Amikor szükségessé válik a réteges öltözködés, a vastag anyagok, pulóverek, kabátkák és hasonszőrű cuccok gyakran kioltják a nőies megjelenésre való törekvést, a kényelem és a praktikum javára a kreativitás kissé háttérbe szorul. Mivel az őszi divat nagyjából ugyanazokat a darabokat variálja, csak épp eltérő fazonban, érthető, ha sokan túl snassznak, vagy egysíkúnak találják a kínálatot. Ám egy kis fantáziával a legegyszerűbb alapdarab is fontos pillére lehet a sikkes megjelenésnek, illetve a komfortosságot sem kell feláldozni a nőiesség oltárán. A kettő nagyon szépen közös nevezőre hozható, és ehhez nem szükséges egy profi stylist stílusérzékével rendelkezni, vagy extra különleges ruhatárat felmutatni. Ezek az őszi szettek visszafogottságukban is izgalmas hatást keltenek 50 év felett, ráadásul számos lehetőséget nyújtanak az optikai alakformálásra, ugyanakkor stílusos, trendi összhangot teremtenek.

hirdetés

Bár sokak szerint a változatos öltözködés a ruhák mennyiségén múlik, nem muszáj három ruhásszekrényt kell telepakolni minden egyes szezonváltáskor, a helyzet ugyanis nem ennyire bonyolult és zsebbe nyúlós. A stílusos megjelenés alapfeltételei között elsősorban nem a sok pénz, hanem az ízlés és a kreatív összeválogatás szerepel. Lehet három-négy ruhadarabot is úgy kombinálni, hogy mindig változatos legyen az összkép, sőt, a szekrényben több éve pihenő, klasszikus fazonokat és kiegészítőket úgyszintén elő lehet kapni.

Letisztult, mégis izgalmas stílus 50 év felett: a réteges őszi szettek is okozhatnak meglepetést

Új holmik esetén nem feltétlenül kell mindenből a legdrágább darabot beszerezni, a jól bevált basic alapdarabok mellé csupán pár extrább, különlegesebb holmira van szükség az egyedi variáció megteremtéséhez. A letisztult, egyszerű vonalvezetés mindig megtérül, és kevesebb hibalehetőséggel szolgál. Attól, hogy egy öltözék harmóniát, finomságot, átláthatóságot, valamint jó értelemben véve szerénységet sugall, még nem minden esetben snassz vagy unalmas.

Az első és legfontosabb, hogy meglegyenek azok az őszi kulcsdarabok, amelyekkel könnyedén meg lehet alapozni az ízléses, nőies összképet. Ilyen a garbó, a kötött pulóver, az elegáns fekete nadrág vagy a fehér ing, de egy kardigánnal, fehér pólóval esetleg farmerral is jól lehet építkezni a réteges öltözködés terén. Az efféle elemeket remekül lehet egymással kombinálni, ugyanazok a cuccok akár több stílusban is megjelenhetnek. Miután ki lett pipálva az alapcuccok listája, jöhet pár sikkes, feltűnőbb darab, ami megbolondítja az unalmas őszi szetteket.

Egy-egy színes blézer vagy A vonalú nadrág hihetetlenül elegáns, nőies összképet teremt. Egy gyönyörű buklékabát vagy épp egy hétköznapokon éppúgy viselhető kosztümszett szintén remek választás az átmeneti szezonra. Ezekből érdemes minőségibb verziót beszerezni, hiszen időtállóak és kortalanok, akár hosszú évek múltán is elő lehet majd kapni őket a szekrényből, így megtérül a befektetés.

No de hogyan lesz fiatalos és kifinomultan nőies a megjelenés? A sikkes darabok még csak félig alapozzák meg a sikert, a különféle fazonokat ugyanis tudni kell viselni, legtöbbször a kombinálásukon áll vagy bukik el a dolog. A farmerszoknya például örökzöld kreáció, mindig divatos, de egy hozzá nem illő cipővel és vastag harisnyával megspékelve, nagyon le lehet rombolni a nőiességét. Nem mindegy tehát, miként helyezzük bele egy-egy stílusba az adott darabokat. Mutatunk egy kis inspirációt!

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

 

Sikkes őszi szettek 50 felett: az egyszerű alapdarabok is nagy hangsúlyt kapnak

A titok kulcsa nem feltétlenül a méregdrága, különleges holmikban rejlik, egy pénztárcabarát összeállítás éppen olyan sikkes lehet, mint a mélyen zsebbe nyúlós szettek. A lényeg, hogy miként egészítik ki egymást a szimpla fazonok, nem pedig az, hogy milyen árcédula lóg rajtuk. Ötven felett nem kell búcsút inteni az extrább daraboknak, csupán finoman kell adagolni őket a hétköznapi outfitekhez.

Egy stílusos kosztümszett például remekül belepasszol a szimpla hétköznapokba, nem csak elegáns események alkalmával lehet viselni. Ha nem egy fontos meetingre igyekszik az ember lánya, még magassarkú sem kell hozzá, nem feltétlenül szükséges túltolni a flancot. Egy egyszerű fehér edzőcipő tökéletesen megfelel, a különböző stílusok összeboronálása hihetetlenül egyedivé teszi a megjelenést.

Képek: Jeremy Moeller/Getty Images.

 

Azok az őszi szettek is jól mutatnak ötven év felett, amelyek semmiféle extrém darabot nem tartalmaznak. Egy puritán pulóverruha szuper választás az átmeneti időben, bokacsizmával vagy éppen bakanccsal viselve roppant stílusossá varázsolja a megjelenést. Érdemes olyan fazont választani, ami szépen kiemeli a nőies vonásokat, ha túlzottan bő a szabás, akkor egy övvel ajánlott szűkíteni a mell alatti vagy éppen deréktájéki területet.

Az efféle ruhák a kiegészőtőktől kelnek életre igazán. A monokróm színharmónia szinte adja magát a puha anyagoknál, mert elegáns, finom összhangot teremt az efféle egység, de a semleges árnyalatokat élénkebb tónusokkal is meg lehet törni. A vibrálóbb koloritok a kiegészítőkre korlátozva éppúgy megjelenhetnek a szettben, így attól sem kell tartani, hogy olyan testtájéknak adnak hangsúlyt, amit épp slankítani szeretne az ember.

Kép: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

A szimpla pulóver cseppet sem unalmas, és a megfelelő fazonkombinációban még csak nem is rombolja a nőies vonalakat. Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy be kell tűrni a felsőt a nadrág derekánál, a kötött darab éppen akkor kelt öregítő hatást, ha csak úgy lóg a semmibe. Sokkal vagányabb és stílusosabb lesz az eredmény, ha legalább elöl eltűnik a felesleges anyaghalmaz, így nem csak szép tartást kap a kötött anyag, hanem egyfajta hanyag eleganciát kölcsönöz a szerelésnek.

A pulcsi mellé választott nadrág lehet egy klasszikus farmer, de nem feltétlenül kell óvatoskodni az anyagokkal. Egy elegánsabb darab szintén remekül passzol a kötött cuccokhoz, a fazonok letisztultságát szépen ellensúlyozhatja az eltérő textúrák kontrasztja, például egy lágy kötött pulóver csodásan passzol a bőrhatású nadrághoz.

Képek: Jeremy Moeller/Getty Images.

 

Képek: Raimonda Kulikauskiene/Getty Images.

 

Egy feltűnőbb bukléblézer vagy kabát zseniális választás az őszi szezonra. Anyagából adódóan kellően meleg, mégsem mutatja tömbszerűnek a felsőtestet. Rendkívül elegánssá és sikkessé teszi a megjelenést, a színes, mintás verziók pedig fiatalító hatással bírnak. Nem kell félni a feltűnőbb tónusoktól, izgalmassá varázsolják a szimpla szetteket, vidámságot csempésznek a borús napokba.

A farmerholmik terén nemcsak a nadrág, de a szoknya is hatalmas sláger idén ősszel. A hidegebb időben már nem feltétlenül a mini fazon az ideális választás, a hosszabb darabokkal azonban nem árt óvatosan bánni. Vastag harisnyával semmiképp nem ajánlott kombinálni őket, különösen a színes változatok kerülendők. Egy testszínű harisnyával sokkal elegánsabb, kifinomultabb összképet teremt. Edzőcipő mellett igencsak alakromboló hatással bír a midi fazon, mindenképpen érdemes magas sarkú lábbelivel összeboronálni.

Képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

A lazább szettekkel tökéletes összhangot teremthet egy hosszú kardigán. Az átmeneti kabátka helyettesítésére is tökéletes, ám a hosszított fazonok könnyedén alakromboló hatásúak lehetnek, pikk-pakk rádobnak öt kilót az ember lányára. Az őszi szezonban mégis érdemes bevetni őket, hiszen a réteges öltözködésnek remek kulcsdarabjai ezek a kötött, vastag felsők.

Túlzottan bő nadrágokkal nem ajánlott összeboronálni őket, valamint a melléjük viselt blúz is inkább legyen vékonyabb, testhezlló verzió. Bár a hosszanti egyenes vonal nyújtja az alakot, a kötött anyag tömbösítheti a felsőtestet. Ilyenkor célszerű lehet övvel tagolni a test vonalát, ami szépen karcsúsítja a derekat.

Képek: Streetstyleshooters/Getty Images.

 

Kiemelt kép: Streetstyleshooters/Getty Images.

Cikkfotók: Christian Vierig/Jeremy Moeller/Streetstyleshooters/Raimonda Kulikauskiene/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés