Bár az idei divat elkényeztet minket az alakformáló fazonokkal, olyan szélesítő ruhadarabok is felbukkannak a kínálatban, melyek óvatlanul variálva optikailag széthúzzák a sziluettet. Hozzá kell tennünk, hogy az itt felsorolt szabások nem az ördögtől valók, vagyis nem törvényszerű, hogy mindenkinek eltolják az arányait. Kis odafigyeléssel kiküszöbölhető az alakromboló hatásuk.

hirdetés

Mindenkinek más az alkata, ezért a szélesítő ruhadarabok egy-egy testtípuson másként jelentenek veszélyt. Nem is annyira a kilók, inkább a testarányok számítanak ebben az esetben, hiszen egy erőteljesen puffos ujjú blúz előnyös lehet olyasvalaki számára, akinek a vállvonala keskenyebb a csípőszélességénél, míg másnak torzíthatja a sziluettjét.

Népszerű, de szélesítő ruhadarabok: ezekkel a fazonokkal bánj óvatosan!

A puffos ujjú sátorruhák most nagyon divatosak, és könnyű megszeretni őket, hiszen kényelmesek, sokféle kiegészítőt elbírnak, ráadásul roppant bájosak.

Az alacsony nők testvonalát azonban a lábszárközépig érő, extra bő fazonok előnytelenül összenyomják, ezáltal zömökebbnek tűnhetnek, amire a vállakat szélesítő puffos ujjak is rátesznek egy lapáttal.

A lapos talpú, széles szandálokkal csak még inkább fokozni lehet az arányok optikai eltolódását, ezért érdemes rövidebb ruhát, keskenyebb orrú, csinosabb szandált választani.

Rengeteg most a puffos ujjú megoldás a kínálatban, melyek között szolidabb, és eltúlzott szabások is előfordulnak. A széles, gömbfazonú ujjakkal semmi gond nincs, ha derékkarcsúsító vonalakkal találkoznak.

Az átlapolt, szűkített, vagy gumírozással keskenyített blúz- és ruhamegoldások elbírják a csinosabb puffos ujjakat. Ha széles a csípő, a felsőtest pedig jóval karcsúbb, az efféle kreációk előnyösen formálják az alakot, viszont rövid nyak, széles váll esetén kissé más a helyzet.

A különszabott sátorruháknál arra kell figyelni, hogy a testvonalat keresztező vízszintes szabásvonalak ne a legszélesebb területre essenek. Bár ezek a lenge ruhák diszkréten elrejtik a hastáji, és a csípőre rakódott zsírpárnákat, gyakran horizontális fodrokkal húzzák szét a sziluettet, emiatt rövidebbnek, teltebbnek mutatják az alakot.

Itt is leginkább a maxi szabásokkal kell vigyázni. A vízszintes szabásvonalak közül az empire típus a legveszélytelenebb, mert a mellek alatt, a derékcsúcsnál szeli ketté a test vonalát, ahol a legkeskenyebb a törzs.

A válltöméses, félujjas póló is kétesélyes. Ha a csípő szélesebb a vállvonalnál, és a derék kihangsúlyozása a cél, jó szolgálatot tehet, hiszen egyensúlyba hozza az arányokat. A széles felkarokat azonban kíméletlenül vastagítja.

Az oversize, vagyis túlméretezett fazonú, extra nagy válltöméssel operáló blézerekkel ugyanez a helyzet. Jobb a szolidabb verzióknál maradni, bár ez a hátszélesítő fazon most roppant divatos.

A szándékosan nagy, extrém bő szabások kiemelt helyet foglalnak el az idei trendekben, de tudni kell trükkösen variálni őket.

Nyilván, ha két bő cuccot társítasz egymás mellé, az az alakod kárára megy. Ha felül lezser holmi van rajtad, viselj magas derekú, egyenes szárú, vagy enyhén A-vonalú nadrágot.

Fordítva is így igaz: a lenge, sátorfazonú gatyát derékhangsúlyos – mondjuk, átlapolt – felsővel boronáld össze, és akkor nem dolgoznak az alakod ellen.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés