A hámlasztó zokni régóta ott volt a must-have-listámon, és most végre volt szerencsém kipróbálni. Sok előnnyel jár ez a termék, amivel engem első teszt után megnyert, viszont van egy-két dolog, amit feltétlenül figyelembe kell venni a használata során.

hirdetés

Titkon nagyon örültem, amikor kézhez kaptam a Parasoftin bőrhámlasztó zoknit tesztelésre. Lassan két és fél hónapja, hogy mindenhová gyalog, vagy biciklivel közlekedem, ez idő alatt pedig rá kellett jönnöm, hogy a nyári cipők és szandálok zöme hosszútávon nem kíméli a lábakat járás közben. A legtöbb fazon arra jó, hogy az ember elsétáljon benne az útszélen parkoló autójáig, vagy a legközelebbi buszmegállóig, egyébként nem bírják a strapát, és gyakran a talpakon állnak bosszút.

Valószínűleg az én helytelen járástechnikám is hozzájárul ahhoz, hogy napi több kilométer nem túl lagymatag gyaloglás után itt-ott bőrkeményedések alakulnak ki a talpamon. Nincs mit szégyellni ezen, szinte mindenki találkozik ezzel a problémával élete során, aki gyakran használja a lábait.

Ám nem csupán arról érdemes beszélni, hogy a berepedezett sarkak és a lábakon lévő bőrkeményedések esztétikailag milyen zavaróak tudnak lenni, hanem az általuk elindított ördögi körről is. Minél többet reszelgeted, annál jobban megkérgesedik a bőr – sokan szembesülnek ezzel a folyamattal, pláne, ha helytelen testtartás, vagy nem megfelelő cipő váltja ki a reakciót.

A bőr ott vastagodik meg, ahol gyakran éri súrlódás, vagyis a reszelgetés után felpuhult, de gyakran sérült bőr még fokozottabb védekezésbe kezd. Ennek ellenére a sarokreszelés nem reménytelen foglalatosság, ahogy az otthoni pedikűr sem hiábavaló harc, csak lehet, hogy több időt vesz igénybe, mint ahogy azt szeretnéd. A lábakat ápolni kell, és nem csak nyáron, amikor többször látszanak!

A hámlasztó zokni előnyei

Imádom, hogy nem kell időpontot kérnem pedikűröshöz – amit azután úgyis lemondok, mert mindig közbejön valami -, hanem a saját időbeosztásom szerint szervezhetem be magamnak a műveletet, ami pofonegyszerű.

Nem kell lábvizet kevergetnem, majd várakoznom, míg felpuhul a bőr, hiszen minden csoda egy roppant egyszerűen használható zokniban történik meg, így azon kívül, hogy felhúzom a lábaimra, semmit sem kell tennem. Az útmutatóban minden részletesen le van írva, nagyon könnyű boldogulni vele. Csak kivárom a hatóidőt, minden más magától működik, több dolgom nincs vele.

Amire tényleg oda kell figyelni!

A hámlasztó zokni nem azonnali eredményt garantál, a folyamat napokat vesz igénybe. Ha valamilyen előre tervezett eseményre – esküvőre, nyaralásra – szeretnéd puhává és simává varázsolni a talpaidat, a zoknis bőrhámlasztást jó előre be kell tervezni.

A talpbőr nem túl diszkrét leválása körülbelül a negyedik-hetedik nap között következik be, és nagyjából 7-12 nap után regenerálódik teljesen. Nálam már a használat utáni harmadik napon jelentkezett némi hámlás, a nagyobb bőrdarabkák azonban a negyedik naptól kezdtek elbúcsúzni a lábaimtól.

Amíg ez a nem túl esztétikus folyamat tart, javasolt zokni és zárt cipő viselése, tehát nem érdemes a hétvégi strandolás előtt pár nappal belevágni a procedúrába. A leváló bőrréteget nem szabad idejekorán letépkedni, hiszen az alatta képződő friss hámréteg még pirosas-rózsaszínes marad. A zokni felhúzása előtt alaposan el kell távolítani a körömlakkot, műkörmöket, géllakkot, valamint a bokaláncot és lábujjgyűrűket.

A Parasoftin zokni alkalmazása

Bár a zokni használata egyszerű, rá kell szánni az időt. Nekem ez volt a teszt legnehezebb része, hiszen még egy tíz-húszperces arcpakolás közben sem tudok nyugton maradni, mindig olyankor jutnak eszembe fontos feladatok, amiket el kell végeznem otthon. Számolj rá, hogy ebben a zokniban otthon sem nagyon tudsz majd tevékenykedni, fura benne a járás, és megcsúszhat a lábad, tehát egy teregetést még bevállalhatsz amíg várod a hatóidő leteltét, de a porszívózásról jobb lemondani, amíg behatolnak a hatóanyagok a bőrödbe.

Nehéz megállni, mert hatvan-kilencven percig kell lábon pihentetni a zoknit. Könnyebbség volt, hogy eközben kis bizsergést éreztem, semmi mást. A csomagolásban két műanyag zokni, két ragasztócsík, és két tasak található.

A tasakokban vannak a hatóanyagok: AHA és BHA savak, hámlasztó és hidratáló kivonatok, valamint a száraz bőr regenerációját elősegítő urea és allantoin. Olyan természetes kivonatokat is tartalmaz, mint a kaktusz, a körte, a golgotavirág gyümölcse, a citrom, a méz, valamint a szőlő és az ananász.

A tasakok folyékony tartalmát beleöntöttem a zoknikba, kis segítséggel óvatosan beleléptem a kotyvalékba, majd a ragasztócsíkokkal rögzítettem a zokni szárát. Azután még egy-egy vékony pamutzoknit is felvettem a kényelem kedvéért. A lé így is lötyög a zacskószerű zoknikban, a mosdóig is vicces eljutni velük.

Nagyjából egy órán keresztül bírtam elviselni magamon, azután tiszta vízzel leöblítettem a lábaimat. Eleinte nem látszott semmi, a talpaim, sarkaim puhák, selymesek és fényesek lettek. A hámlási folyamat apránként indult be, azóta folyamatosan regenerálódik a bőröm. A megújult hámréteg olyan, mint a babáké, puha, friss és rugalmas. A hámlasztó eljárás havonta maximum egyszer alkalmazható.

Használat előtt végezz bőrtesztet! Ha a hámlasztó folyadék égeti, csípi, a bőröd, vagy viszketést idéz elő, akkor ez nem a te terméked, mert érzékeny vagy valamely összetevőjére. Irritált, gombás, ekcémás bőrön semmiképp ne alkalmazd! Cukorbetegség esetén a bőr érzékenysége miatt nem javasolt a használata!

A Parasoftin bőrhámlasztó zokni ára a Naturprodukt weboldalán 2659 forint.

Kiemelt kép: Getty Images.

Termékfotó: Naturprodukt.

  • Megosztás:
hirdetés