A karcsúsított derékvonal egy pillanat alatt nőiessé varázsolja a megjelenést, nem meglepő, hogy a divat újra a reflektorfénybe emelte ezt az apró stílusrészletet.

hirdetés

Az elmúlt években egyértelműen az oversize holmik taroltak az utcai divatban és a kifutókon egyaránt. A bő holmikat is lehet csinosan, ízlésesen viselni, ám ha valaki nem figyel kellőképpen a részletekre, a nőies vonalak teljes mértékben elvesznek a terebélyes szabások alatt. Már tavaly érzékelhető volt, hogy a karcsúsított derékvonal trendje szép lassan átveszi az uralmat a divat felett, a nyári szezonra azonban abszolút egyértelművé vált, hogy a túlméretezett fazonok bizony tényleg háttérbe fognak szorulni.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

 

Visszatért a karcsúsított derékvonal: ennek a trendnek mindenki örül

A karcsúsított derékvonal egyáltalán nem új keletű a divatban. Annak idején a hölgyek fűző segítségével oldották meg, hogy a deréktájék sokkal keskenyebbnek tűnjön. Sokan olyan durván meghúzták a kiegészítőt, hogy alig kaptak levegőt a nap folyamán, de nem bánták, hiszen a cél egyértelműen a tökéletes homokóraalak elérése volt.

A 19. században szinte versennyé vált, hogy ki tud vékonyabbnak tűnni egy szoros fűző segítségével. A karcsúsított derékvonal trendje talán ekkoriban tetőzött a leginkább. Később alábbhagyott az egészséget veszélyeztető divatőrület, persze a fűzők mind a mai napig megtalálhatók a kínálatban, bár manapság inkább rugalmasabb, kényelmesebb alakformáló fehérneműk formájában szerezhetők be.

A karcsúsított derékvonal trendjének és kultuszának visszatérése azonban nem jelenti azt, hogy a 19. századi, szuszt is kiszorító fűzők éppúgy megjelennek majd a hétköznapi divatban. A tervezők egészen más technikával oldják meg a nőies sziluett hangsúlyozását. A negyvenes évek végén egyre határozottabbá vált derékhangsúlyt, valamint az ötvenes-hatvanas években elterjedt klasszikus derékszabásokat veszik alapul.

Fűző helyett így trükköznek a tervezők

Az egyik legegyszerűbb praktika, hogy a derékvonalnál még teljes mértékben alakkövető a ruha, míg a csípő területe már nagyobb kontrasztot teremt a buggyos, széles szabásnak köszönhetően. Ez nyári ruhák esetében remekül alkalmazható, az összhatás egyszerre retró és hihetetlenül csinos. A Vivienne Westwood tavaszi-nyári kollekciójában is érzékelhető, hogy a karcsúsított derékvonal trendje hatalmas lendülettel tért vissza az idei évben.

Sokan azért szeretik az oversize ruhadarabokat, mert azok sokkal kényelmesebbnek bizonyulnak a karcsúsított, merev és derékhangsúlyos fazonoknál. A alakkövető cuccokban nem feltétlenül kell feszengeni, hiszen számos kényelmes megoldás került be a kínálatba A tervezők igyekeznek úgy elérni a karcsúbb derékvonalat, hogy a ruhák mindeközben abszolút viselhetők és komfortosak legyenek. Sokszor elegendő egy finom ív a deréktájékon, s máris sokkal csinosabb az eredmény.

A karcsúsított derékvonal trendje a peplumfazonú felsők visszatérését is magával hozta, aminek bizony nagyon sokan örülnek. Az efféle nőies blúzokban mindenki jól érezheti magát, az alakformáló hatás pedig garantáltan nem marad el.

Szuper megoldás továbbá a válltömés alkalmazása, ami nagyon megosztja a divat szerelmeseit. Kissé maszkulin jellegű, ám alakformáló hatása megkérdőjelezhetetlen. A puffos ujjakkal szintén vékonyabbnak tűnhet a derékvonal. A márkák igyekeznek modernizálni a karcsú derékvonal trendjét, egyik-másik ráncolt varrással vagy extra kivágásokkal szűkíti a derékszabást, s ezáltal nőiesebb sziluettet ér el.

Képek: Edward Berthelot/Jeremy Moeller/Getty Images.

 

A divat minden területén érzékelhető, hogy a nőies trendek határozottan előtérbe kerültek az elmúlt időszakban. Nem meglepő, hogy a karcsúsított derékvonal is átvette a főszerepet az oversize darabokkal szemben. Az aktuálisan trendi fazonok esetében még trükközésre sincs szükség, hiszen a ruhák már önmagukban hordozzák az alakformáló szabásrészleteket. Nem kell övvel vagy kendővel szűkíteni a derék vonalát, érdemes a sikkes, finom darabok közül válogatni.

Kiemelt kép: Jeremy Moeller/Getty Images.

Cikkfotók: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés