Christian Dior nőies ruháival tett szert igen nagy népszerűségre, derékhangsúlyos kreációival ugyanis már az ötvenes években a hölgyek kedvenc tervezőjévé avanzsált. Sikerült olyan időtálló ruhadarabokat alkotnia, amelyek még ma is megállják a helyüket, és sok dijáznernek nyújtanak inspirációt.

hirdetés

Christian Dior az új generációs tervezők közé tartozott a negyvenes években. Coco Chanel akkor már évtizedek óta jelen volt a divatvilágban, mikor a francia divattervező bemutatta az első kollekcióját.

Dior már a harmincas években is készített terveket kiegészítőkről, és vázlatai többek között a Balenciaga és a Nina Ricci divatházakhoz kerültek. A tervező a háború ideje alatt elsodródott a kreatív munkától, és csak a negyvenes évek közepén kezdte el építeni az azóta már sikeressé vált birodalmát. 1946-ban a Philippe et Gaston divatháznál ajánlottak neki állást, a feladata az idejétmúlt márka megújítása lett volna. A divatcsászár már akkor is az önállóságra törekedett, ezért visszautasította a lehetőséget.

Christian Dior visszahozta a nőies szabásvonalakat

Marcel Boussac, francia üzletember anyagi segítségével alapította meg a divatházat 1946-ban, bár a jelenlegi vállalat az 1947-et szokta alapítási évként emlegetni. Ez nagyban köszönhető annak, hogy ebben az évben jelentkezett Christian Dior az első kollekcióval, amellyel megteremtette a New Look-ot. A kifejezést elsőként a Harper’s Bazaar főszerkesztője használta, amikor részt vett a Párizsban megrendezett bemutatón.

A francia tervező első kollekciója roppant nőiesre sikeredett, hiszen a hangsúly ismét a derékra került. A Coco Chanelre jellemző férfias szabásvonalakat elvetette, vállhangsúlyos kreációkat alkotott, amelyekhez hatalmas szoknya társult. Dior nem spórolt az anyaggal, hiszen a derekat körbeölelő területekre több réteg szövetet halmozott fel.

A szövethiány és a háború viszontagságos évei után a nagyközönség imádta Dior pazarlónak tűnő kreációit, amelyek ismét a központba állították a nőiességet. Bár a férfias szabásvonalak továbbra is hódítottak, a tervező szeretett volna egy elegánsabb hullámot meglovagolni.

A New Look az ötvenes években rendkívül népszerűvé vált, és szinte az egész világot meghódította. Hollywood imádta a nőies kreációkat, és még Margit hercegnő is szívesen öltötte magára a francia tervező által megálmodott darabokat. Többek között a Diornak köszönhető, hogy Párizs ismét a divat fővárosaként tündökölhetett, mivel a háború után sokat vesztett magasztos megítéléséből.

Ám fanyalgók is akadtak, akik szerint a Christian Dior által tervezett kreációk túlzóak és pazarlóak. A ruhákat kényelmetlennek minősítették, és legtöbbször azon a véleményen voltak, hogy már nem illenek az adott korhoz. A negatív kritika nem viselte meg túlzottan a divatház hírnevét, a ruhaköltemények hatalmas sikerre tettek szert, és Diornak köszönhetően egy sokkal nőiesebb vonal jelent meg az ötvenes években. Megragadta és kiemelte a nőiességet, miközben szem előtt tartotta az elmúlt évtizedekben történt változásokat a divatvilágban.

Christian Dior maradandót alkotott, ezt bizonyítja, hogy később olyan tervezőket inspirált, mint Miuccia Prada vagy Vivienne Westwood. Az estélyi ruhái szintén emlékezetesek, az általa kreált fazonok még manapság is felbukkannak a kifutón, főként menyasszonyi ruha formájában.

 

Kiemelt kép: Loomis Dean / Getty Images.

Képek a cikkben: Roger Wood, Loomis Dean, Fred Ramage / Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés