerrel csökkenti a bőrön élősködő baktériumok számát.

Szintén antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik a teafaolaj, valamint a pezsdítő és és bőrtisztító hatású citromolaj, ami a rossz szagokat is semlegesíti. Készíts elő egy lavórban három liternyi langyos vizet, egy evőkanál konyhasóra csepegtess rá nagyjából tíz cseppnyit a teafaolajból, majd keverd el a langymeleg lábfürdőben. Negyedórácskát pihentesd benne a lábad, majd öblítsd le, és miután alaposan megtörölted, hagyd még levegőzni, száradni, mielőtt zoknit húznál. Hetente egy-két alkalommal ismételd meg a műveletet.

Fekete teás forrázat

A fekete tea nem csak élénkítő koffeintartalma miatt lehet fontos a hétköznapok túléléséhez, hanem a kellemetlen lábszag ellen is bevethető. Az áztatásakor kioldódó savak ugyanis elpusztítják a baktériumokat, így csökken a lábizzadás mértéke is. Ehhez a tulajdonságához csapódik hozzá pórusösszehúzó hatása is, aminek köszönhetően még kevesebb esélye lesz a talpaknak az izzadásra.

Ehhez a lábfürdőhöz egy nagy csésze erős fekete teát kell lefőzni és azt néhány liter vízben feloldani. Az előzőhöz hasonlóan húsz percet kell ázniuk a lábaknak.

Kép: Edward Berthelot/GettyImages.

Hintőpor használata

Nem csak a reggeli vagy az esti lábfürdőz lehet frissítő megoldás a lábizzadás ellen. A hintőpor használata napközben is megálljt parancsolhat a fokozott verejtékezésnek, ugyanis szárazon tarja a talpakat és a lábujjak közötti zugokat, ezáltal megakadályozza a fülledtség kialakulását a zárt cipőben, az esetleges nedvességet pedig magába szívja.

Zoknihúzás előtt meg kell szórni a porral a lábakat, gondosan odafigyelve a lábujjakra és a belső talprészre. Akár a cipőbe is lehet szórni belőle egy keveset, emellett pedig mindenképp érdemes rendszeresen kimosni a lábbelit és a talpbetéteket.

Ha a láb gombásodása okozza a kellemetlen szagokat, mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, és speciális gombaölő szerekkel kezelni a felületet.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés