A divat gyorsan változó világában mindig megjelenik valami újdonság. Ez régebben is így volt, ám pár évszázaddal ezelőtt gyakran megszaladt az emberek fantáziája, és olyan dolgokat viseltek, melyek károsították az egészségüket. A veszélyes trendek az általuk okozott ártalmak ellenére nagyon népszerűek voltak, sokszor évekig futottak a köztudatban, és a nők többsége buzgón követte azokat.

hirdetés

A divat és a szépségápolás mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében, ez különösen igaz a nőkre. Nem véletlen, hogy már évszázadokkal ezelőtt sminkeltek, igaz, a kencék akkor még különféle bogyókból készültek. Adtak a megjelenésükre, és szó szerint mindent kipróbáltak. Egyes szépségtrendek alaposan elrugaszkodtak a valóságtól, ám a hölgyek mindent kipróbáltak csak azért, hogy megfeleljenek az adott kor szépségideáljának.

Veszélyes trendek a múltból: a nők régebben sok áldozatot hoztak az áhított szépségért

A múltbéli trendek között találkozhatunk kifejezetten mókás irányzatokkal, és vannak elemek, melyek a mai öltözködésben is megjelennek. A viktoriánus korból például sokszor merítenek a tervezők. Ám voltak kifejezetten veszélyes dolgok, melyeknek a viselése súlyosan károsította az egészséget.

Fűző

A fűző évszázadokon keresztül az egyik legnépszerűbb ruhadarab volt. A nők számára kötelező volt a viselése, hiszen ezzel lehetett elérni a karcsú, nőies sziluettet. A vastag szövetanyagot csontokkal, fémvázzal egészítették ki. Roppant szoros, merev volt, és alaposan meghúzták hátul a madzagokat, így a nők dereka hihetetlenül karcsú lett.

Bár már ez sem hangzik túlságosan jól, a valóságban ettől sokkal rosszabb volt. A hölgyek alig kaptak levegőt, folyamatosan légzési nehézségekkel küzdöttek, és gyakran elájultak. Enni nagyon keveset tudtak. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a fűző folytonos viselése valósággal átrendezte a belső szerveiket, melytől gyomorpanaszok és emésztési rendellenességek alakultak ki.

Egyes fennmaradt írások szerint, a fűzővel akár 40-50 centisre is össze lehetett húzni a derékbőséget, és mivel mindennap ezt a merev támaszt viselték a nők, idővel a derékkörnyéki izmok elsorvadtak, legalábbis sokat veszítettek tartásukból. Ettől persze még keskenyebbnek tűnt a törzs. A merevítőkkel ellátott fűzők a tartást is kiegyenesítették, így a darázsderék sokkal szembetűnőbb volt.

Merevítős abroncsszoknya

A merevítős abroncsszoknya vagy krinolin trendje a 19. században lobbant fel. A hatalmas vázat legtöbbször csontokból, fából készítették. Nagyon merev volt, csak nehézkesen tudtak benne mozogni a nők, még a felöltözést sem oldhatták meg egyedül, hiszen a vázra került rá a több réteg anyagból álló ruha, aminek jó kis súlya lehetett. Az olyan hétköznapi tevékenységek sem voltak egyszerűek az efféle ruhákban, mint a leülés, a séta, vagy az ajtón átkelés, ezért a viselőik gyakran igényeltek segítséget.

A túlméretezett krinolin miatt sokszor felborultak a nők, nagy szélben pedig előfordult, hogy az utcára vagy a tóba estek. A tűz is nagy problémát okozott, többször előfordult, hogy a nagy szoknyákba belekapott a gyertya vagy a kandallóból kipattanó parázs. Több nő is életét vesztette a hatalmas abroncsszoknyák miatt.

Lábelkötés

A veszélyes trendek közül ez az egyik legborzasztóbb, ami Kínában majdnem ezer évig tartotta magát. A kínai kultúrában az apró lábakkal azonosították az érzékiséget és a nőiességet, ezért a lányok lábát már négyéves koruktól elkezdték lekötni.

A lábfejük négy-négy ujját kötötték le, amitől a láb erősen deformálódott, a teljes tortúra nagyjából tíz évig tartott. Nagy volt a fertőzésveszély, így sokan bele is haltak a folyamatba.

Észak-Kínában ezt a gazdagsággal azonosították, hiszen a hölgyek nem tudtak fizikai munkát végezni. Már a járás is nehézkes volt számukra, csakis tipegni tudtak.

Arcfehérítés

Az arcfehérítés a 16. században volt népszerű, mivel I. Erzsébet angol királynő tökéletesen fehér, porcelánszerű bőrrel rendelkezett. A fehér bőrt hamar az előkelőséggel, arisztokráciával azonosították, a nők pedig mindent megtettek azért, hogy elérjék a kívánt hatást. Ez az esetek nagy részében csak olyan veszélyes anyagokkal sikerült, mint az arzén és az ólom. Az egészségkárosító kémiai anyagok miatt a nők sokszor szenvedtek a mérgezés tünetei miatt, ez még a királynő életét is megkeserítette.

Hatalmas parókák

A hatalmas parókák a 18. századi trendek közé tartoztak. Egyidőben a férfiak és a nők egyaránt viselték őket. A sokszor állati szőrből készült parókákat nem mosták, ahogyan a saját hajukat sem tisztították meg. Ezért gyakran megtelepedtek a tetvek a hajban, amitől súlyos fertőzéseket kaptak.

Nem mehetünk el szó nélkül a pouffrizura mellett sem, mely a hagyományos parókáknak egy továbbfejlesztett változata. A pouf esetenként az ötven vagy hetven centit is elérte, így kifejezetten veszélyes volt. A túldíszítettség miatt nagy volt a súlya, ezzel nehézkessé tette a mozgást. Ám a tűz is fokozott veszélyforrás volt, mivel sokszor belekapott a gyertya a parókába. Valószínűleg a nyakat és a fejbiccentő izmokat is erősen terhelte, ami idővel fájdalomhoz vezethetett.

 

Kiemelt kép: Print Collector / Getty Images. 

Képek a cikkben: Print Collector, Imagno, Sepia Times / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés