A tunika talán az egyik legrégebbi ruhadarab, ami időként fel-felbukkan a trendek körforgásában. Sokan a molett divat kedvenceként azonosítják, de a modern darabok már kevésbé beskatulyázhatóak, minden testalkaton jól mutatnak. Sokoldalú ruhadarabról van szó, melynek legnagyobb előnye, hogy könnyű kombinálni, a színek, minták, kiegészítők játékával pedig pillanatok alatt megteremthető a tökéletes összhang.

hirdetés

A tunika már az ókorban is megjelent az emberek öltözködésében, és minden kultúrának megvolt a maga verziója a hosszított fazonú felsőrészből. A középkorban már szinte minden ember ezt viselte társadalmi rangtól vagy vagyontól függetlenül. A státuszt az anyagminőség, a díszítőelemek és a szabásvonalak szimbolizálták.

A tunika őse idővel egyre kevésbé jelent meg a férfiak ruhatárában, és kizárólag csak a nők gardróbjában volt felelhető. Az évszázadok során sokat változott a fazon, rövidebb lett, és már nem kötelező övvel kiegészíteni.

A hetvenes években a tervezők bohém printekkel gazdagították a lenge anyagból szabott felsőrészeket. Pár évvel ezelőtt az említett kreáció ismét felbukkant a kifutókon, és az ezredforduló kaotikus divatkavalkádjában nagy rajongótábort szerzett magának. A nők legtöbbször térdnadrággal vagy cicanadrággal viselték, ám a harisnyás kombinációktól sem riadtak meg a bátor divatdiktátorok. Bár az elképzelés elsőre üdítőnek tűnhetett, a vége cseppet sem lett esztétikus, így senki sem bánta, hogy a tunika a térnadrággal együtt távozott a felkapott irányzatok közül.

A hosszított felsőrész éveken keresztül szunnyadt az elfeledett trendek között, és csak nagyon ritkán bukkant fel. Bár sok nő ruhatárában megtalálható a ruhadarab, divatosság szempontjából különösen lényeges a fazonja, így nem biztos, hogy az adott darab könnyen összepasszítható a modern elemekkel. Az őszi szezonban a korábbi próbálkozásokhoz képest egészen másként kerül be a tunika a divat vérkeringésébe, érdemes ellesni, hogyan tudja igazán harmonikussá és sikkessé varázsolni a megjelenést!

Nőies, vagány és romantikus is lehet a sokoldalú tunika: így variáld ősszel!

A tunika legnagyobb előnye, hogy nem ad hangsúlyt a párnásabb has körüli területeknek, egy jó fazonösszeállítással például elérhető, hogy ne legyen látványos a kisebb pocak. Rengeteg variációja van, így könnyedén válogathatsz a lezserebb, sportosabb, pólóra hajazó fazonok vagy az övvel megbolondított, puffos ujjú verziók közül.

A maszkulin szabású mellény és az androgün stílus a reneszánszát éli. Az elegánsabb fazonú mellényektől pedig az őszi időszakban sem kell elbúcsúzni. A legtöbb kreáció felsőrészként is funkcionál, így az enyhébb napokon elegáns nadrággal és szandállal variálhatod, míg a hűvösebb idő beköszöntével előkerülhetnek a vékony anyagból készült kötöttek, valamint az ingek.

 

A tunika magában hordozza a hetvenes évek báját és játékosságát, talán ezért is váltak népszerűvé idén a lenge anyagból kreált, mintás kreációk. A bohém motívumtól még nem kell könnyes búcsút venni, a kendőmintás tunikákat ősszel hosszabb nadrággal házasíthatod.

 

A puffos ujjú kreációkat sem unta még meg a divat ezért a tunikákon is felbukkannak ezek a retró stílusjegyek. Az elegánsabb felsőrészeket szoknyával és egyenes vonalú nadrággal egyaránt viselheted.

 

A nőiesebb, túlméretezett blúzok valódi jolly jokerek lehetnek az őszi-téli szezonban. Megfelelően hosszúak, így nem villan ki belőlük a derék. A legtöbb fazon könnyen rétegezhető, jól mutatnak blézerrel vagy ballonkabáttal.

 

A tunika a sportos, laza szerelésekben éppúgy jól muzsikál, és sokkal izgalmasabbá teszi a megjelenést, mint egy szimpla póló. Nagyszerűen passzol a farmerhoz, dzsekihez és sportcipőhöz.

 

A monokróm összeállítások népszerűsége szemernyit sem csitult, ha igazán csinos, elegáns szerelést szeretnél, akkor koronázd meg a tunikát egy vastag övvel.

 

 

Kiemelt kép: Streetstyleshooters / Getty Images. 

Képek a cikkben: Hanna Lassen, Streetstyleshooters, Kirstin Sinclair, Isa Foltin, Claudio Lavenia, Christian Vierig / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés