Marilyn Monroe egészen másképp nézett volna ki, ha a mai szépségtrendek futottak volna az ötvenes években. A grafikus teljesen átalakította a színésznő fotóját, megdöbbentő a változás.

hirdetés

A szépségtrendek évről évre változnak, szinte minden szezonban felüti a fejét valamiféle újdonság. Nem csoda, hogy több tízéves távlatban már rendkívül látványos a különbség. Az ötvenes évek szépségideálja például abszolút eltér a manapság divatos megjelenéstől. Noha vannak olyan retró trendek, amelyek időnként újra és újra meghódítják a divatvilágot, minden alkalommal megújult formában térnek vissza a hétköznapjainkba.

Habár mindenki tisztában van azzal, hogy az idő múlásával a szépséggel kapcsolatos társadalmi elvárások abszolút átalakultak, csak kevesen gondolnak bele konkrétan, hogy mennyire látványos a különbség egy akkori és egy mostani modell vagy éppen színésznő között. A szépség fogalma relatív. Egyénenként eltérő, hogy ki mit vagy éppen kit tart igazán szépnek, ám minden korszaknak megvan a maga szexszimbóluma.

Marilyn Monroe így nézne ki a mai szépségtrendek szerint

Az ötvenes években Marilyn Monroe volt az, aki mindenkit levett a lábáról. Megjelenésével, nőies kisugárzásával abszolút lehengerelte rajongóit, s habár manapság már egészen más trendek vezérlik a külső jegyeket, mai szemmel éppen olyan gyönyörűnek látjuk, mint amilyennek akkoriban tartották.

Akkoriban másfajta smink- és frizuratrendek hódítottak, ami szintén beleszólt a megjelenésbe. Manapság csakúgy, mint az ötvenes években, mindenki, aki követi a szépségirányzatokat, hasonlóan fésüli a szemöldökét, festi ki az ajkait, vagy lövi be a frizuráját. Marilyn Monroe nemcsak korának szépségideálja, hanem a szépséget megtestesítő divatikonja is volt. Egy grafikus megdöbbentő videót készített, úgy alakította át Marilyn Monroe fotóját, hogy a színésznő arca, frizurája és sminkje a mai szépségtrendeknek feleljen meg. Gyakorlatilag rá sem lehet ismerni az eredeti arcvonásaira.

A grafikus egy kicsit eltúlozta a mai trendeket, bár munkája cseppet sem áll távol az igazságtól. Akkoriban másfajta vonásokra került a fókusz, bár a plasztika ugyanúgy ismert volt, nem kerültek ki egyenarcok a sebészek keze alól. Manapság azonban sokan fekszenek kés alá azért, hogy megfeleljenek a vélt vagy valós elvárásoknak.

Mindaddig, amíg a sebészi munka egy korrekciós eljárás keretein belül zajlik, vagy az illető önbizalmát, magabiztosságát hivatott növelni, nincs probléma a művi beavatkozásokkal. Sokan azonban átesnek a ló túloldalára, ráadásul azért vállalják be az átalakítást, mert szeretnének egy Insta-filterre, önmaguk retusált verziójára hasonlítani.

Egyesek nem kérnek a műtétből, ám fotóikat rendszerint átformálják különböző programok segítségével. A grafikus Marilyn Monroe esetében is kiemelte ezeket a részleteket. Az arccsontok machinálása manapság már természetessé vált, az okos applikációk mindezt maguktól elvégzik. A hosszú, selymes frizura szintén tarol a szépségtrendek között, ahogy a nagyobb, teltebb ajkak és a tágra nyílt tekintet, seprűszerű szempillákkal megbolondítva szintén rendkívül népszerűnek számít.

Marilyn Monroe szemöldöke is átalakult, ahogy a piros rúzsnak is búcsút intett a profi grafikus. A színésznő ikonikus szépségpöttyét is eltávolította, hiszen a mai szépségtrendek a teljesen sima, hibátlan arcbőrt helyezik előtérbe. Itt azért hangsúlyoznánk, hogy mindez csupán a közösségi médiában terjedt el, a smindennapokban senki nem néz ki úgy, mint a retusált, tökéletesített fotókon.

Kiemelt kép: Baron/Hulton Archive/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés