Marilyn Monroe az ötvenes évek legnépszerűbb ikonjának számított, a színésznő vonzó külsejét nők milliói próbálták meg lemásolni, és manapság is sokan inspirálódnak az öltözékeiből vagy sminkjéből.

hirdetés

Marilyn Monroe pimaszul szőke tincseivel, csábos tekintetével és formás, buja idomaival a tökéletes, eszményi nőnek számított az ötvenes években. A férfiak bomlottak utána, a nők pedig mindent megtettek azért, hogy kicsit is hasonlíthassanak rá: gyakran másolták le loknis,  hidrogénszőke frizuráját, és igyekeztek ugyanolyan árnyalatú vörös rúzst használni, ami szinte már összeforrt a színésznő nevével. Bár Marilyn kifejezetten utálta ezt a jelzőt, az emberek csak szexszimbólumként emlegették.

A gyönyörű színésznő maximalizmusa a munkájában és a szépítkezésében egyaránt megmutatkozott. A megfelelési kényszer olyannyira erős volt benne, hogy rengetegszer kellett újravenni a jeleneteit, mivel sosem volt elégedett a játékával, ezzel sokszor órákra megakasztotta a forgatást.

A Marilyn Monroe-imázst a Fox Studio és a színésznő közösen hozták létre. A filmstúdió a formás idomokkal rendelkező szőkeséggel a férfi nézőket szerette volna becsalogatni a mozikba. Gyakran hasonlították Jean Harlowhoz, aki Marilyn egyik példaképe volt. Fiatalként annyira rajongott érte, hogy még a hajszínét is a harmincas évek sztárjának a fodrászára bízta.

Marilyn Monroe különleges praktikákkal szépült

Kényes volt a külsejére, tisztában volt az adottságaival, ezért mindig előnyös ruhafazonokat választott, amelyekkel kihangsúlyozhatta a darázsderekát és formás csípőjét. A szépségére is odafigyelt, ezért megvoltak a bevált praktikái.

Marilyn a tökéletes, kissé butuska hollywoodi csillagot testesítette meg. Erre sokszor rá is játszott a testbeszédével, hanglejtésével és a megjelenésével, de akik igazán ismerték tudták, hogy egy érzékeny, intelligens, jó humorú nő, aki kívülre azt mutatta, amit elvártak tőle.

Hamvas, hófehér bőr

A színésznőről rengeteg felvételt készítettek, ám egyiken sem láthatjuk napbarnított bőrrel. Marilyn imádta a hamvas, alabástromfehér bőrét, ezért óvta magát a naptól. Kaliforniában élt, így viszonylag nehéz dolga lehetett, hogy megőrizhesse világos bőrárnyalatát. Sohasem süttette magát a napon, és bár eredetileg barna volt a haja, egyszer azt nyilatkozta, hogy jobban tud azonosulni a szőkeségével, és szereti teljesen szőkének érezni magát.

Így készült a különleges hajszín

A szöszi, rövid tincsek gyönyörű keretet adtak a színésznő arcának, és manapság is sokan kérik a fodrászuktól a szőkének ezt a különleges, világos árnyalatát.

Marilyn elárulta anno, hogy az általa kedvelt hajszín egész pontos meghatározása a párnahuzat-fehér árnyalat, ami bizony a hajtónus erős leszívatását jelentette akkoriban. Jean Harlow fodrásza keverte ki neki a különleges árnyalatot, ami gyakori újrafestést igényelt. Háromhetente színezték újra a frizuráját, az időpontok között pedig próbálta minimalizálni a hajmosásokat, ezért rendszeresen használt száraz sampont, hogy frissebb hatást keltsen a hajkoronája.

Bár a színésznő frizurája mindig tökéletes volt, manapság a szakemberek nem ajánlják a száraz sampon túlságosan gyakori használatát. A termék lerakódásokat okozhat a fejbőrön, irritálhatja a hámréteget, ami akár sebessé is válhat.

Telt ajkak, tökéletes smink

Marilyn az összes felvételen telt ajkakkal látható, gyakran viselt vörös rúzst. Az igazán dús, párnás látványt trükkös árnyékolással készítette el a sminkese. Ez nem kevés időt vett igénybe, ugyanis legtöbbször öt különböző árnyaltot dolgozott össze. A szélekre mindig sötétebb tónus került, ettől optikailag sokkal vastagabbnak tűnik száj. Ezért nem tudta senki olyan tökéletesen leutánozni Marilyn rúzstónusát, hiszen a fény-árnyék hatás tette olyan különlegessé az ajkak csillogását.

Az apró sminktrükköt manapság is sok sminkes alkalmazza, hiszen a megfelelő árnyalatok keveredése szépen dúsítja az ajkakat és sokkal szebbé teszi a sminket.

Imádta a csillogást, és szerette, ha a bőre is ragyogott. Mivel highlighter akkoriban még nem volt, ezért a színésznő több réteg vazelint vitt fel az orcájára. A kence mindig az alapozó alá került, így szépen visszaverte a fényt, és sziporkázóvá vált Marilyn arca. Ez a praktika nem a leghatásosabb, hiszen viszonylag nehéz a krém, ezért eltömítheti a pórusokat.

Szépítő alvás

Fontosnak tartotta az éjszakai pihenést, ezért előfordult, hogy akár tíz órát is alvással töltött. Szerette a lusta reggeleket, amikor órákon keresztül az ágyban feküdhetett és pihenhetett.

A parfüm hozzátartozott az éjszakáihoz, annyira imádta a Chanel Nr. 5 illatát, hogy ez volt az egyetlen dolog, amit alvás közben viselt. Ezt egy interjúban árulta el, és a kijelentésével megalapozta a legendás parfümkompozíció körüli mítoszt.

Különleges praktikák száraz bőr ellen

Marilyn Monroe nagyon odafigyelt a bőrére, ezért előfordult, hogy naponta ötször is megmosta az arcát, mivel tartott a pattanásoktól. Ám a gyakori arcmosás szárazzá tette a hámrétegét. Rendszeresen járt a magyar származású Ernő Lászlóhoz, aki a hírességek kedvenc bőrgyógyásza volt.

A szakember speciális kezelést írt elő a színésznőnek, ami napszakonként változott. Este olajos lemosóval kezdődött a rutinja, majd Ernő László különleges krémeivel folytatódott. Elizabeth Arden kozmetikumait úgyszintén imádta, rendszeresen használta a márka Eight Hour Cream – 8 órás bőrvédő krémjét. A házi kencéket sem vetette meg, előfordult, hogy olívaolajjal ápolta a száraz bőrét.

 

Kiemelt kép:  Baron/Hulton Archive/ Getty Images.

Képek a cikkben: Michael Ochs Archives, Alfred Eisenstaedt, Sunset Boulevard, Donaldson Collection / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés