A kötött kardigán bizony, még mindig tud újat mutatni, amióta ismét felfedezte magának a divat, a mindennapi öltözködés egyik legsokoldalúbb slágerdarabjává avanzsált. Olyan sokféle fazonban és változatban kering a kínálat vérkeringésében, hogy nincs az a stílus, amelybe ne kaphatna belépőt. A finom nőiességet sem zárja ki, de még számtalan verzióban viselhető.

hirdetés

A változékony őszi időjárás már megkívánja a réteges öltözködést, ami a kötött kardigán segítségével jóformán perfekt szintre emelhető. Fazonjától és kialakításától függően, akár blézer vagy dzseki helyett, blúzként, esetleg ingre, ruhára vagy garbóra felkapva is viselheted, de kigombolva, illetve övvel megtámogatva éppúgy látványos eleme lehet az összeállításnak.

Praktikussági szempontból tulajdonképpen még a pulóvert is lekörözi, hiszen könnyű fel és lekapni, kiegészíti a szettet, de egy jó kombinációban nem feltétlenül érezni a hiányát, ha egy melegebb napszakban úgy döntesz, hogy leveszed. Tökéletesebbé teszi az összképet, viszont könnyű úgy beépíteni a megjelenésbe, hogy nélküle is teljes legyen az összkép.

Ami azt illeti, rengeteg variációban elsütheted, bátran játszadozhatsz a finomkötött, testre szabott fazonokkal, de a hosszított szabású darabokat, valamint a retró beütésű nagymamakardigánokat se hagyd figyelmen kívül.

A rövidített, derékig érő megoldások nem titkoltan azért törtek be a divatba, hogy hű társai legyenek a magas derekú nadrágoknak és szoknyáknak.

Sokféle stílusban elfér a kötött kardigán: nőies, vagány és bohém formában is viselheted

Tökéletesen rávilágít a kardigán népszerűségére az a tény, hogy még a luxusdivatházak is elképesztő választékban vonultatják fel kollekcióikban az efféle kötött darabokat. Van már logóval ellátott, és elegáns stílusú verziója, de a felkapott kosztümszettek is megkapták válaszként a gyapjúból készült, összeillő szoknya-kardigán párosokat.

A preppy irányzat a feliratos, valamint az elit iskolák formaruháira emlékeztető sötétkék és csíkos passzrésszel ellátott kardigánokat hozta vissza, méghozzá az aktuális divathoz igazítva. A retró nagymamakardigánok még mindig tarolnak, de nem csak múltidéző szettekben kaphatnak helyet.

A retró és modern stílusmixekhez szintén remekül passzol a sokoldalúan variálható kötött kardigán, és olyan rétegirányzatok is keblükre ölelik, mint a hatvanas évek stílusából merítkező twee.

Hosszú fazon, ami kiválthatja az átmeneti kabátkát

A hűvös reggelek, enyhe délutánok olykor fejtörést okozhatnak az öltözködés terén. A hosszú, megkötős, kabátfazonú kötött kardigán fantáziadúsabb szettek összeállítására ad lehetőséget, így kár lenne leragadni az elcsépelt szövetkabát-farmer kombinációnál.

 

Képek: Streetstyleshooters, Edward Berthelot/Getty Images.

Képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

A vastag kardigánt felkaphatod egy csinos midiruhára, de egy finomabb, megkötős és válltöméses darabbal még az irodai öltözéket is simán kiegészítheted.

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

 

A moherkardigán igazán látványos, ráadásul olyan, mint egy puha pléd, amelybe beleburkolózhatsz. Egy ilyen kreáció farmerral és szövetnadrággal egyaránt elegáns összképet eredményez, egyszerű blúzzal, inggel kombinálva erőlködés nélkül teremti meg a kifinomult nőies stílust.

Blézer helyett: elegáns kötött kardigánok

Nem csak a nagy divatházak, hanem a fast fashion üzletek is előrukkoltak olyan kardigánfazonokkal, melyek kiválthatják a blézert.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ezek a darabok kosztümök részeként, szoknya vagy nadrág mellé párosítva is kaphatóak, de nem csak szettbe illesztve viselhetők. Az elegáns blézerszabású kardigán előnye, hogy a farmeres összeállításokat is egy csapásra stílusossá varázsolja, és blúzra felkapva megfűszerezheti az irodai, alkalmi öltözékeket.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

Preppy stílusban

A fehérgalléros preppy irányzat az elit iskolák egyenruháinak dizájn- és formavilágából merít ihletet, de cseppet sem annyira konzervatív, kimért és merev, amilyennek első blikkre tűnik. Főként a kockás, tyúklábmintás anyagokat, a kárómotívumos kötött holmikat, valamint a hangsúlyos gallérú blúzokat, rakott szoknyákat és a ropogós fehér ingeket variálja.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Ám ez nem azt jelenti, hogy csak elegáns stílusban lehet elsütni a rá jellemző kardigánokat! A miniszoknya mellett a farmer éppúgy szóba jöhet, és bizony szexi divatelemekkel is vegyítheted a finomabb darabokat.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

A rövidített gombos fazon, amit könnyedén betűrhetsz nadrágba, szoknyába

Akár a test vonalát követi, akár bővebb, lazább kialakítású a rövidített szabású kötött kardigán, kincset ér az őszi-téli ruhatárban.

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

 

A legtöbb ilyen megoldás ugyanis nem csak valamire felkapva, hanem önálló felsőrészként is funkcionálhat, mint egy blúz vagy pulóver.

A finomkötésű, vékonyabb darabokat nagyon könnyű szoknya mellé társítani, nem kell azon aggódni, hogy a magasított derékszabás alá tuszkolva puklit képeznek.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Egy ilyen kreáción kényelmesen elfér a blézer, míg a bővebb megoldás blúzzal kombinálva éppúgy elegáns, nőies hatást kelt és csinos látványt nyújt.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Egy élénk színű vagy mintás verzióval még a szimpla szetteket is megbolondíthatod, de a stílusos összhatást letisztult, monokróm összeállítással, esetleg retró hangulatú mixszel úgyszintén elérheted, ha mondjuk, eltérő motívumokat társítasz egymás mellé.

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

A puha, meleg nagymamakardigán szinte minden stílushoz passzol

A retró trendek hozták vissza a múltból és emelték piedesztálra a nagymamakardigánt, de csakhamar más irányzatok is befogadták. Az elnevezés ma már cseppet sem gúnynévként használatos, hanem leginkább arra utal, hogy az efféle holmik láttán sokan a nagyi kedvenc szvetterére asszociálnak, amit az otthonkára kapott fel.

Ám nem csak a kinyúlt hatású, V-kivágású, kétzsebes piacra járós kardigánok tartoznak ebbe a kategóriába, azok a kreációk szintén ide sorolhatók, melyek úgy néznek ki, mintha a nagymama kötötte volna őket a két kezével. Pedig ugyanúgy a kötőgépek produktumai, csak valahogy körbelengi őket az a fajta törődés és gondoskodás, amit általában az idősebb nők örökítenek át lányaikra, akik majd szintén továbbadják.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Az ilyen darabok sokszor dekoratív kötésmintával rendelkeznek, hóbortosak, egyediek, és nem a gépek munkája érződik rajtuk, mert különlegesnek álmodták meg őket. Éppen ezért, bármelyik is legyen birtokodban, elég csak hanyagul egy farmerhoz csapnod, és máris tökéletes lesz a szetted.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A nagymamakardigánok ugyanakkor nem csak komfortosak és díszesek, hanem elegánsak is lehetnek. A bolyhos gyapjúplédre emlékeztető kreációkon kívül a sikkes fazonok éppúgy megtalálhatóak a repertoárban.

Képek: Edward Berthelot/Getty Images.

 

A kabátka helyettesítésére kitűnően alkalmas kötött kardigán remekül működik a vagány stílusmixekben. Edzőcipővel, bakanccsal kombinálva lezser hangulatot kelt, mégis ott bujkál benne a nőiesség, csak felszínre kell hozni.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés