Van az úgy, hogy összecsapnak a viharfelhők az ember feje felett, és felvillan a vészjelző pánikgomb. A stresszevésnél azonban, jobb opció lehet egy feszültségoldó, zsírégető edzés, ami felszabadítja a belső szorongást, és nem mellesleg jót tesz az alaknak. Sőt, megkockáztatjuk, sokkal derűsebbé teszi a közérzetet, mint egy tábla csoki kíséretében elfogyasztott csöpögősen romantikus film.

hirdetés

Persze, nincs olyan sport, ami ne csillapítaná a belső zaklatottságot, hiszen a testmozgás nem csak az izmokra, a vérkeringésre, illetve az anyagcserére van jó hatással, hanem a szorongást is enyhíti, és leszámol az idegességgel. A futáshoz hasonlóan az ugrálás is endorfint szabadít fel a testben, ezért nem csak az ember testsúlyán, hanem a feldúlt lelkén is könnyít.

Ám van egy edzéstípus, ami a leginkább alkalmas erre a célra, és tényleg sok legyet üt egy csapásra – ha ügyes vagy, akkor talán még szó szerint is: a boksz alapú fitneszedzések lényege a légboksz, vagyis a levegőbe bokszolás.

Az már önmagában is felszabadító tud lenni, ha az ember harcos amazonra szívja fel magát, és a gondjait maga elé képzelve, ökölbe szorított kézzel csapkodni kezd maga elé, mondjuk, tisztes távolban állva a tükör előtt. Ám mindez erősítő és ugrabugráló gyakorlatokkal kombinálva, csupa haszon, hiszen feszesít, lelkesít, és diétával ötvözve, még a plusz kilóktól is segít megszabadulni.

Tévedés azonban ne essék, szigorúan koordinált mozgásról van szó, nem képzeletbeli beszólogatókat kell leütlegelni. Ez az edzésforma a kondicionáló, erősítő és szálkásító tréninget elegyíti a kardió mozgással, hiszen dinamikus, ugráló mozdulatsorokat úgyszintén tartalmaz. Bár leginkább a felsőtestet veszi célba, a lábak ugyanúgy dolgoznak.

Zsírégető, boksz alapú edzés: csak 30 perc naponta, és kívül-belül használ

Az első, ami feltűnhet neked, hogy a videóban szereplő trénerek elég lagymatagon csépelik a levegőt, és bizony a lábmunkára sem küldenek rá sok kakaót. Ez ne zavarjon téged, ők valószínűleg nem stresszesek, és az a céljuk, hogy a lassabb ütemben tornázók is követni tudják a feladatokat.

Ám, ha megvan hozzá az állóképességed és a fizikai kondíciód, akkor pörgősebb üzemmódra kapcsolhatsz. Mindazok, akik csak nemrég szakítottak a mozgásszegény életmóddal, maradhatnak a mérsékelt tempónál, hiszen a minimális terhelés után ez a bokszolgatás is meg fogja ugrasztani a pulzusukat. A lényeg, hogy ne lötyögjenek a karok bokszolás közben, de ne is legyenek teljesen befeszülve, mert az izomsérülésekhez vezethet. Csak lazán, de ne finomkodva!

 

Ebben a komplex tréningben nem csak álló gyakorlatokkal találkozhatsz, kicsit a far- és hasizom is munkára van fogva. Lendületességéből adódóan, éppúgy felszabadítóan hat az emberre, mint egy kiadós táncóra, csak itt az erősítésre is hangsúly kerül a kontúrfeszesítő edzéselemek mellett.

A légboksz – amit árnyékbokszolásnak is neveznek – pedig igazán lenyugtatja az idegeket, ráadásul előcsalogatja belőled a kitartást és a lelkierőt. Legalábbis én ezt tapasztaltam, amikor kipróbáltam, és ez a teljesítőképességemre éppúgy jó hatást gyakorolt. A bemelegítésről, valamint a levezetésről, nyújtásról se feledkezz meg!

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés