A szépségpötty manapság egy bájos szexepil, amitől a nők még vonzóbbá válnak. Ám azt talán kevesen gondolnák, hogy évszázados történelme, jelentése van az arcon felbukkanó pöttyöknek. Bizonyos korokban olyannyira meghatározó volt, hogy a hölgyek ceruzával, vagy egyéb eszközökkel rajzolták fel magukra.

hirdetés

A nők a történelem során sok furcsaságot kipróbáltak az előnyös külső érdekében, a középkorban arzénnal fehérítették a bőrüket, és a higannyal dúsított kencéktől várták a hibátlan, ragyogó arcbőrt. A hölgyek mindig megpróbáltak megfelelni az adott kor szépségideáljainak, akkor is, ha ezzel az egészségüket kockáztatták.

A sminkelés terén úgyszintén találékonyak voltak, a hamvas, csábító, csókra éhes ajkakat bogyókból kikevert kencékkel érték el. Házi praktikákból tehát nem volt hiány, így nem meglepő, hogy még szépségpöttyöt is képesek voltak maguknak rajzolni, amennyiben nem rendelkeztek mutatós anyajegyekkel.

A szépségpötty már számos jelentéssel bírt: a középkorban a boszorkányságra utalt, míg pár évszázaddal később már a társadalmi státuszt szimbolizálta.

Az arcon ékeskedő apró pöttyök körüli felhajtás a 17. században kezdődött, amikor a hölgyek bársonyból vagy más fekete anyagból készült pettyeket kezdtek ragasztani az arcukra. A felapplikálható folt a mouches nevet kapta. Idővel változatos formában jelent meg, az arisztokraták akár szív alakú foltocskával is díszíthették az orcájukat.

A furcsa trend eredete bizonytalan, egyesek szerint Madame du Barry-tól ered a szépségpötty körüli őrület, míg mások az egyik londoni magazinnak tulajdonítják a trendhullámot. A korabeli források szerint sokat számított a szépségpötty helye, hiszen ezzel a hölgyek kifejezték a társadalmi státuszukat, a hangulatukat, vagy a politikai hovatartozásukat.

A bájos pötty az arcon szexissé teszi a kisugárzást

A szépségpötty a barokk koron túl is népszerű volt, időszakosan mindig felbukkant, és a természetes pettyekkel nem rendelkező hölgyek szemceruzával pingáltak maguknak. Idővel felruházták a bujaság és a nőiesség jelentésével.

Marilyn Monroe

A 20. században vált ismét népszerűvé a bájos szexepil, hiszen a kor szexszimbóluma, Marilyn Monroe szintén rendelkezett egy szépségpöttyel. Bár a híresség anyajegye eredeti volt, sokan kételkedtek ebben, úgy gondolták, hogy ezzel szeretne még kívánatosabbá válni a férfiak szemében. A színésznő hidrogénszőke frizuráját, vörös ajkait sokan lemásolták, a tökéletes kinézethez pedig hozzátartozott az ajkak fölött lévő foltocska.

Cindy Crawford

A szépségpöttyök a nyolcvanas években ismét nagy figyelmet kaptak, akkor Cindy Crawford foltja ejtette rabul a hölgyeket. A szupermodell tinédzserként szeretett volna megszabadulni a szája sarka felett ékeskedő anyajegytől, ám édesanyja végül lebeszélte. Cindy valószínűleg utólag már nem bánja, hiszen ettől lett még csábítóbb a kinézete, ma már el sem tudnánk képzelni nélküle.

Madonna

A pop királynője sosem rendelkezett szépségpöttyel, ám a pályája elején gyakran rajzolt fel magának, ezzel is erősítve a Monroe-imázst. Madonna a frizuráját egy időben úgyszintén hasonlóan viselte, mint a legendás filmcsillag.

Kate Upton

A gyönyörű Kate Upton úgyszintén rendelkezik egy szépségpöttyel az ajka felett, a manökent pedig már sokszor kikiáltották a legszexisebb nőnek. Ehhez nagyban hozzájárul a tökéletes alakja, illetve bájos arca, a szexepiltől pedig csak még karakteresebb, egyedibb a kinézete.

A szépségpötty tehát mindig is nagy feltűnést keltett a nők körében, egy időben annyira rákaptak, hogy sokan még piercinget is képesek voltak szúratni az ajkaik fölé, mely a szexepilt szimbolizálta. Tény, hogy ez nem a legpraktikusabb megoldás, hiszen a heg ott marad. Ám az ártatlan felrajzolásból semmi baj nem származhat.

 

Kiemelt kép: Michael Ochs Archives, Alfred Eisenstaedt / Getty Images. 

Képek a cikkben: Baron/Hulton Archive,  Fryderyk Gabowicz, Sunset Boulevard / Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés