A steppelt kabát hosszú évek óta az olasz nők ruhatárának egyik nélkülözhetetlen alapdarabja, amit elképesztő változatossággal tudnak variálni. Eddig csak a harmincon túli hölgyemények között volt népszerű, de újabban a fiatalabb korosztály is rákapott. A korai kétezres évek divatja ma már nem csak Itáliában tombol.

hirdetés

A kétezres évek elején Európa-szerte elterjedt a klasszikus darabok egyszerűségével kacérkodó steppelt kabát, de sehol máshol nem volt akkora foganatja a trendnek, mint Olaszországban. Bárhol barangolt akkoriban az ember, annyi dísztűzéssel megbolondított patentos, vagy cipzáras kabátkát égen-földön nem lehetett látni, mint a stílusos donnák köreiben.

Érthető, hogy miért szívlelték meg ezeket a visszafogott, és élénk színekben is kapható darabokat, hiszen abszolút jól kombinálhatóak – gyakorlatilag alig akad olyan stílus, amiből markánsan kilógnának.

A steppelt kabát edzőcipővel vagy magas sarkú csizmával összeboronálva, sportos, letisztult, esetleg elegáns, üzletasszonyos szettbe ültetve, ruhával, farmerral, szoknyával, kosztümmel megbolondítva egyaránt nőies, divatos megjelenést kölcsönöz viselőjének, így viszonylag szabad kezet ad az őszi-téli öltözék felépítésében.

Már nem csak az olasz nők kedvence a steppelt kabát

Vannak olyan kreációk, melyek pont a faék egyszerűségüknek köszönhetik óriási népszerűségüket. Ez a kabátka pont ilyen, de azért a tervezők jó pár bőrt lehúztak róla, vagyis sokféle fazonban és stílusban keltették új életre.

A vékonyka, maximum csípőig érő kis steppelt dzsekiféleségek között korábban az ingszabású darabok arattak nagy sikert, és ezek a retró megoldások idén éppúgy felbukkannak a divatban.

Ám, bővítve a kínálatot, a legtöbb márka hosszított, valamint derékban megkötős fazonokat is piacra dobott, illetve az ötvenes-hatvanas években elterjedt, lefelé bővülő kabátféleségek szintén bekerültek a repertoárba.

A pillekönnyű steppelt kabátok kevésbé szélesítik a sziluettet optikailag, mint mondjuk az alaposan kipárnázott pufidzsekik, de azért az oversize változatokkal nem árt óvatosan bánni.

Persze a kabát fazonja is mérvadó, de a steppelt verziók előnyeit szerencsére nem csak azok tudják kihasználni, akik a visszafogott megjelenés hívei, hiszen ezek a fazonok a játékos stílustöréseket, és a bohém rétegezéseket egyaránt jól tűrik.

Ebben az időszakban pedig, különösen jól jönnek a remekül variálható, sokoldalú ruhadarabok.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés