A magassarkú viselése hosszú távon rengeteg egészségügyi panaszt idézhet elő. A sarokrész megemelésével a lábfej terhelése megváltozik, sőt, a testtartás és a súlyelosztás is más lesz, mint egyébként. Egy rosszul megválasztott lábbeli, akár lábdeformitást is okozhat, ehhez azonban rendszeresen kell viselni.

hirdetés

 

A magas sarkú cipő sokáig alkalmi viselet volt, ez érthető is, hiszen nem mindennapi viselésre szánták. Ám ma már olyannyira beépült az utcai divatba, hogy sok nő nem tud lemondani róla, ami abszolút érthető. Szoknyával kombinálva kiemeli a vádlit, és optikailag nyújtja az alakot. Nehéz még egy olyan csinos topánt találni, ami ennyire nőiessé tudja tenni a megjelenést. 

Az elegáns szettek kedvelőinek a kötelező darabja, de a sikkes ruhákon kívül, a farmerokkal is rendkívül jól mutat. Ennek ellenére, érdemes kellő óvatossággal és mértékkel hordani a magasabb sarkú cipellőket, ugyanis a lábunk láthatja kárát, ha folyton égimeszelő sarkakon tipegünk. Nem csak a lábbeli magasítása, hanem a keskeny orrú kialakítás is hatással van a lábfej, a talp és a boka felépítésére. 

A magassarkú viselése számos hátránnyal jár

A magassarkú gyakori vagy rendszeres viselése bizonyos kényelmi szempontok feladásával jár. A megemelt sarkak következtében egyenetlenné válik a lábfej terhelése. Az egyensúly fenntartása közben a testsúly nagy része a lábujjakra nehezedik, különösen a tűsarkú lábbelik esetében. Súlyosbítja a lábujjak kínzását, ha keskeny orrú cipőbe passzírozzuk őket, így teljesen összetorlódnak, és a lábfej természetellenes tartást vesz fel.

 

A magasított sarkú cipők az ínszalagok, az inak, és az izmok munkáját is befolyásolja. Minél magasabb a lábbeli sarka, annál inkább akadályozza a medence mozgását járás közben. Ez a testtartásra is kihat, hiszen picit hátra kell dőlni az egyensúly megtartásához, így a deréktáji izmokon és a gerincoszlopon nagyobb lesz a nyomás.

A magassarkú viselésével nagyobb teher alá helyezzük a bokát, a térdet, a medencét és a deréktáji csigolyákat. Szinte minden nő be tud számolni olyan esetről, amikor lábfájást okozott a divatos topán, de csak kevesen vannak tudatában annak, hogy a deréktáji, és nyaki panaszaik is nagy eséllyel összefügghetnek a cipőválasztásukkal. 

Súlyosabb esetben bütyök és kalapácsujj is kialakulhat a magassarkúk viselésének hozadékaként, hasonló lábproblémákról például rengeteg modell tudna beszélni. A bütyök a nagylábujj ízületénél kialakuló csontos dudor, mely idővel komoly fájdalmakat okozhat, ha gyulladás lép fel, és a cipő folyamatosan dörzsöli, vagy nyomja.

 

Kialakulását a szűk, keskeny cipő elősegítheti, illetve meglévő bütyök esetében ronthatja a helyzetet. Bár ízületi gyulladás következtében úgyszintén létrejöhet az elváltozás, megelőzés gyanánt nem árt különös gondot fordítani a lábbeli megválasztásának, és lecsökkenteni a magas sarkakon tipegés óraszámát. A már kialakult bütyöktől ugyanis csak műtéti úton lehet megszabadulni, bár a gyógytorna, és a gyulladáscsökkentő kezelések lassíthatják az elváltozás előrehaladását.

A kalapácsujj szintén egy súlyosabb deformitás, ami magasabb arányban fordul elő nőknél, különösen azoknál, akik rendszeresen hordanak magas sarkú cipőt és szandált.

Mivel a lábujjakat mozgató inak a megváltozott lábtartás következtében ellenkező irányba fejtenek ki húzóerőt, hogy megtartsák az egyensúlyt, egyfajta karomtartás alakul ki a második és harmadik lábujjnál. Égő érzés, fájdalom, az érintett ujjakon kialakuló bőrkeményedések is jelezhetik a deformitás kezdetét. Kezdeti stádiumban szakszerű gyógytornával és cipőváltással még korrigálható az elváltozás, később már csak műtéttel kezelhető a probléma.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a magassarkú okozta lábproblémákat?

Először is amennyire csak lehet, redukáld le a magas sarkú cipők viselésének gyakoriságát. Különösen akkor, ha előre tudod, hogy sokat fogsz állni, gyalogolni, esetleg nehéz táskát cipelsz a nap folyamán, válassz kényelmesebb lábbelit a célra, vagy tegyél be a táskádba egy váltócipőt. Próbálj meg új szetteket összeállítani, melyek lapos talpú balerina vagy loafer topánnal is jól állnak.

 

Ha sokáig csak magassarkút viseltél, ne válts át rögtön teljesen lapos talpú változatra, legyen egy kis kockasarka, megemelkedése a talprésznek, hogy a bokatartó inak fokozatosan tudjanak visszaállni eredeti helyzetükbe. A teljesen lapos talp sem alkalmas hosszú gyaloglásra, így legalább a talpbetét legyen olyan, mely kicsit megemeli a lábfej hátsó részét.

Igyekezz ergonomikusabb kialakítású lábbeliket vásárolni, a magassarkút pedig hagyd meg különleges alkalmakra. Ha a munkád miatt viseled gyakran, válassz köztes megoldást: egy divatos középmagasságú oszlopsarok, és kevésbé szűkített fazon is csökkentheti a lábfej terhelését.

Válassz olyan megoldást, amely minden oldalról stabilan tartja a lábadat, és amiben nem torlódnak össze a lábujjaid. Megelőzvén a sarokbőr feltörését, sokan alkalmazzák azt a trükköt, hogy picivel nagyobb magassarkút választanak, ami lazán fogja a lábat.

Ám amellett, hogy rendkívül balesetveszélyes, az egyensúly megtartását is megnehezíti. A lábfej előrecsúszik járáskor, így az ujjak kifacsart helyzetbe kerülhetnek. Ezeknek a hibáknak az elkerülésével mentesítheted a lábujjaidat attól, hogy begörbülve kapaszkodni kezdjenek. A csúszós belsejű szandáloknál ez még inkább elő szokott fordulni.

 

Új pár lábbeli vásárlásakor ne csak a balos vagy jobbos darabot próbáld fel, hanem húzd fel mindkét topánt, egy darabig álldogálj, majd sétálgass bennük. Előfordul, hogy az egyik lábunk szélesebb, mint a másik, ilyenkor érdemes a bővebb fazont választani, ami sehol sem nyom vagy szorít.

A magas és lapos talpú fazonokat felváltva viseld, hogy időnként tudjon pihenni a lábad. Ha gyakran fáj a bokád, a talpad, a sarkad, vagy bármelyik lábujjad, nem árt elkezdeni a szakszerű gyógytornát, amelynek rendszeres elvégzésével megelőzhetőek a lábdeformitások kialakulása, vagy lassítható az elváltozás mértéke. Ha bármilyen gyulladást tapasztalsz, azonnal fordulj szakemberhez.

Ha szorosnak bizonyul az új cipő, akkor próbáld meg házi praktikákkal bővíteni egy kicsit. A bőrkeményedéseket, berepedezett sarokbőrt sohase hanyagold el, mindig vedd kezelésbe. Használj zselés vagy párnás talpbetétet, a szandálok csúszós belsejét pedig ragaszd le sebtapasszal, hogy járás közben ne torlódjanak előre a lábujjaid. Érdemes különféle hidratáló készítményekkel és egy alapos masszázzsal megajándékozni a sokat tűrő lábakat egy fárasztó, nehéz nap végén.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés