Bár sok összeállításban csinosabban mutat egy magasabb sarkú lábbeli, tény, hogy a lapos talpú csizma viselése praktikusabb azok számára, akik naponta közlekednek, és ezt nem autóval teszik. A kényelem azonban nem feltétlenül megy a nőies megjelenés rovására, ehhez azonban tudni kell magabiztosan kombinálni az adott fazont.

hirdetés

A lapos talpú csizma sem kimondottan lapos manapság, ebbe a kategóriába sorolhatók a vastag, de egyenes talprészű, illetve az enyhén magasított, mikrosarkú kialakítások is, melyek nem kényszerítik természetellenes tartásba a lábfej boltozatát, illetve nem nyújtják meg a sarkakat.

Az aktuális divat tele van retró fazonokkal, melyek sok esetben kissé szélesek, ormótlanok, így igencsak oda kell figyelni arra, hogy maga az öltözék milyen szabásokkal tagolja a sziluettet. A széles orrú, hernyótalpas chelsea csizmák esetében sem törvényszerű a testarányok eltolódása, amennyiben a ruhafazonokkal kiegyenlíted azokat.

Kép: Getty Images.

 

Akár a hosszú szárú, lovagló vagy motoros stílusú lábbeliket, akár a bokacsizmákat részesíted előnyben, az alábbi tippek segíthetnek, hogy a lapos talpú csizma viselése ne menjen a sikkes megjelenés kárára.

Lapos talpú csizma viselése stílusosan: nem mindegy, milyen a fazon

Elsősorban a csizma kialakítása az, amit figyelembe kell venni az öltözék összeállításakor. A lapos talpú lábbelik szélessége, szárhossza és talpvastagsága is eltérő lehet, de még a kevésbé szélsőséges – a keskeny és az ormótlan között elhelyezkedő – megoldások sem passzolnak minden divatos nadrág- és szoknyafazonhoz. Ám nem csak arra érdemes figyelmet fordítani, hogy meddig ér a nadrág vagy a ruha, az arányok kiegyenlítéséhez az sem mellékes, milyen kabáttal, blézerrel, pulóverrel egészíted ki a szetted.

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

 

A lovaglócsizmába például nem ajánlott nagyon széles, lenge anyagú nadrágot betűrni, még akkor sem, ha a divat pártolja a bővebb szabású pantallók és a hosszú szárú csizmák efféle nászát. A köztes megoldás sokkal sikkesebben mutat, vagyis lehetőleg vastagabb szövetből készült, enyhén lezser, egyenes vagy répa kialakítású nadrágot tuszkolj be a lábbeli szárába.

A színharmóniára, valamint az arányok helyrebillentésére is nagy hangsúlyt fektet a videó, amit magyar nyelvű feliratozással is meg tudsz nézni, ha beállítod ezt az opciót. Ellenpéldákat úgyszintén felsorakoztat a stílustippek előtt, így egyszerűbb ráérezni, melyik csizma viselése milyen ruhafazont kíván meg.

 

 

Az összeállításokból az is kiderül, hogy a chelsea csizma nem passzol a sikkes A vonalú nadrágokhoz, mert egy ilyen párosításban csak széthúzza, aránytalanná teszi a sziluettet. Az egyenes szárú farmerekkel azonban jó barátságot ápol, így folytonos marad a láb vonala, nem töri meg semmi a testmagasságot.

A szélesebb bokacsizmák előnyösebben mutatnak olyan midiszoknyákkal, melyek hossza a lábbeli száráig ér, esetleg rálóg arra. Felül viszont érdemes szélesebb szabású blézerrel széthúzni a vállakat, hogy meglegyen a balansz a csizma szélessége és az öltözék között. Ha a szoknya és a lábbeli között kevés szabad rés van, ami megbontja a testvonal folytonosságát, optikailag rövidebbnek tűnhetnek az alsó végtagok.

A keskeny fazonú, klasszikus, elegánsabb stílusú bokacsizmák sem illenek bármihez. Szűk nadrággal kombinálva megbontják az egyensúlyt, és a vékonyabb lábszárakat pipaszárnak mutatják. A felsőtest így vaskosabbnak fog tűnni, különösen, ha lezser blézerrel boronálod össze a testre simuló pantallót. Ehhez a szetthez például jobban passzolnak a szélesebb orrú, vastagabb talpú csizmák.

Az elegáns típusú lapos talpú csizma, melynek épp csak egy nüánsznyit magasított a sarka, az egyenes vonalú nadrágokkal fér össze leginkább. Így roppant sikkes, arányos és nőies lesz az összkép, és cseppet sem tűnnek rövidebbnek a lábak.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés