Amikor leszívják minden energiánkat a napi teendők, ráadásul fejben, testben és lélekben egyaránt kimerültnek érezzük magunkat, nem biztos, hogy egy kiadós aerobikedzés tesz minket helyre.

Az új év kezdetén sokan fogadkozunk, hogy ezentúl egészségesebben fogunk élni, és beiktatjuk mindennapjainkba a rendszeres testmozgást. Aztán beindul újra a mókuskerék, és, amikor fáradtan hazaesünk, az utolsó, ami eszünkbe jut – ha egyáltalán elér odáig a gondolatunk és az akaraterőnk -, hogy felhúzzuk a futócipőt.

Pedig a mozgás hasznos, és bármilyen nehéz elképzelnünk, tökéletesen eloszlatja a kimerültség érzését azáltal, hogy oldja a stresszt. Nem tagadjuk, akadnak olyan erős jellemek, akik a legrosszabb állapotukban is képesek rávenni magukat valamilyen kardió edzésformára, de talán sokan vagyunk úgy, hogy legszívesebben a párnába dugnánk a fejünket.

Ha nem kizárólag fogyás céljából, hanem az egészségünk megőrzése és fizikai-lelki állapotunk javítása érdekében igyekszünk rávenni magunkat egy kis testmozgásra, a qigong gyakorlása tökéletes választás lehet. Ez egy ősi, kínai mozgásforma, mely a jógához hasonlóan meditatív jellegű, légzéstechnikákon alapuló gyakorlatokból áll, és több ezer éven keresztül főleg egészségügyi okokból alkalmazták. A qi – magyarosan csi – az éltető energiát jelenti, a gong jelentése pedig az, ha valamit magas, művészi szinten művelünk.

A qigong vagy csikung hatása nagyon sokrétű, mely elsősorban a fizikai erőnlét javulásában nyilvánul meg, hiszen a mozdulatsor alapvető célja, hogy felszabadítsa a test gátjait, feloldja a feszültséget, és fokozza a vérkeringést. Amint a keringés helyreáll, beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai, ezáltal energikusabbnak érezhetjük magunkat.

A qigong könnyű, bárki által elsajátítható mozgásforma, mely növeli a fizikai és mentális erőt, tónusosabbá, rugalmasabbá teszi a testet, miközben fokozza és fejleszti a koncentrációs képességet. Javítja az általános egészségi állapotot, jobb közérzetet és mélyebb alvást biztosít, illetve felszabadít és pihentet, miközben olyan hatást gyakorol a keringési és az anyagcsere-folyamatokra, mint egy kiadós edzés.

Persze, ezt is lehet magas fokon űzni, de érdemes az alapoknál elkezdeni, és lassacskán csiszolni a légzéstechnikát, majd fejleszteni az egyensúlyérzéket és az izomzatot. Az ősi kínai kultúra úgy tartja, hogy a qigong segít sokáig fiatalon tartani a testet, és megőrizni a szellemi frissességet.

  • Megosztás:
hirdetés