A fűző ma már nem sokban hasonlít a 19. századi, vagy még korábbi elődjére. Sőt, mostani kistestvére, mely az utcai divatban is helyet kapott, köszönő viszonyban sincs a színpadias, illetve az estélyi ruhák alá rejtett darabokkal. A legújabb fazonok inkább topokhoz hasonlíthatóak, melyek átmenetet képeznek a fehérneműk és az utcai viselésre szánt felsők között.

hirdetés

A fűző története egészen az ókorig nyúlik vissza, már ekkor is fontos volt a test formálása. A középkor után lett igazán népszerű a merevítővel ellátott alsónemű, és egyre több különleges változata jelent meg. A 19. századra általánossá vált a viselése, gazdagon merevítették, ezáltal nagyon vékonyra tudták karcsúsítani vele a derekat.

Az egészségtelen, kényelmetlen ruhadarabok száműzése nagyban köszönhető Coco Chanelnek, aki eltörölte a nőkkel szembeni konvenciókat, és egyszerű, kényelmes, mozgásra alkalmas kreációkat tervezett a hölgyeknek. A merevítővel kiegészített fűzők fokozatosan tűntek el az üzletekből, és a helyüket átvették az alakformáló fehérneműk.

A kétezres évek elején a tervezők elővették a szexi kis darabokat, és az utcai viselet részévé tették. A falatnyi fűzőtopok számos formában épültek be az öltözékbe, így aztán farmerral kombinálva is népszerűvé váltak, de a pánt nélküli korszázsok sem maradtak ki a sorból, amelyek ingre felkapva, jótékonyan keskenyítették a sziluettet.

A fűző minden összeállítást felpezsdít, és karcsúsító hatással bír

A nosztalgikus divatirányzatok fellobbantották a fűzők népszerűségét, hiszen a tavaszi trendek között ismét megtalálhatóak. Bár a kényelmetlen merevítőket már nem tartalmazzák, kialakításuknak köszönhetően mégis karcsúsítják a derekat optikailag.

 

A fűző sok izgalmas szett alapja lehet, hiszen nagyszerűen kombinálható, viselhető önmagában, vagy akár oversize ingekkel. A stílusmixelő trendeknek hála, edzőcipővel is variálhatod, így igazán vagány lesz az összhatás.

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés