A húszas évek legendás színésznője, Greta Garbo különc volt az úgynevezett szexszimbólumok között. Méltóságteljes, titokzatos és távolságtartó attitűdje tette utánozhatatlanná, sajátos öltözködési stílusával pedig divatot teremtett. A róla elnevezett garbó ma is az egyik legnépszerűbb ruhadarab.

hirdetés

Az Oscar-életműdíjas svéd színésznő még a némafilmek korszakában alapozta meg hollywoodi karrierjét. Bár a hangosfilm begyűrűzése sok színésznő ígéretes pályafutását kerékbe törte, Greta Garbo csillagát még magasabbra emelte. A hírnév untatta ugyan, sőt, nem viselte jól az őt övező figyelmet és felhajtást, pont a melankolikus, kiismerhetetlen magatartásának köszönhette azt a mérhetetlen rajongást, amivel valójában nem tudott mit kezdeni.

Lebilincselő vonzerejét különös viselkedése is táplálta, hiszen nála nem csupán felvett póz volt az elérhetetlenség, egyszerűen visszahúzódó személyiség volt, akinek nem piszkálta fel a hiúságát a sztársággal járó hajcihő. Kerülte az interjúkat, nem adott autogramot, nem jópofizott, képtelen volt a bájcsevegésre, és nem mindig úgy öltözködött, ahogy a divat diktálta, hanem a filmes jelmezeken kívül olyan ruhákat viselt, amelyekben jól érezte magát.

Greta Garbo divatot teremtett öltözködésével

Igaz, a hírnévhez vezető procedúrát neki is végig kellett járnia, például az eredeti nevén kívül a szemöldökét, frizuráját is megváltoztatta, és megszabadult néhány kilótól mielőtt a filmvászonra került, a gyakran cinikus, drámai, méltóságteljes és tragikus sorsú szerepkarakterei azonban abszolút testhezállóak voltak számára.

Filmjeiben általában az elegáns nőt testesítette meg, de a magánéletében szívesen viselt maszkulin stílusú, kényelmes ruhákat. Ő hozta divatba a nőies lapos talpú cipőt, és a garbót, amit a húszas években praktikussági okokból a matrózok viseltek. Ám ami addig munkásruhának számított, Greta Garbo stílusában elegáns, finom darabbá nőtt ki magát.

 

A kosztümöket is nagyon kedvelte, melyek szabásában megfelelő arányban keveredtek a nőies és férfias divatjegyek. A kényelmes hosszú szoknyákat gyakran boronálta össze karcsúsított zakókkal, titokzatosságot kölcsönző kalapokkal, és lapos talpú cipellőkkel.

A bő, férfias nadrágok elterjedéséhez úgyszintén hozzájárult, az általa hordott fazonok például a mai divatból ismert chino és slouchy sziluettekre hajaz. Visszavonulása után többször lefotózták, ahogy ballonkabátban, napszemüvegben sétál az utcákon, emiatt sokan úgy tartják, hogy ez az örökzöld kreáció is neki köszönhetően vált népszerűvé.

Kiemelt képek: Michael Ochs Archives/Donaldson Collection, Sunset Boulevard/Corbis/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés