Azt gondoltuk, hogy az a fajta finom lágyság, valamint időtlen elegancia és szépség, ami a Daalarna menyasszonyi ruháit jellemzi, már nem emelhető magasabb szintre, ám a Breathe nevű esküvői kollekció, amivel nemrég bővült Benes Anita kínálata, erősen rácáfolt erre.

hirdetés

Az éterien könnyed, tiszta, lágy eleganciát gyakorlatilag nem lehet fokozni, de a Daalarna tervezője nagyon ért ahhoz, hogy évről évre, szezonról szezonra más formában mutassa meg a minimalista stílusban rejlő lehetőségeket, hiszen a letisztult egyszerűség nem feltétlenül egyoldalú, és ez most a Breathe kollekció darabjaiban csúcsosodik ki igazán.

A Daalarna számára a letisztult, minimalista stílus nem csak egy a legújabb trendek közül. A márka tervezője, Benes Anita mindig is hitt az egyszerűség időtlen szépségében, és ennek hangsúlyozása a brand egyik meghatározó célkitűzése a kezdetektől fogva.

– Az az egyszerű, tiszta elegancia, amely napjainkban újra virágkorát éli, nálunk nem egy újonnan felfedezett vonzalom, hanem a márka DNS-ébe kódolt filozófia. Nem véletlen, hogy márkanevünk, a Daalarna is egy svéd tájegység nevét viseli, ezzel is szerettem volna kifejezni csodálatomat a letisztult, minimalista skandináv dizájn iránt. Már kezdetben is az volt a célom, hogy a kétezres évekre jellemző túlzó, jelmezszerű menyasszonyi ruhákhoz képest egy új, letisztult irányvonalat képviseljek, és ez a Daalarna egyik legerősebb stílusjegye mind a mai napig – mondja Benes Anita.

A Breathe kollekció a tiszta és egyszerű formákat, a visszafogott anyaghasználatot és „a kevesebb több” elvét érvényesíti. Benes Anita a természet változatos elemeiből merített ihletet a kollekció tervezésekor: a szél légiessége, a kavicsok egyszerű tökéletessége, a hegyek fenségessége, a hó tisztasága, a vadvirágok változatossága és a gleccserek csillogása mind-mind inspirációul szolgált az esküvői ruhák megálmodásához.

A természet ihlette, a Daalarna ruhákba foglalta: álomszép lett a Breathe kollekció

A természetben megtalálható izgalmas formák, például a páfrányok, vadvirágok, különféle levelek vagy a havasi gyopár részletei visszaköszönnek a ruhákon megtalálható csipkemotívumokon is, amelyek így egy karakteres, modern alternatívát képviselnek a tradicionális csipkékkel szemben.

 

A kollekció számos ruhájának vonalvezetése az aszimmetrikus hegyvonulatokat, csillogásuk pedig a napsütötte hegyi patakok szépségét idézi meg. Az egyik különleges darabot a gleccserek izgalmas kanyarulatai ihlették, felerősítve ezzel az új kollekció egyik fontos üzenetét: a természet a legnagyobb alkotómester és a legtökéletesebb inspirációs forrás.

Az új kollekcióban olyan kiegészítők is helyet kaptak, mint a poncsó, a kardigán, a pelerin vagy a boleró, amelyek őszi vagy téli esküvő esetén anélkül tartják melegen viselőjüket, hogy az a stílus rovására menne. Az évek során a Daalarna mindig is igyekezett egyre fenntarthatóbb anyagokat használni az esküvői ruhák készítése során, és ez alól a Breathe kollekció sem kivétel.

– Az alapanyagaink 85-90 százaléka Európából érkezik, a ruháink pedig egytől egyig budapesti dizájnvarrodánkban készülnek, ahol több mint negyven alkalmazottat foglalkoztatunk. Magasan képzett szakemberek szabják, varrják, díszítik a ruhákat, hogy minden egyes Daalarna-vendég a legszebbnek érezhesse magát akár a nagy napon, akár élete egy fontos eseményén – árulja el a Daalarna tervezője.

A Breathe kollekció azonban nem csak a ruhákról szól: a kollekció elnevezésével üzenni is szeretne Benes Anita a menyasszonyoknak:

– Arra biztatom a nagy nap előtt álló menyasszonyokat, hogy vegyenek egy nagy levegőt, és az esküvői előkészületek zajában csendesedjenek el egy kicsit, hogy megtalálják a belső békéjüket. Ez a nyugalom segítheti hozzá őket ahhoz, hogy a nagy napjukon igazán önmaguk maradhassanak, és valóban csak arra fókuszáljanak, ami igazán fontos.

A Breathe kollekció októberben debütált a New York Bridal Fashion Weeken. A kollekció esküvői ruhái Budapesten, a Daalarna szalonban, valamint világszerte több mint ötven városban elérhetők.

Kiemelt kép és képgaléria fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán/Daalarna BREATHE kollekció.

  • Megosztás:
hirdetés