Minden részeltében gyönyörű kollekció született a Daalarna varázsműhelyében. A Jövő őszi szezonra készült FOLK gyűjtemény formavilága a magyar népművészetet ötvözi a divatház stílusvilágára jellemző nőiességgel és kifinomultsággal.

A magyar népművészeti és népviseleti elemeket már sokan, sokféleképpen feldolgozták, de ennyire nőies és elegáns megközelítésben eddig még nem találkoztunk a hagyományok visszacsengésével.

A Daalarna nem csupán egy népies jellegű kollekciót alkotott a 2020-as őszi szezonra, hiszen a ruhák sziluettjét és hangulatát egyfajta izgalmas kettősség hatja át, mely a régi és az új tiszta nászán alapszik.

A FOLK kollekció mottója: valami régi, valami új

Buggyos ujjak, kötények, rakott és húzott technikával készült, háromnegyedes szoknyák, geometrikus és virágmotívumok, valamint csipkefodrok és gyöngydíszítések teszik egyedivé ezeket a bohém és romantikus összhatású esküvői ruhákat.

A megszokott esküvői anyagok – csipke, tüll, és organza – mellett feltűnik a kollekcióban a pamut, a vászon, és a pamutcsipke is, amitől még autentikusabbá válnak az esküvői ruhák. A légiesen könnyed és rusztikus hangulatú anyagpárosításokat bravúrosan oldotta meg a tervező, Benes Anita, méghozzá úgy, hogy a Daalarna stílusát uraló éteri lágyság és finomság továbbra is megmaradt.

Fenntartható esküvői divat

Az új kollekció szabásaival nemcsak a népviseletből merített egyedi stíluslehetőségekre, hanem az akkori nemzedékek takarékosságára is szeretné felhívni a figyelmet Benes Anita:

Régen egy esküvői, ünnepi ruha egészen az életük végéig elkísérte a nőket – ennek megfelelően választották az anyagot, a szabást és a színeket is. Nagyon szimpatikus számomra az a logika és szellemiség, ahogy egy ruhát kialakítottak: tisztelettel bántak az anyaggal, ezért a lehető legkevesebb pazarlással dolgoztak. Úgy szabták ki a szoknyákat, hogy később, ha szükséges volt, ki lehetett engedni belőlük, sőt akár több generáció is viselhette őket. A mai szóhasználattal élve igazi alapdaraboknak nevezhetők ezek a viseletek, amelyek egy pazarlásmentesebb és fenntarthatóbb világ örök emlékei. – vallja a tervező.

Közelről is szemügyre vettük az új kollekciót

A Daalarna Atelier szalonban volt szerencsénk közelebbről is szemügyre venni a kollekció darabjait, melyek egytől egyig más-más részlettől különlegesek.

 

Az egyik ruha a gyöngyhatású csipkeanyaga miatt ejtette rabul a tekintetünket, míg a másik a fodros, magasított nyakmegoldásával, a harmadik pedig a lágyan leomló szoknyarészével, az uszályával, vagy a szépen kidolgozott, népies hangulatú ujjával fogott meg minket, és nem volt megállás. Mindegyik kreáció bőven kínál szemet gyönyörködtető részletkidolgozásokat, melyekben élmény elveszni.

Egy kicsit bepillantást nyertünk abba is, hogy mi zajlik a színfalak mögött, és milyen szorgos munka folyik a műhelyben, hogy az álomruhájukra várakozó menyasszonyok ne csak egy esztétikailag és minőségileg tökéletes alkotást kapjanak készhez, hanem olyan kreációval gazdagodjanak, amelyben komfortosan mozognak, és gyönyörűnek érzik magukat.

Curvy kapszulakollekció is csatlakozik a FOLK gyűjteményhez

Mivel a Daalarna csapata eddig is testalkatra szabta a ruháit, a molett hölgyek igényeinek és idomainak megfelelő kreációk már korábban is voltak a kollekciókban, így a Curvy kapszulakollekció csak annyiban más, hogy Benes Anita egy csokorba gyűjtötte az eddig tapasztalt igényeket, amiből nemcsak egy kollekció, hanem egy gyönyörű fotósorozat is született.

Esküvői ruhatervezőként sok-sok év tapasztalata mondatja velem, hogy semmi sem tesz egy menyasszonyt ragyogóbbá, mint a magabiztosság és az önazonosság – mondja Benes Anita. A Daalarnánál éppen ezért a kezdetek óta minden ruhánkat méretre készítjük el, mert hiszünk abban, hogy a tökéletesen passzoló ruha az egyik legfontosabb eleme a felszabadult mosolynak. Elszomorít, ha azt látom, hogy egy menyasszony létező vagy nem létező társadalmi elvárásoktól hajtva arra törekszik, hogy drasztikusan megváltoztassa vagy eltakarja magát a nagy napon. Az ő bátorításukra hoztuk létre a CURVY kapszulakollekciónkat, amely a nőies formákat ünnepli. – meséli a tervező.

A CURVY kapszulakollekció hat olyan ruhából áll, amelyeket korábbi Daalarna-menyasszonyok visszajelzései, kedvenc darabjai alapján álmodott meg Benes Anita. A ruhák közös jellemzője, hogy a nőies formák szépségét emelik ki, a kényelmi szempontokat is maximálisan figyelembe véve.

Képek: Papp Éva & Schneider Zoltán/Daalarna.

  • Megosztás:
hirdetés