A Daalarna új, Eternity kollekciója nem szakít a hagyományokkal, a maradandót kutatja, amely kiállja az idő próbáját, pont úgy, mint egy friss frigy, amely a jövő felé tekint, ugyanakkor a múltban gyökerezik. A fazonok kialakításában így Benes Anita modern látásmódja is tükröződik.  A csodaszép kelméken van a hangsúly, melyek könnyedek, légiesek, kiemelik a nőiességet, ugyanakkor a hagyományos díszítőelemeknek is teret adnak, például a kézzel felvarrt csipkerátéteknek, gyönygöknek és csillogó köveknek. A márka minden szezonban egy konkrét témát jár körül, most az örökkévalóság és az állandóság került a középpontba.

hirdetés

A 2022-es év igazán mozgalmasan alakult a Daalarna számára. A márka idén ünnepelte a 20. születésnapját, április végén egy fergeteges hangulatú bemutatóval elevenítették fel a márka mérföldköveit, miközben bemutatták a legújabb kollekciókat. A rózsaszín kifutón 67 modell sétált végig, az érdeklődők egészen közelről vehették szemügyre a kidolgozott, részletgazdag öltözékeket.

Csodaszép darabokat tartogat a Daalarna Eternity kollekciója

Az új szezonnal megérkezett a Daalarna legújabb repertoárja is. Mint mindig, most is meghatározott téma köré helyezte el Benes Anita az álomszép kreációkat. Ezúttal az örökkévalóság és az állandóság kapja a főszerepet. A legújabb gyűjtemény ezért stílusosan az ETERNITY, vagyis az örökkévalóság elnevezést viseli.

 

A ruhák szempontjából fontos megemlíteni a kézművességet, hiszen a Daalarna műhelyében minden ruhát kézzel díszítenek, még a legapróbb gyöngyöket is tűvel, saját kezűleg helyezik el a varrónők. Ennek köszönhetően nincs két egyforma kreáció, egy kicsit mindegyik darab különbözni fog.

 

Az új ETERNITY kollekcióban a légies anyagok, fényes kelmék és meseszép díszítések dominálnak. A csillogó részletek mellett felbukkannak a varrott csipkedíszítések, melyek főként a vékony tüllön kaptak helyet. A különféle virágmintákat sokszor további flitterek, kövek varázsolják még egyedibbé.

 

A virágok ismét hatalmas szerepet kapnak, a különleges motívumok évek óta kiemelt helyet foglalnak el a Daalarna formavilágában, valamilyen módon mindig megjelennek. Most hímzésként gazdagítják a kollekciót.

 

Az új darabokat különleges helyszínen, az új Néprajzi Múzeumban fotózták. Az épület nagyszerű háttérnek bizonyult, hiszen egyszerre jelenik meg a hagyomány és a modernitás.

 

– Hajlamosak vagyunk a múzeumokra poros, ódon épületekként gondolni, ahol régmúlt korok lenyomatait tárolják. Az én értelmezésemben azonban ezek a helyek nem a múltnak, hanem az örökkévalóságnak szólnak – meséli Benes Anita.

 

– Miközben az új kollekciót terveztem, sokat gondolkodtam azon, hogy egy 2023-as esküvő vajon kétszáz év múlva hogyan köszönne vissza egy múzeumban? Vajon milyen stílusjegyek lesznek annyira maradandóak egy esküvői ruhán, hogy kordokumentumként helyük lehet egy ilyen gyűjteményben? Egy alkotó ember néha önkéntelenül is elgondolkodik azon, hogy amit létrehoz, az vajon kiállja-e majd az idők próbáját. Ez a kérdés pedig különösen aktuális napjainkban, amikor napi szinten kell valami újat mutatni a divat világában, és kevesebb figyelem irányul az olyan tartós, örök darabokra, mint például egy kézzel készített esküvői ruha – összegezte Benes Anita.

 

A Daalarna új kollekciója gyönyörű, légies anyagból készült ruhákból áll. A gazdag díszítések és az olyan nőies apróságok teszik még látványosabbá a darabokat, mint a masnik és a gyöngyök. A klasszikus, hosszú fazonok mellett feltűnnek a rövidebb szoknyák, amelyeket egyre több menyasszony választ a nagy napra.

 

Képek: Papp Éva & Schneider Zoltán / Daalarna. 

  • Megosztás:
hirdetés