A magas sarkú cipő igazán nőies, elegáns viselet, ám sokszor a talpfájdalom és a kényelmetlen, szorító érzés társul hozzá. Ezek a trükkök megkönnyítik a magassarkú viselését, garantáltan nem fognak sajogni a lábak.

hirdetés

Még, ha nem is jársz minden nap magas sarkakon, akkor is adódhatnak olyan alkalmak, amikor kénytelen vagy a lábaidat kevésbé kényelmes lábbelibe bújtatni. Bár a magassarkú roppant nőies és szépen formálja az alakot, rémesen kényelmetlen lehet. Nem egyszerű benne a járás, és viselése után sokszor jelentkezhet égő érzés a talpakon. Ám, ha körültekintően választasz topánt, akkor megkönnyítheted a dolgod.

Megfelelő lábbeli – Ne feledd, többféle magassarkú létezik!

Egyértelműnek tűnik, ám annyira mégsem az. Fontos, hogy milyen a cipő kialakítása, tehát vásárláskor alaposan figyeld meg a talp szélességét, a sarok elhelyezkedési szögét és vastagságát. Ha ritkán viselsz magassarkút, akkor elsőként próbálkozz alacsonyabb sarkakkal, vagy válassz éksarkú cipőt. Ezekben nem fognak sajogni a talpak, és a járás is sokkal magabiztosabb lesz.

A bokák bemelegítése

Ahogyan edzés előtt fontos a bemelegítés, úgy a topánok előtt is érdemes megnyújtani a bokákat. Állj párszor lábujjhegyre és végezz bokakörzéseket, ezzel a sérüléseket és a fájdalmat is elkerülheted. Ha nem vagy biztos magadban, akkor eleinte mindig csak kevés időre viseld az adott cipőt, és otthon járkálj benne.

Megfelelő kiegészítők

A géles talpbetétek jó szolgálatot tesznek, hiszen ezek kifejezetten a magas sarkú cipőkhöz lettek kifejlesztve. Így érdemes belőlük beszerezni párat. Egyes topánok hólyagokat okozhatnak, ezért sebtapasz mindig legyen nálad, sőt, akár előre leragaszthatod az érintett területeket. Ha mégis megfájdulna a lábad a nap végére, akkor jégzselével enyhíthetsz az égő érzésen, ami jólesően fokozza a vérkeringést a talpakban.

Fokozatosság

Bár csábítóak a tűsarkú topánok, mégsem érdemes ezekkel kezdeni, hiszen nagyon megterhelhetik a lábat. Fontos a fokozatosság, ezért az alacsonyabb, vastagabb sarkakkal kezd.

Próba

Hiába járkálsz benne az üzletben, ez még nem jelenti azt, hogy a betonon vagy a kemény fapadlón is kényelmes lesz. Otthon mindenképpen próbáld ki a cipőidet, mielőtt kimész bennük az utcára. Napközben megduzzadhatnak a lábak, ezért jobb délutánra hagyni a vásárlást, mivel a reggel választott topán máskor szoríthat.

Platform

Elsőre ijesztőek lehetnek a platformmal ellátott lábbelik, pedig a magasítás miatt sokkal kényelmesebbé válnak. Ennek nem kell túlságosan magasnak lennie, elegendő a pár centis talp.

Megfelelő illeszkedés

Magassarkúból sosem szabad túl kicsit vagy nagyot választani, hiszen mindkét esetben megnehezíti a járást. Ezért vásárláskor mindig próbálj fel több méretet is, ha úgy érzed nem tökéletes az adott topán.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés