Ötven év felett még inkább fontossá válik, hogy az öltözék milyen színpárosításokkal játszik. Fiatalosabb lehet az összkép ugyanis, ha az arcot nem tompítják le sötét, morózus tónusok, és az egész outfit légiességet, egyszerűséget, letisztultságot sugall. Nem tilos feketét viselni, de nem árt ellensúlyozni mélységét.

hirdetés

A megjelenés egyik fontos eleme a színharmónia, amit a ruháiddal és a kiegészítőiddel teremthetsz meg. Ha az öltözék színvilága kaotikus és harsány, sokan zavarónak érzik viselőjét. Ellenben, ha tiszta, világos, magas fényerejű, vagy nyers és semleges színeket választasz, békés, jóleső nyugalmat áraszthatsz a szemlélők felé.

A színek nem csak a hangulatunkat, hanem a kinézetünket és a megítélésünket is erősen befolyásolják. A világos árnyalatok derítik, fiatalítják az arcot, de nem ér bedőlni minden pasztellszínnek. A hűvös és betegesen sápasztó fajták inkább az ellenkező hatást érik el, ha az arc közelébe kerülnek. Viselőjüket fáradtnak, nyúzottnak tüntetik fel.

Babarózsaszín 50 felett

Miért ne? A rózsaszín nem csak a kislányoké. Ám meg kell találni azt az árnyalatot, ami nem túl édeskés és kirívó, de azért feldobja az öltözéket. A barackos rózsaszín sokaknak jól áll, ráadásul vidám, lágy összhangot teremt az öltözékben. A finomabb púderrózsaszín egyszerre elegáns, visszafogott és nőies.

Ha nem tudod, hol érvényesülne rajtad a legjobban a rózsaszín színfolt, menj biztosra, és viseld monokróm kombinációban. Az egy vagy két árnyalatra alapozott színharmóniát úgy érheted el a legegyszerűbben, ha nadrágkosztümöt viselsz, hasonló tónusú blúzzal. A fehér kiegészítők jól passzolnak ehhez a fiatalító szetthez. A lakberendező Judith Mosqueira Do Amaral szép példát hoz arra, hogy milyen egy abszolút nőies és sikkes, mégis kényelmes és divatos öltözék, amely kortalanná teszi viselőjét.

Így nem öregít a fekete szín

Ötven év felett bizony már csínján kell bánni a fullasztóan sötét színekkel, de a fekete eleganciáját és vagányságát kár lenne kihagyni! Fekete sapka és garbó esetén érdemes arra ügyelni, hogy valamilyen világos felület is kerüljön az arc közelébe: egy krémszínű kabát, bézs, vagy pasztellrózsaszín sál, esetleg valamilyen homokszínű kiegészítő. Idén nagyon divatos a világoskék is, ezért, akinek jól áll, bátran rákaphat.

A fehér persze a legalkalmasabb arra, hogy ellensúlyozza a fekete komorságát. Tengerészcsíkos felsővel, vagy fehér pólóval kombinálva a fekete nadrág sem tompítja le a frissességet. Ilyenkor izgalmasabb az összkép, ha a klasszikus színpárosítások mellett eltérő anyagfelületek is megjelennek. A bőrnadrág, a ballonkabát, a puha kötött pulóver, vagy a szimpla pamutpóló remek stílusképet alkothat együtt.

Magas fényerejű színek az öltözékben: 50 felett szükség van rájuk

A színek fényerejét az határozza meg, hogy mennyi fehéret, vagy mennyi feketét tartalmaznak. A hófehér, tisztasága révén szinte megvilágítja az arcot, mint egy derítővászon, amitől frissebb, üdébb hatást kelthet.

A krémes, tejes színek pedig lágyságukkal adnak fiatalos lendületet az öltözéknek. Judith Mosqueira Do Amaral szettjei nemcsak stílusosak, nőiesek és vagányak, hanem rendkívül modernek is.

Képek: Jeremy Moeller/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés