A libanoni divattervező, Elie Saab gyönyörű couture ruhái szinte minden vörös szőnyeges eseményen felbukkannak. Nehéz elképzelni egyetlen Oscar-gálát is a divatház lélegzetelállító kreációi nélkül, de a luxusmárka nem csak az estélyi ruhák nőiességét garantálja. Bár az exkluzív gálaestek most rendre elmaradnak, a légies könnyedségű áttetsző anyagok, a pazar csipkék és a vibráló színek a tavaszi kollekcióban is megjelennek.

hirdetés

Ha már a könyöködön jön ki a home office-ra szabott kényelmes, lezser divat, és úgy érzed, falra tudnál mászni a mackóalsó látványától, ez a kollekció igazi csemege lesz a szemeidnek, amitől helyreáll a lelki békéd. Jelentjük, nem győzte le a nőiességet a járványhelyzet, a virágoknak, a csipkének, és a légies, elegáns fazonoknak is lesz helye a tavaszi divatban.

Elie Saab extra kemény évet tudhat a háta mögött: nem elég, hogy a világjárvány átírta a divatvilág számos forgatókönyvét, és a couture ruhakölteményekre való kereslet jelentősen megcsappant, a tavaly augusztusban bekövetkezett bejrúti robbanás sem kímélte a luxusmárka központi divatműhelyét.

A tervező azonban nem formálta át a fő profilját, nem váltott stílust, hogy kelendőbbé tegye kollekcióit, ott folytatta, ahol abbahagyta. Sőt, még sziporkázóbb ruhatüneményekkel rukkolt elő, melyek az optimizmus szimbólumai lettek a divat világában.

Ha azt vesszük, még a világháborúk sem tudták eltörölni a nőies és elegáns fazonok iránti igényt, ami a romokkal együtt épült fel újra a pusztítást követő években. Elie Saab hasonló stratégiát folytat: a nők legbensőbb vágyait kelti életre, vagyis azt vázolja a szemük elé a csodás tavaszi ruhakreációkkal, amire titkon áhítoznak.

Elie Saab tavaszi kollekciója a nőiességet ünnepli

A haute couture divatház most a ready-to-wear gyűjteményre is nagy hangsúlyt fektetett. A kifejezés a tömeggyártásra alkalmas, konfekcióruházatot takarja, aminél a magas szabászattal ellentétben, nem a részletgazdag kidolgozások és a kézműves technikák dominálnak. Bár Elie Saab tavaszi kollekciójára így is nehezen süthető rá, hogy a szimpla konfekciódivat része, hiszen minden darabja egyedien gyönyörű.

A tervező gyakran hivatkozik a híres libanoni optimizmusra, amit valószínűleg még inkább táplál benne az a tény, hogy a zűrzavaros események után, tavaly szeptemberben nagypapa lett. Ezért tavaszi kollekcióját az újrakezdésnek szentelte.

Bár a divatház fő profilját képező menyasszonyi ruhák iránt is megcsappant a kereslet, a dizájner abban látja a kiutat, ha a jövőre koncentrál. Az életet szeretné ünnepelni ruháival, hogy azok ne a veszteségre emlékeztessék az embereket. A fotókon megjelenő sziklás táj éppúgy a szabadság és a belső békesség érzését kelti, mint a hófehér, a levélzöld, a türkizkék, és az égszínű kreációk.

 

Még a fekete fazonokat is áttetsző, légies anyagok, csillogó díszítések, és lágyan ringatózó fodrok szelídítik meg. A vibráló pink, az élénksárga és a friss, ropogós fűzöld a megújulás örömét vetíti elénk. Elie Saab a Vogue-nak árulta el, hogyan látja a divat jövőjét. Szerinte az önkifejezés öröme, és az egyszerűség lesz a kulcsszó, vagyis mindenképp az egyéniséget kell előtérbe helyezni az öltözködés terén.

Képek: Elie Saab.

  • Megosztás:
hirdetés