Az állásinterjú több okból is stresszes lehet. Egyrészt nem mindegy, hogy a várható kérdésekre miként felel az ember, másrészt az is számít, milyen impulzust kelt a megjelenésével, hiszen az első benyomás sokszor döntő lehet. A megfelelő ruha kiválasztása sokszor okoz fejtörést, és nem kevés gondolkodást igényel, hogy melyik ruhát válassza az ember.

Érdemes tájékozódni arról, milyen dress code van érvényben az adott cégnél, az ugyanis jó támpontot adhat a megfelelő szett kiválasztásához. A legtöbb helyen úgy kell öltözködni az interjúra, amilyen elvárás vonatkozik a munkahelyi öltözködésre is. Persze, mindig ápoltnak és igényesnek kell lenni, mindegy, milyen pozícióra jelentkezik az ember.

Érezd jól magad a bőrödben!

Nagyon fontos, hogy olyan ruhát válassz, amiben jól érzed magad, hiszen úgy már kellő önbizalmat nyerhetsz a továbbiakhoz. Ragaszkodj a jól bevált ruhadarabjaidhoz, de, ha mégis frissen vásárolnál az interjú előtt, csinálj egy próbát, nehogy ott kelljen feszengeni egy túl átlátszó felsőben. A régi darabok saját stílusról is árulkodnak, amivel kifejezheted önmagad, és azt, hogy tudod képviselni magadat.

Hallgass az érzékszerveidre!

Amikor kiválasztod a leendő outfitet, hagyatkozz az érzékszerveidre is. Ha belenézel a tükörbe, tetsszen, amit látsz, ha megtapintod, megszagolod a ruhát, jó érzéssel töltsön el. Ebben fontos szerepet játszik az is, hogy megfelelően tárold és tisztítsd azokat, ennek módjáról már egy korábbi cikkünkben írtunk. Ha a ruha jó állapotban van, nemcsak tovább öregbítheti a kedvenc darabjaid körét, de érzelmileg is pozitívabb hatással van rád, mint egy elnyűtt, elkopott darab.

Kerüld a műszálat!

Nem mindegy az sem, milyen anyagot viselsz. A pamut és a vászon a nyugalmat teremtenek, ugyanis ellentétben a műszállal, erősebben kötődnek a pozitív érzelmekhez. Ezenkívül a bőrön is kellemesebb érzetet adnak, és kényelmesebbek, sőt felerősítik a belső képességek felszínre jutását is.

Viselj színeket és kiegészítőket!

Ha a dress code engedi, adj színt is a szettedhez, ugyanis a vidám, vibráló árnyalatok jó hangulatot biztosítanak. A neutrális színek nem jók az ideges típusúaknak, inkább viseljenek kéket, ami olyan kémiai folyamatokat indít el a testben, ami boldogsághormonok termelődéséhez vezet, továbbá a bőrszínt is egységesebbnek mutatja. Ha színekkel nem is, az ékszerekkel vagy egy élénkebb rúzzsal is kísérletezhetsz. Egy nyaklánc, sál vagy hajcsat remekül feldobja a semleges színű outfitet.

Mi lehet biztos befutó?

Ha nem vagy biztos abban, mit vegyél fel, bátran hagyatkozz egy betűrt selyemblúzra blézerrel és egyenes szárú vagy trapéznadrággal. Ezekhez jól passzol egy loafer cipő vagy magas sarkú bokacsizma, de, ha a cég követelményei megengedik, még egy tiszta fehér edzőcipő is szóba jöhet.

Képek: Getty Images/Elek Timur, Christian Vierig.

  • Megosztás:
hirdetés