A bokacsizma kifejezetten előnyösen mutat, ha ügyesen trükközöl a részletekkel. Egyáltalán nem szélesíti a lábaidat, ha így viseled a kedvenc darabjaidat.

hirdetés

A bokacsizmák az őszi-téli időszak talán legkedveltebb kulcsdarabjai. Nem túlzottan melegek egy irodai napon sem, miközben kellőképpen védenek a hideg ellen. Stílusosak és bármilyen szettben megállják a helyüket, szoknyával és nadrággal egyaránt összeboronálhatod őket. Az egyetlen bibi a bokacsizmák esetében, hogy esetenként előnytelenül tagolják a lábakat. A csizma és a ruházat erős kontrasztjának következtében a lábak optikailag szélesebbnek tűnhetnek, a csizmafazon miatt a testhossz rövidebbnek tűnhet, amennyiben szélesítő hatásával „lefarag” valamicskét a lábszárakból. Néhány divattrükk segítségével viszont az alakromboló hatás abszolút kiküszöbölhető.

A bokacsizma előnyösen mutat, ha így viseled

Legyen egy kis sarka

A divatvilág legegyszerűbb, ám annál zseniálisabb jolly joker trükkje a bokacsizmák esetében is bevethető és határozottan működik. Ha a csizmának van egy kis sarka, sokkal kevésbé érzékelhető a szélesítő hatás. Mivel a magasabb sarokkivitelezés optikailag nyújtja a lábakat, ez az apró részlet már ellensúlyozza is a bokavonalnál keletkező erős kontrasztot. Ez azonban többnyire keskeny kialakítású, enyhén hegyes orrú fazonoknál működik a legjobban. Az őszi-téli, különösen a téli időszakban azonban óvatosan kell bánni a magas sarkakkal, ugyanis a csúszós, fagyos úton kész életveszély lehet tűsarkú cipőkben flangálni. A legjobb, ha a manapság egyébként is divatos tömbsarkú darabok közül válogatsz. Az efféle csizmák sokkal stabilabbak, kényelmesebbek, akár az egész nap folyamán komfortosnak bizonyulnak.

Képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

Hosszú ruhával kombináld

A bokacsizmák esetében a problémát legtöbbször az okozza, hogy a bokavonalra összpontosul a hangsúly, az erős kontraszt pedig éppen úgy vágja el a lábakat, hogy az összkép előnytelen, szélesítő hatást kelt. A legjobb megoldás, ha a nadrág szára, a ruha vagy szoknya hossza rálóg a csizma szárára, így tulajdonképpen elkerülhető a látványos kontraszt. Ehhez azonban nem árt, ha nincs nagy árnyalatbeli különbség az öltözék és a lábbeli között. A bokacsizmák egyáltalán nem tiltólistásak, sőt, jóformán nélkülözhetetlen elemei a ruhatárnak, azonban minden esetben érdemes alaposan megnézni, hogy milyen ruhadarabokkal és fazonokkal kombinálod őket.

Képek: Jeremy Moeller/Getty Images.

 

Monokróm variációk

Az sem feltétlenül gond, ha a szoknya vagy a nadrág hossza nem teljesen lóg rá a csizma szárára. A bokacsizma rövidebb darabokkal is bátran összeboronálható, azonban néhány apróságra nem árt nagyobb hangsúlyt helyezni. A színekkel trükközve könnyedén el lehet érni, hogy előnyösebben mutasson az őszi-téli ruhatár kulcsdarabja. Amennyiben a csizma fekete, mindenképpen célszerű fekete nadrággal kombinálni. Mini vagy éppen midi szoknyák esetében fekete harisnyával érdemes társítani, az árnyalatok harmóniája ugyanis egységessé teszi a megjelenést, nincs éles kontraszt, így a csizma egyáltalán nem szélesíti a lábakat. Ugyanezt el lehet játszani barna, vagy éppen bordó csizmák esetén is.

Képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

Kiemelt kép: Streetstyleshooters/Getty Images.

Cikkfotók: Streetstyleshooters/Jeremy Moeller/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés