Manapság nehéz újat mutatni a trendek színterén, ezért is terjedt el idén a retró divat. Különös érzés fotókon látni a hasonlóságot, hiszen sok ruha és kiegészítő, amiért ma rajongunk, már a hatvanas-hetvenes években is menő volt. Némi változáson persze, keresztülmentek azóta, de az összecsengés tagadhatatlan.

hirdetés

Jó, tudjuk, senki számára nem okoz meglepetést, hogy a divat cirkulál, és mint egy centrifuga, néha felszínre dob egy-egy régi divatirányzatot, míg néhányat a mélybe taszít a kupac tetejéről.

Ebben az őrült körforgásban trendek, fazonok ismétlődnek, frissülnek, vagy tűnnek el jó időre a bizonytalanság homályába. Ha egyszer a 2020-as divatról beszélünk majd valakinek, akinek ez lesz a távoli, elképzelhetetlen múlt, tulajdonképpen a hatvanas-hetvenes, sőt a nyolcvanas-kilencvenes évek stílusjegyeit is bele fogjuk keverni a sztoriba, akarva-akaratlan.

Képeken a retró divat: ezek a ruhadarabok ma is aktuálisak

Két nő sétál kedélyesen Milánó utcáin, 1974-ben. Giorgio Lotti fotóján az akkori divat is fülön csíphető, és lám, a frizurákat leszámítva, a nők ízlése nem sokat változott azóta. A felhajtott mini farmersort, a köldök felett összecsomózott póló, a mamafarmer, és a pántos, telitalpú szandál a jelenlegi divatzsongásban éppúgy óriási népszerűségnek örvend.

Az alábbi fotó 1968 tavaszán készült, amikor az A-vonalú miniszoknya éppúgy beette magát a kedvenc ruhadarabok közé, mint mostanában. Azt is érdemes megfigyelni, hogy mivel viselik a divatos nők ezeket a csinos kreációkat. A Prada idei kollekcióját elnézve, ez a galléros, bordás felső nagyon ismerősnek tűnik, de a körcsatos öv és a maszkulin stílusú loafer sem hiányzik a mai kollekciókból.

Natalie Wood akár egy mai Instagram-influenszer is lehetne ezen a képen, pedig őt 1955-ben kapták lencsevégre. A vödör kalapok és a gyöngyös kötött kardigánok, bolerók, az aktuális divatban úgyszintén helyet foglalnak.

A gyönyörű színésznő, Raquel Welch a hetvenes évek divatját követve, magas nyakú crop topban és magas derekú trapéznadrágban pózolt a fotóhoz. Ez a szett ma is megállja a helyét.

Sharon Tate 1968-ban viselte ezt a bájos horgolt ruhát. Hasonló darabokkal a mai kollekciókban is találkozhatunk.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés