A narancsbőr nem válogat, a híres nők pedig bátran vállalják természetes megjelenésüket. Úgy tökéletesek, ahogy vannak.

hirdetés

A hepehupás, göröngyös bőr sok nő számára jelent problémát. A test apró tökéletlenségei azonban nem szólnak bele a nőies, lehengerlő kisugárzásba. Habár sokan a túlsúllyal hozzák összefüggésbe, a narancsbőr bármilyen testalkat esetén, bármelyik életszakaszban jelentkezhet.

Sokszor az egészséges életmód, a rendszeres sport, a kiegyensúlyozott étrend sem elegendő ahhoz, hogy az ember lánya elkerülje a fránya göröngyöket, ahogy ahhoz sem, hogy a már meglévő narancsbőrtől megszabaduljon. Ezt az is bizonyítja, hogy a híres színésznők, énekesnők és szupermodellek éppúgy küzdenek vele, mint bárki más.

Márpedig ha valaki, akkor egy ismert modell garantáltan mindent megtesz a tökéletes alak és a hibátlanul ragyogó bőr érdekében. Az emberek sokszor azt gondolják, hogy a sztárok bőre abszolút mentes a striáktól, a narancsbőrtől és mindenféle esztétikai problémától, ám ez nem feltétlenül igaz.

A retusált magazinfotók könnyedén becsapják az embert, s noha a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a menő divatképeken alapos utómunkát végez egy szakértő csapat, mégis hajlamosak elhinni, hogy a modellek teste úgy ahogy van, hibátlan. Sokszor a lesifotók, vagy a modellek által feltöltött képek árulkodnak a valóságról.

A híres nők combján éppúgy lehet narancsbőr: így tökéletesek

Bár tény, hogy a mozgásszegény életmód, a felesleges szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend nagyobb eséllyel idézi elő a karfiolos bőrfelszín megjelenését, a narancsbőr a vékony testalkatú, rendszeresen sportoló és tudatosan étkező hölgyekeket ugyancsak érintheti.

Az interneten nagy port kavart Bella Hadid bikinis fotója, ahol egyértelműen látható, hogy az ő combja éppúgy göröngyös. A divatfotókon persze semmit nem látni a narancsbőrből, ami leginkább a jó fényeknek, illetve az erőteljes retusnak köszönhető.

Manapság már a divatvilág is egyre inkább elfogadóvá vált, ám a legtöbb fotózás nyersanyaga mind a mai napig alapos utómunkán esik át. A modellek többsége azonban nem titkolja, hogy a való életben nem olyan makulátlan a bőre. Sőt, van olyan, aki nem is vállal olyan anyagot, amit retusálásnak vetnek alá a későbbiekben.

Sokan igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a közösségi média platformjai és a divatmagazinok álomvilágba ringatják az embert, ahol a narancsbőr, mint olyan, nem is létezik. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a retustól és filtertől mentes fotók az interneten, melyeknek jó részét a híres nők teszik közzé saját magukról.

Ez mindenképp nagy előrelépés a pozitív testkép érdekében, hiszen sok nő érzi úgy, hogy a híres nők megjelenése egyfajta mérce, ami hatást gyakorol a társadalom hozzállására, és bizony rengetegen küzdenek önbizalomhiánnyal a külső elvárások miatt. Ám még az önelfogadás is félreértések tárgya. Egyesek egyenlővé teszik a beletörődéssel, pedig a kettő nem ugyanaz. Az önelfogadás célja, hogy szeressük és becsüljük önmagunkat a vélt vagy valós külső hibáinkkal együtt, ugyanakkor ismerjük fel, hogy felesleges olyasmi miatt szégyellni vagy ostorozni önmagunkat, amin nem tudunk változtatni, pláne, hogy ezek a testi jellemzők nem szabnak gátat a nőiességnek.

A narancsbőr összetett probléma, ami elsősorban a kötőszövet rugalmasságával függ össze. A gyenge kötőszöveti rostok között áttüremkednek a zsírszövetek, emiatt válik hepehupássá a bőrfelület. A kötőszövet gyengeségét genetikai tényezők és életmódbeli szokások éppúgy előidézhetik. Ha az előbbiről van szó, viszonylag nehéz megszabadulni a göröngyöktől.

A mozgásszegény életmód, a rendszeres cukorfogyasztás szintén közrejátszik a cellulit kialakulásában, hiszen a nyirokrendszer lassulásával a méreganyagok nem ürülnek ki megfelelő ütemben a szervezetből. Ez egy oda-vissza játszma, ugyanis a méreganyagok még inkább gyengítik a kötőszövetet. Rendszeres testmozgással, a vérkeringést és a nyirokkeringést fokozó masszázzsal, testkezelésekkel, valamint egészséges táplálkozással megelőzhető vagy késleltethető a cellulit felbukkanása, viszont teljesen megszüntetni nem minden esetben lehet. Minden nő anyagcsere-működése más, ezért nem lehet ugyanolyan eredményeket elérni sporttal és diétás étrenddel.

Nem vigaszképpen, hanem a megfelelési kényszer legyőzésének érdekében jó, ha olyan fotók is születnek, melyek felfedik, hogy a szupermodellek teste sem tökéletes. Már csak genetikai adottságainkból adódóan is mindannyian mások vagyok, eltérőek a bőrünk, testalkatunk tulajdonságai, amit nem árt szem előtt tartani. A narancsbőr egészséges életmód mellett is makacsul kitarthat, sőt, nem csak idősebb korban üti fel a fejét. Vannak, akiknél már kamaszkorban megjelennek a striák és a hepehupák, miközben a legkevésbé sem mozgásszegény az életmódjuk. A göröngyöket lehet ugyan finomítani, csökkenteni, sőt, van, aki meg tud szabadulni tőlük, és akad olyan, aki nem. Felesleges szégyellni, mert a nőiesség abszolút nem egy megadott mércéhez kötött, ugyanakkor nem a bőr feszességén vagy egyenetlenségén múlik a nőiesség.

Bella Hadid mellett Hailey Bieber és Emily Ratajkowski sem takargatja hepehupáit. Ráadásul a test folyamatosan változik és alakul, ezzel együtt pedig a bőr karfiolossága is hol láthatóbbá válik, hol pedig alig-alig észlelhető. Először nem árt jobban megismernünk a testünk és a bőrünk működését, mintsem rögtön elítéljük a szembetűnő hibák miatt.

A híres plus size modell, Ashley Graham már hosszú évek óta bátran vállalja striáit és narancsbőrét. Testének apró eltéréseit, tökéletlenségeit nem takargatja rajongói előtt. Hozzá hasonlóan Chrissy Teigen sem szégyelli testi változásait. Miért is tenné, hiszen ez teljesen természetes.

Habár mindenki a tökéletességre törekszik, a tökéletességhez bizony el kell fogadni a test tökéletlenségeit. Noha ez kissé klisésen hangzik, a narancsbőr éppen olyan apróság, amit mások sokszor észre sem vesznek. A topmodellek őszinte fotói talán sok nőnek segítenek abban, hogy úgy szeresség önmagukat, ahogy vannak.

Kiemelt kép: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés